Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ισπανία: Στα 5 δισ. ευρώ ανεβαίνει το κόστος για την μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας

Ισπανία: Στα 5 δισ. ευρώ ανεβαίνει το κόστος για την μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας
Ο γενικός γραμματέας του Eurelectric Kristian Ruby είπε ότι «οι παρεμβάσεις πανικού» από μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ επιδείνωσαν τον πληθωρισμό των τιμών χονδρικής

 

Ο μηχανισμός της ισπανικής κυβέρνησης για την στήριξη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να κοστίσει στους παραγωγούς περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ για έξι μήνες έως το τέλος Μαρτίου 2022, δήλωσε ο Pedro Gonzalez, διευθυντής ρύθμισης της ισπανικής ένωσης ηλεκτρικής ενέργειας AELEC, στις 8 Οκτωβρίου σύμφωνα με το energymarketprice.

Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση προέβλεψε ότι ο μηχανισμός θα συγκεντρώσει 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της περιόδου για να συμβάλει στη μείωση του τιμολογίου ισχύος PVPC, το οποίο συνδέεται άμεσα με τις τιμές χονδρικής.
Περίπου 11 εκατομμύρια Ισπανοί καταναλωτές είναι στο τιμολόγιο. "Ωστόσο, κοιτάζοντας τις τιμές του φυσικού αερίου που αναμένουμε τους επόμενους μήνες, εκτιμάται ότι η πληρωμή θα είναι πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ", δήλωσε ο Gonzalez σε ενημέρωση που διοργάνωσε η ευρωπαϊκή τομεακή ένωση Eurelectric. Η χρέωση απευθύνεται σε γεννήτριες που δεν εκπέμπουν άνθρακα (πυρηνικές, υδροηλεκτρικές, μη επιδοτούμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) που αποτελούν σχεδόν το 40% της παραγωγής ενέργειας της Ισπανίας.
Αυτές οι γεννήτριες πρέπει να πληρώσουν ένα τέλος για τα έσοδα από την τιμή χονδρικής ισχύος όταν οι τιμές του φυσικού αερίου υπερβαίνουν τα 20 ευρώ/MWh.
"Για παράδειγμα, την περασμένη Τρίτη [6 Οκτωβρίου] η τιμή του φυσικού αερίου στην Ισπανία ήταν 113,77 ευρώ/MWh, πράγμα που σημαίνει ότι θα είχαν επιστρέψει 130,42 ευρώ/MWh σύμφωνα με τον τύπο της έκπτωσης αερίου", είπε. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της πυρηνικής, υδροηλεκτρικής και ανανεώσιμης παραγωγής θα είχε πουληθεί, για παράδειγμα, σε 60 ευρώ/MWh, ο Gonzalez είπε ότι οι γεννήτριες θα έχουν απώλεια 70 ευρώ/MWh.
Εν τω μεταξύ, μια επιπλέον χρέωση που σχετίζεται με την τιμή του CO2, αυτή τη στιγμή, θα προσθέσει άλλα 12 ευρώ/MWh στις απώλειες ηλεκτροπαραγωγής από τον επόμενο Ιανουάριο, εάν εγκριθεί, επεσήμανε.

Παρεμβάσεις πανικού

Ο γενικός γραμματέας του Eurelectric Kristian Ruby είπε ότι «οι παρεμβάσεις πανικού» από μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ επιδείνωσαν τον πληθωρισμό των τιμών χονδρικής, έβλαψαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ανέτρεψαν την ενεργειακή μετάβαση.
"Η ηγεσία πρέπει διατηρήσει την πορεία για το ελεύθερο εμπόριο, τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό και να μην αφήσουμε αυτή την κατάσταση να θέσει σε κίνδυνο τις βασικές αρχές", δήλωσε ο Ruby.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα εμπόδια για τις νέες άδειες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να αρθούν το συντομότερο δυνατό "έτσι τελικά οι φθηνές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι ο κυρίαρχος παράγοντας για τον καθορισμό των τιμών", σημείωσε.
Ταυτόχρονα, τουλάχιστον 50 GW αποθήκευσης έπρεπε να προστεθούν έως το 2030 για να μειωθεί περαιτέρω η εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, είπε ο Ruby. Μακροπρόθεσμα έπρεπε να διεξαχθεί μια συζήτηση για τη βελτίωση των επενδυτικών σημάτων για τέτοια περιουσιακά στοιχεία, αλλά τώρα δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να «ξεπεράσουμε τον σχεδιασμό της αγοράς», δήλωσε η Ruby στην S&P Global Platts.
Όσον αφορά τα τιμολόγια λιανικής, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν ενισχυμένα φορολογικά έσοδα από την αύξηση των λογαριασμών για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών.
"Έως και το 30%, ακόμη και το 40% των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας σχετίζονται με φόρους. Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να διοχετεύσουν αυτά τα χρήματα σε εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο", δήλωσε ο Ruby, προσθέτοντας ότι οι μειώσεις των φόρων ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρουν "τεράστιο περιθώριο" για την αντιμετώπιση της κρίσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης