Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυξημένο το ενεργειακό κόστος μέχρι 40% στην Μέση Τάση - Ποιά μέτρα ζητούνται

Αυξημένο το ενεργειακό κόστος μέχρι 40% στην Μέση Τάση - Ποιά μέτρα ζητούνται
Ακόμα και μετά την κρίση το κόστος θα ισορροπήσει υψηλότερα πλήττοντας τον ανταγωνισμό
Εξαιρετικά ανήσυχη εμφανίζεται η εγχώρια βιομηχανία για τις εξελίξεις των τιμών του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου που επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής κατά 20-40% και δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ενώ υπονομεύουν τους στόχους της ανάκαμψης της οικονομίας μετά την πανδημία του COVID -19.  Η εγχώρια βιομηχανία και κυρίως οι μεσαίες επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση έχουν αρχίσει να αισθάνονται τις αυξήσεις των τιμών στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο ήδη από τον Μάιο του 2021.
Απορρόφησαν μέρος του κόστους, έκαναν κινήσεις αναζήτησης καλύτερων τιμών αλλάζοντας προμηθευτή, αλλά το τσουνάμι των αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις, ότι οι υψηλές τιμές θα διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, τις οδηγεί να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης του εγχώριου παραγωγικού ιστού, ώστε να μην υπονομευτεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Οκτώβριο, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες θα ξεπεράσουν τα 200 ευρώ/Μwh, σε αντίθεση με την τιμή του πρώτου τριμήνου που ήταν μόλις 65 ευρώ/Μwh. Πρόκειται για αύξηση που υπερβαίνει το 200%. Αντίστοιχα οι τιμές του φυσικού αερίου από τα 19 ευρώ/Μwh τον Ιανουάριο, διαμορφώνονται τον Οκτώβριο στα 70 ευρώ/Μwh και προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 100 ευρώ/Μwh τον επόμενο μήνα.

Οι τιμές θα ισορροπήσουν υψηλότερα

Όσο δε για τις προοπτικές, όλες οι αναλύσεις μιλούν για αποκλιμάκωση μεν από τον Απρίλιο, αλλά και για σταθεροποίηση των τιμών σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις αρχές του 2021. Έτσι η βιομηχανία ανησυχεί, ότι ακόμη και αν οι τιμές του φυσικού αερίου αποκλιμακωθούν τον ερχόμενο Απρίλιο στα 55 Ευρώ/Μwh, η τιμή αυτή είναι θα είναι πολύ υψηλή σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, ενώ θα σημάνουν και άνοδο της μέσης τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας γύρω από τα 140 ευρω/Μwh.
Με αυτά τα δεδομένα η εγχώρια βιομηχανία, που πάντα διαμαρτυρόταν για το υψηλό μη ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας σημειώνοντας ότι είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, τώρα βλέπει την εικόνα να επιδεινώνεται δραματικά. Η αύξηση του κόστους παραγωγής που όπως προαναφέρθηκε υπολογίζεται μεταξύ 20% και 40%, αναλόγως του κλάδου, αφορά τα πλαστικά, τη κλωστοϋφαντουργία μέχρι τα μέταλλα και τα τσιμέντα, πυροδοτώντας κύμα ανατιμήσεων.
Το ερώτημα που τίθεται είναι το πόσο μπορούν να αντέξουν το κόστος αυτό οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και πως θα σταθούν απέναντι στον ανταγωνισμό, ειδικά με χώρες όπως η Τουρκία και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δεν επωμίζονται την επιβάρυνση από τις τιμές των δικαιωμάτων ρύπων ή την αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου.

Tα μέτρα που ζητούνται

Θεωρώντας ότι η ενεργειακή κρίση θα επαναληφθεί στο άμεσο μέλλον αφού συνδέεται και με την ενεργειακή μετάβαση, οι ελληνικές επιχειρήσεις θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα στη λειτουργία της αγοράς τόσο του φυσικού αερίου όσο και της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αντιμετωπίζουν με θετικό τρόπο την κοινή πρόταση που κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Τσεχίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαική Επιτροπή. Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται στην κοινή πρόταση των έξι υπουργών, η ελληνική βιομηχανία εκτιμά ότι απαιτείται:
Διερεύνηση της λειτουργίας ευρωπαϊκής αγοράς φ.α. και συντονισμός των αγορών, ώστε να αυξηθεί η διαπραγματευτική ισχύς.
Μεταρρύθμιση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε το μέσο κόστος να παραγωγής να καθορίζει την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής.
Προβλέψιμη τιμή για τα δικαιώματα CO2 χωρίς υπερβολικές διακυμάνσεις στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας (ETS).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης