Ενέργεια

Νέο ρεκόρ για την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη στα 118e/ΜWh λόγω ανησυχιών για τον εφοδιασμό

Νέο ρεκόρ για την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη στα 118e/ΜWh λόγω ανησυχιών για τον εφοδιασμό

Τα συμβόλαια του Νοεμβρίου στον ολλανδικό κόμβο TTF - ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο - διαπραγματεύονταν περίπου στα 118 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWH) λίγο μετά το μεσημέρι στο Λονδίνο

 

Τα συμβόλαια φυσικού αερίου σημείωσαν νέα υψηλά στην Ευρώπη την Τρίτη 5/10/2021, καθώς οι αυξανόμενες τιμές συνεχίζουν να ασκούν πίεση στον ενεργειακό τομέα της περιοχής πριν από τη χειμερινή περίοδο. Τα συμβόλαια του Νοεμβρίου στον ολλανδικό κόμβο TTF - ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο - διαπραγματεύονταν περίπου στα 118 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWH) λίγο μετά το μεσημέρι στο Λονδίνο σύμφωνα με το CNBC.

Το συμβόλαιο επόμενου μήνα αυξήθηκε σχεδόν 19% την ημέρα, καταγράφοντας νέο ρεκόρ και έχει αυξηθεί σχεδόν 400% από την αρχή του έτους.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο - το οποίο έχει πληγεί ιδιαίτερα από το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου - οι τιμές για τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 14% στα 2,79 £ ανά θερμίδα την Τρίτη. Εν τω μεταξύ, το βρετανικό αέριο χονδρικής για άμεση παράδοση αυξήθηκε κατά 23% στα 2,50 £ ανά θερμίδα.
Οι αυξανόμενες τιμές χονδρικής έχουν προκληθεί εν μέρει από την αύξηση της ζήτησης, ιδιαίτερα από την Ασία, καθώς οι οικονομίες αναδύονται από τον αποκλεισμό που προκαλείται από τον Covid-19. Ένας κρύος ευρωπαϊκός χειμώνας σήμαινε επίσης ότι οι προμήθειες είχαν ήδη εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό έως το καλοκαίρι.

Υποχώρηση παραγωγής

Εν τω μεταξύ, η πτώση της εγχώριας παραγωγής, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ και οι βασικές εργασίες συντήρησης δημιούργησαν μια "σφιχτή" αγορά φυσικού αερίου και καθιστούν δύσκολη την ανανέωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα σε όλη την περιοχή.
Αρκετοί Βρετανοί προμηθευτές ενέργειας κατέρρευσαν εν μέσω της κρίσης των τιμών του φυσικού αερίου. Μόνο τον Σεπτέμβριο, εννέα εταιρείες σταμάτησαν τις συναλλαγές τους. Σε μια κανονική χρονιά, πέντε και οκτώ εταιρειών εξέρχονται από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τον υπουργό Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου Kwasi Kwarteng.

Μιλώντας στο CNBC την Τρίτη, ο Greg Jackson, Διευθύνων Σύμβουλος της Octopus Energy - η οποία πρόσφατα απορρόφησε περισσότερους από μισό εκατομμύριο πελάτες από την ανταγωνίστρια Avro που κατέρρευσε - είπε ότι πολλές εταιρείες δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν την κρίση επειδή «αγοράζουν σύντομα και πωλούν μακρυά." «Η Octopus μπόρεσε να αντισταθμίσει τις προμήθειές της», είπε. «Σήμερα έχουμε πάνω από 3 εκατομμύρια [πελάτες], έτσι μπορούμε πραγματικά να αντισταθμίσουμε την κλίμακα. Νομίζω ότι αυτές οι [αποτυχημένες] εταιρείες ήλπιζαν ότι εάν οι τιμές έπεφταν, θα μπορούσαν να μαζέψουν τους πελάτες με μια συμφωνία, αν ανέβαιναν τότε θα μπορούσαν να τις κατεβάσουν και να ξεπεράσουν την κρίση. Αυτή η κρίση είναι τόσο μεγάλη που κανείς δεν θα μπορούσε να την αντιμετωπίσει αν δεν είχε αντισταθμιστεί ».
Ο Jackson πρότεινε τα stress tests που πραγματοποιήθηκαν στον τραπεζικό τομέα έπρεπε να εφαρμοστούν στον τομέα της ενέργειας για να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες λειτουργούν υπεύθυνα.

«Αυτό που είδαμε εδώ είναι η ανάγκη να αποτραπεί η [ίδια] αναταραχή», είπε στο CNBC. «Δεν χρειαζόμαστε μαζικές ρυθμίσεις, μόνο μερικά τεστ. Δεν θέλουμε να σταματήσουμε τον ανταγωνισμό όταν ο ανταγωνισμός είναι μεταξύ εταιρειών που συμπεριφέρονται υπεύθυνα ». «Αυτό που πρέπει τώρα να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι ο ανταγωνισμός βασίζεται σε καλές εταιρείες, με χαμηλό κόστος επειδή είναι αποδοτικές και χρησιμοποιούν τεχνολογία, παρά επειδή παίζουν τυχερά παιχνίδια στην αγορά» πρόσθεσε ο Jackson.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης