Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oilprice: Πώς η αύξηση των τιμών φυσικού αερίου στρέφει την αγορά στο πετρέλαιο

Oilprice: Πώς η αύξηση των τιμών φυσικού αερίου στρέφει την αγορά στο πετρέλαιο
Η τωρινή διαπραγμάτευση φυσικού αερίου ισοδυναμεί με 200 δολ/βαρέλι πετρελαίου, σύμφωνα με τους ειδικούς

Τα πάνω – κάτω έχει φέρει η ραγδαία ανατίμηση του φυσικού αερίου, καθώς παρασύρει προς τα πάνω και τις τιμές του πετρελαίου και του άνθρακα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φόβοι για νέα ενεργειακή κρίση, αλλά και ανατροπή της στροφής στην «πράσινη ανάπτυξη» που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθώς η παγκόσμια αγορά ενέργειας παραμένει φλεγόμενη, οι τιμές του φυσικού αερίου επηρεάζουν όλο και περισσότερο το αργό πετρέλαιο, με τους καταναλωτές να αναζητούν φθηνότερα καύσιμα για αντικατάσταση, σύμφωνα με το Oilprice.

H παραδοξότητα

Έτσι, όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, οι παραγωγοί ενέργειας αλλάζουν ρότα από το δαπανηρό φυσικό αέριο στο πετρέλαιο, σε σύγκριση με την πρότερη δεκαετή τάση μετάβασης από το ακριβό πετρέλαιο στο φθηνότερο και καθαρότερο φυσικό αέριο. Είναι μια εκκολαπτόμενη αλλά ταχέως αναπτυσσόμενη τάση που θα μπορούσε να αυξήσει την παγκόσμια ζήτηση αργού κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε διάστημα μόλις λίγων ετών.

Η αναλογία της διαπραγμάτευσης

Σύμφωνα με τις αναφορές του Oilprice, η διαπραγμάτευση φυσικού αερίου ισοδυναμεί με 200 δολ/βαρέλι πετρελαίου. Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία, ιδιαίτερα από την Κίνα, παρέμεινε αυξημένη φέτος λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αλλά και της σταδιακής άρσης των lockdowns.

Oι ειδικοί λένε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου διαπραγματεύονται τώρα σε ισοδύναμα άνω των 200 δολαρίων ανά βαρέλι, με την Ευρώπη και την Ασία να πλήττονται περισσότερο, κάνοντας το πετρέλαιο να φαίνεται φθηνό. Μάλιστα, προειδοποιούν τώρα ότι οι τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου είναι πιθανό να αυξήσουν τη ζήτηση για αργό, ενθαρρύνοντας την αλλαγή αερίου σε πετρέλαιο και επιδεινώνοντας το τρέχον έλλειμμα προσφοράς στις αγορές πετρελαίου.

Οι αγορές φυσικού αερίου τον τελευταίο καιρό ενεργοποιήθηκαν από τις προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης στο χειμερινό βόρειο ημισφαίριο καθώς ανεπαρκή επίπεδα αποθεμάτων ενόψει της χειμερινής περιόδου έχουν οδηγήσει σε άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου. Ένας συνδυασμός ελλείψεων εφοδιασμού και χαμηλότερης από την αναμενόμενη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αναγκάζει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να στραφούν όλο και περισσότερο στο φυσικό αέριο και τον άνθρακα προκειμένου να διατηρηθεί ο απαιτούμενος βασικός φόρτος στο ηλεκτρικό δίκτυο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης