Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκρέκας: Γρήγορα αντανακλαστικά της κυβέρνησης στις αυξήσεις των τιμών ηλ. ενέργειας

Σκρέκας: Γρήγορα αντανακλαστικά της κυβέρνησης στις αυξήσεις των τιμών ηλ. ενέργειας
Απάντηση του υπουργού στην επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή
Σχετικά Άρθρα

Στην άμεση αντίδραση που επέδειξε η κυβέρνηση ενόψει της αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας ,αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών από τις αναμενόμενες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η «Ελλάδα ανακοίνωσε μέσω του πρωθυπουργού έκτακτα μέτρα επιδότησης των αυξημένων λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Εμείς ιδρύουμε ένα Ταμείο Ενεργειακής μετάβαση, που ήρθε και θα μείνει. Μέσω του Ταμείου, που θα νομοθετήσουμε τις επόμενες ημέρες,  θα στηρίξουμε όλους τους Έλληνες καταναλωτές που έχουν ανάγκη. Θέλουμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη και όλες τις επόμενες γενιές. Η κλιματική κρίση έχει τελικά αντίτιμο, που τελικά πληρώνουν τα νοικοκυριά. Δεν γίνεται να συνεχίζουμε να αξιοποιούμε τον άνθρακα και τον λιγνίτη»

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας σταχυολόγησε μερικές από τις πρωτοβουλίες και δράσεις του υπουργείου, όπως:

600 εκατ.  από τις δημοπρασίες θα πάνε στον ΕΛΑΠΕ.

110 εκατ. για την αντιστάθμιση και να στηρίξουμε την βιομηχανία

50-60 εκατ. για τους λιγνιτικούς δήμους

200 εκατ. τα οποία προστατεύσαμε, προκειμένου να βοηθήσουμε τους Έλληνες καταναλωτές.

Επίσης, μίλησε για την πρόταση που κατέθεσε το ΥΠΕΝ στο  για αντίστοιχο μηχανισμό στην Ευρώπη. «Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που κατέθεσε πρόταση, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ενός προσωρινού μηχανισμού αντιστάθμισης (temporary hedging mechanism) ο οποίος θα μπορεί να αντλήσει έσοδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων, ενδεχόμενα μέσω έκτακτων δημοπρασιών πρόσθετων ποσοτήτων δικαιωμάτων ή μέσω προεξόφλησης μελλοντικών εσόδων που θα προκύψουν από το σύστημα εμπορίας ρύπων» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας ανέφερε την λήψη μέτρων για τη μόνιμη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Γιατί αυτά είναι βραχυπρόθεσμα μέτρα και θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα όσο διαρκεί. Αρχικά, θα διαρκέσουν μέχρι τέλος του χρόνου. Και αν δούμε ότι οι πιέσεις αυτές στις τιμές ηλ. Ενέργειας συνεχιστούν, θα στηρίξουμε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη».

Τέλος, τόνισε ότι το ΥΠΕΝ θα δημιουργήσει ένα «πράσινο» δίχτυ ασφαλείας για όσους έχουν ανάγκη, σε μόνιμη βάση. «Ολοκληρώνουμε τις διασυνδέσεις. Από το 2021 θα έχουμε μειώσεις στα τέλη χρήσης Δικτύου. Προχωρούμε στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας. Εντός Οκτωβρίου ανοίγει το νέο Εξοικονομώ, στο οποίο θα έχουμε κριτήρια αξιολόγησης και προτεραιοποίηση με διαφάνεια.

«Βλέπετε λοιπόν ότι υπάρχει μια κυβέρνηση με ένα συγκροτημένο σχέδιο και μια στρατηγική, καθώς παρακολουθεί τις εξελίξεις και προνοεί. Αντιμετωπίσαμε πολύ γρήγορα τις επικείμενες αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια» κατέληξε ο κ. Σκρέκας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης