Τελευταία Νέα
Ενέργεια

H αγορά αμφισβητεί μέσα εφαρμογής της ενεργειακής πολιτικής που υπαγορεύονται από τις Βρυξέλλες

H αγορά αμφισβητεί μέσα εφαρμογής της ενεργειακής πολιτικής που υπαγορεύονται από τις Βρυξέλλες
Διαχείριση φυσικού αερίου, CO2 και απολιγνιτοποίηση καυτηριάζονται μεταξύ άλλων από παράγοντες της αγοράς
Σχετικά Άρθρα

Ενεργειακή μετάβαση με μέτρο, σχεδιασμό και κανόνες προκειμένου να αποφευχθεί η υπέρμετρη επιβάρυνση των πολιτών και να μην πληγεί η οικονομία, ζητεί ο επιχειρηματικός κόσμος της ενέργειας, δηλώνοντας ότι η τρέχουσα κρίση τιμών στην ενέργεια δεν είναι παροδικό φαινόμενο, αλλά θα επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα αν δεν υιοθετηθούν κανόνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα αφορούν τις αγορές των ρύπων, του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου.
Με έκδηλη ανησυχία οι επιτελείς των μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας επαναλαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες σε όλους τους τόνους, ότι η κρίση ήρθε για να μείνει, ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις πολιτικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί σύντομα, θα οδηγήσει σε μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές αναταράξεις όλη την Ευρώπη.

Ανισοβαρές κόστος με αβέβαια αποτελέσματα

Η ελληνική ενεργειακή επιχειρηματική αγορά δεν ζητά αλλαγή των στόχων της πράσινης μετάβασης έως το 2030. Θεωρεί όμως ότι ο δρόμος που έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιουργεί ένα δυσβάσταχτο και ανισοβαρές κόστος για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, μετακυλίει σημαντικές επιβαρύνσεις στους Ευρωπαίους καταναλωτές, θέτει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και αποδυναμώνει την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου, χωρίς μάλιστα να διασφαλίζει τα επιθυμητά αποτελέσματα για το περιβάλλον.
Χωρίς να ζητά αλλαγή των στόχων της πράσινης μετάβασης τουλάχιστον σε ότι αφορά το 2030, ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος της ενέργειας προτείνει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια σειρά αλλαγών στις τρεις κρίσιμες αγορές, του CO2, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού και συγκεκριμένα:

Αλλαγές σε τρεις τομείς

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο εκτιμάται ότι το ζήτημα είναι κυρίως γεωστρατηγικό και ότι θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί η τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας αντίστοιχα με αυτά του πετρελαίου. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά δεν είναι δυνατόν ως Ένωση να θες να απεξαρτηθείς από το μονοπώλιο του ΟΠΕΚ στο πετρέλαιο που είναι μονοπώλιο σε ποσοστό 82% και να επιλέγεις το μονοπώλιο του φυσικού αερίου που ελέγχεται από τη Ρωσία σε ποσοστό 93% και μάλιστα χωρίς να έχει λάβεις προηγουμένως μέτρα και να έχεις δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές.
«Αν θες το φυσικό αέριο να είναι καύσιμο γέφυρα προς τις ΑΠΕ, τότε αυτή η γέφυρα θα πρέπει να είναι μεγάλη και ασφαλής» λένε χαρακτηριστικά παράγοντες της ενεργειακής αγοράς. Θέλοντας μάλιστα να αναδείξουν το γεωστρατηγικό χαρακτήρα της υπόθεσης σημειώνουν, ότι η Τουρκία λίγες ημέρες πριν την κορύφωση των τιμών του φυσικού αερίου σάρωσε από την spot αγορά 30 φορτία LNG εντείνοντας την στενότητα στην προμήθεια της Ευρώπης η οποία πέραν του οικονομικού, υφίσταται και μεγάλο, γεωστρατηγικό και πολιτικό κόστος.

«Η κρίση των τιμών του φυσικού αερίου, καταλήγουν οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς, δεν είναι δομική όπως εκείνη του πετρελαίου τη δεκαετία του ΄70. Δεν είναι πόλεμος η αιτία της κρίσης. Είναι αποτέλεσμα μιας αρρύθμιστης αγοράς στην οποία αυτοπαγιδεύτηκε η Ευρώπη». Εκτιμούν δε ότι παρά την αύξηση της διαθεσιμότητας LNG από τις ΗΠΑ, στην παρούσα φάση όλα εξαρτώνται από τη Ρωσία.

Η Ευρώπη δημιούργησε το χρηματιστηριακό παιχνίδι των CO2 και τo πληρώνει

Σε ότι αφορά την αγορά του CO2 η επιχειρηματική ενεργειακή κοινότητα, θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση του ETS, καθώς το τελικό κόστος της ενεργειακής μετάβασης αναγκαστικά θα το επωμιστεί ο καταναλωτής και δεν επιτρέπεται το κόστος αυτό να φουσκώνει ως αποτέλεσμα της κακής δομής της αγοράς. «Η αγορά δεν αυτορυθμίζεται» σημειώνεται χαρακτηριστικά και τονίζεται ότι:
«Η ΕΕ άνοιξε την αγορά δικαιωμάτων σε τρίτους, επιτρέποντας τη δημιουργία υπεραξίας για χρηματοοικονομικά ιδρύματα και ξένους επενδυτές σε βάρος των ευρωπαϊκών κρατών και της βιομηχανίας. Οι συνέπειες φαίνονται στον διπλασιασμό της τιμής των δικαιωμάτων που παραδόξως έχει γίνει δεκτός με ενθουσιασμό από την Κομισιόν παρόλο που δεν έχει αυξήσει τα έσοδα για τα κράτη μέλη ενώ ταυτόχρονα έρχεται να προστεθεί ως σημαντική επιβάρυνση για τους Ευρωπαίους καταναλωτές ενέργειας και τη βιομηχανία, σε μια άνευ προηγουμένου συγκυρία έκρηξης των τιμών ενέργειας».

Με άλλα λόγια η ελληνική αγορά ενέργειας θεωρεί ότι το ETS θα έπρεπε να είναι ένας μηχανισμός που λειτουργεί εντός των συνόρων της ΕΕ και όχι ένα διεθνές χρηματιστήριο οι υπεραξίες του οποίου μεταφέρονται εκτός Ευρώπης με μόνο αποτέλεσμα την επιβάρυνση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους Ευρωπαίους καταναλωτές και τη βιομηχανία. «Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη που εκπέμπει το 8% παγκοσμίως σε CO2 να έχει σηκώσει την πράσινη σημαία και να μην ασχολείται με τις επιπτώσεις που έχουν οι επιλογές της στην οικονομία και την κοινωνία της Ηπείρου».

Αλλαγή στην διαμόρφωση της χονδρεμπορικής

Σε ότι αφορά την αγορά ηλεκτρισμού η επιχειρηματική κοινότητα της ενέργειας εντοπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τρόπο διαμόρφωση της τιμής στην χονδρεμπορικής τιμής η οποία βασίζεται στην ακριβότερη μονάδα που θα μπει τελευταία στο σύστημα. Θεωρεί ότι απαιτείται παρέμβαση ώστε η τιμή χονδρικής να προσδιορίζεται με βάση το κόστος κάθε μιας τεχνολογίας παραγωγής σε συνδυασμό με το ποσοστό συμμετοχής της συγκεκριμένης τεχνολογίας στο μίγμα καυσίμου. Σημειώνεται ότι μια ανάλογη πρόταση έχει ήδη υποβάλει η Ισπανία στην Κομισιόν και έχει απορριφθεί.

Το timing της απολιγνιτοποίησης


Τέλος σε ότι αφορά το ελληνικό ενεργειακό μίγμα είναι σαφές πλέον ότι υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση της επιλογής πλήρους απολιγνιτοποίησης το 2024, καθώς σημειώνεται ότι σήμερα πλέον ο λιγνίτης είναι κατά πολύ φθηνότερος από το φυσικό αέριο και ότι το καλοκαίρι με την αυξημένη ζήτηση λόγω καύσωνα ο λιγνίτης έσωσε την παρτίδα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η απόσυρση των λιγνιτικών ήταν μία επιβεβλημένη πολιτική από την Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση με τις αποφάσεις της έδωσε το στίγμα της ευρύτερης εναρμόνισης με τις ευρωπαϊκές επιλογές, πράγμα που της εξασφάλισε αποδοχή από τις κεφαλαιαγορές.

www.worldenergynews.gr









Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης