Ενέργεια

Wood Mackenzie: Τριπλασιασμός της αποθήκευσης ενέργειας το 2021 - Ποιοι οδηγούν την «κούρσα» στην Ευρώπη

Wood Mackenzie: Τριπλασιασμός της αποθήκευσης ενέργειας το 2021 - Ποιοι οδηγούν την «κούρσα» στην Ευρώπη
Οι ΗΠΑ και η Κίνα θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια αγορά αποθήκευσης, σύμφωνα με την έκθεση

Οι ετήσιες παγκόσμιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας θα τριπλασιαστούν σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 12GW μέχρι το τέλος του 2021, σύμφωνα με την ανάλυση της Wood Mackenzie. Παρά τις διαταραχές από την πανδημία, το Global Energy Storage Outlook της Wood Mackenzie προβλέπει σχεδόν μία τεραβατώρα συνολικής ζήτησης από την περίοδο 2021-2030.

Ο Xu Le, ανώτερος ερευνητικός αναλυτής, δήλωσε: «Οι ΗΠΑ και η Κίνα θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια αγορά αποθήκευσης, μαζί με το 70% της συνολικής εγκατεστημένης παγκόσμιας χωρητικότητας έως το 2030».

Στη συνέχεια, σχολίασε ότι: «Οι κινήσεις για την επιτάχυνση της απαλλαγής από τον άνθρακα στους τομείς ενέργειας των ΗΠΑ και της Κίνας κερδίζουν ρυθμό και αποτελούν το θεμέλιο της πρόβλεψης της παγκόσμιας αγοράς μας. Ο νέος στόχος της Κίνας για αποθήκευση ενέργειας έως 30GW έως το 2025 έχει τεράστιο αντίκτυπο στην περιφερειακή αγορά FTM». Οι ετήσιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης FTM της Κίνας θα τριπλασιαστούν το 2021 και θα αποδώσουν 260GWh νέας ισχύος για το 2021-2030.

Παράλληλα, η Wood Mackenzie προβλέπει ότι η αγορά της Ασίας-Ειρηνικού θα αυξηθεί 20 φορές, φτάνοντας τα 400GWh της συνολικής χωρητικότητας αποθήκευσης έως το 2030, με τον τομέα FTM να αντιπροσωπεύει το 82% αυτής της ζήτησης. Στη Βόρεια Αμερική, η αμερικανική πίστωση φόρου επένδυσης (ITC) για αποθήκευση και ηλιακές εφαρμογές έχει υπερπληρώσει τη ζήτηση, με αύξηση 4,5 ετών στις ετήσιες εφαρμογές FTM για 2021.

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Η αγορά αποθήκευσης της Ευρώπης αναμένεται επίσης να αυξηθεί, με την Wood Mackenzie να αναμένει ότι οι σωρευτικές εγκαταστάσεις θα ξεπεράσουν τα 100GWh έως το 2030, με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ιταλία.

Προς υποστήριξη της επέκτασης της παγκόσμιας ζήτησης, η έκθεση σημείωσε ότι η παγκόσμια χωρητικότητα μπαταρίας ιόντων λιθίου θα διπλασιαστεί τα επόμενα δύο χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης