Ενέργεια

Rystad Energy: Η άνοδος των τιμών του LNG θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση πετρελαίου

Rystad Energy: Η άνοδος των τιμών του LNG θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση πετρελαίου

Η μέση τιμή LNG για παράδοση Νοεμβρίου στη Βορειοανατολική Ασία κινήθηκε από 26,50 έως 27 $ /mmBtu την περασμένη εβδομάδα

 

Η άνοδος των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διεύρυνε το χάσμα με τις τιμές του πετρελαίου και θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) κατά μέσο όρο τα επόμενα δύο τρίμηνα, σύμφωνα με έρευνα της Rystad Energy.

Η μέση τιμή LNG για παράδοση Νοεμβρίου στη Βορειοανατολική Ασία κινήθηκε από 26,50 έως 27 $ ανά μετρικό εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) την περασμένη εβδομάδα, περίπου 10% πάνω από την προηγούμενη εβδομάδα.
Η οικονομική ανάκαμψη μετά την COVID στην Ασία αύξησε τη ζήτηση και υπήρξαν προβλήματα προσφοράς σε ορισμένες περιοχές.

Καταλύτης η Ασία

Η Rystad ανέφερε ότι το ράλι στο LNG διεύρυνε το οικονομικό κίνητρο για μετάβαση στο πετρέλαιο από φυσικό αέριο στην παραγωγή ενέργειας.
Η ικανότητα καύσης υγρών της Ασίας για παραγωγή ενέργειας έχει μειωθεί τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά εξακολουθεί να είναι περίπου 100 γιγαβάτ (GW), κυρίως στην Ιαπωνία, την Ταϊβάν, την Ινδονησία, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, ανέφερε η συμβουλευτική. Η τρέχουσα κατανάλωση πετρελαίου της Ασίας για παραγωγή ενέργειας κυμαίνεται σε περίπου 900.000 βαρέλια ημερησίως, γεγονός που αφήνει μηνιαία διαθέσιμη ικανότητα καύσης πετρελαίου άνω των 550.000 βαρέλια την ημέρα.

Καθώς η ήπειρος αναμένεται να προσθέσει 400.000 βαρέλια ημερησίως κατά μέσο όρο τους επόμενους έξι μήνες, η χρήση της υποδομής καύσης πετρελαίου θα αυξηθεί.
"Αυτή είναι μια σημαντική αύξηση για την Ασία, όταν εξετάζουμε την τρέχουσα χρήση πετρελαίου σε ενέργεια. Από την άποψη του παγκόσμιου ισοζυγίου πετρελαίου επίσης, αυτό θα ήταν μια σημαντική αλλαγή και παρέχει υποστήριξη στο τρέχον ράλι των τιμών του πετρελαίου", δήλωσε. Claudio Galimberti, αντιπρόεδρος στην ομάδα αγορών πετρελαίου της Rystad Energy.
Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου της Ασίας προβλέπονται ότι θα ανέβουν και θα παραμείνουν πολύ πάνω από $ 20 ανά mmBtu τον επερχόμενο χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο, υπάρχει σαφής ανοδική τάση για τη ζήτηση πετρελαίου σε αυτήν την περιοχή. Οι αγορές πετρελαίου σημείωσαν άνοδο για έκτη ημέρα την Τρίτη, ενισχυμένες από την αυστηρότερη προοπτική της προσφοράς και της σταθερής ζήτησης, αλλά οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα, που έπληξαν την παραγωγή των εργοστασίων, μετρίασαν το ράλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης