Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής: Τέλος του μήνα ξεκινά η πόντιση των οπτικών ινών, ακολουθούν τα ηλεκτρικά καλώδια

Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής: Τέλος του μήνα ξεκινά η πόντιση των οπτικών ινών, ακολουθούν τα ηλεκτρικά καλώδια
Η κατασκευή των καλωδίων εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2022
Στα τέλη του μήνα θα ξεκινήσει η πόντιση των οπτικών ινών από την Prysmian, διαδοχικά από την Αττική έως το Ηράκλειο Κρήτης. Η επιχείρηση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου ενάμιση μήνα. Πρόκειται για δύο καλώδια, με συνολικό μήκος 756 χιλιομέτρων, τα οποία θα ενισχύσουν τη διασυνδεσιμότητα του νησιού με τα χερσαία τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.


Όσο για την ηλεκτρική διασύνδεση, η πόντιση του πρώτου τμήματος του ενός από τα δύο υποβρύχια καλώδια συνεχούς τάσης θα γίνει από την ανάδοχη εταιρεία Nexans στις αρχές Δεκεμβρίου από το ολοκαίνουργιο πλοίο της νορβηγικής εταιρείες, το «Aurora». Η κατασκευή των καλωδίων εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2022 από τα εργοστάσια των αναδόχων σε Ιταλία, Γαλλία, Δανία και Ελλάδα.

Σημαντικές εξοικονομήσεις

Να σημειωθεί ότι ήδη η Κρήτη καλύπτει πάνω από το 30% των αναγκών της σε ρεύμα από το ηπειρωτικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της διασύνδεσης του νησιού με την Πελοπόννησο, ένα έργο που ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τον ΑΔΜΗΕ.

Με την ολοκλήρωση και της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής το 2024, όλοι οι καταναλωτές της χώρας θα εξοικονομήσουν 550 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό των χρεώσεων ΥΚΩ στα τιμολόγια ρεύματος ετησίως. Το όφελος θα αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, αγγίζοντας το 1 δισ. ευρώ το 2030.

Παράλληλα, έως τις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να προχωρήσει και ανοικτός διαγωνισμός προκειμένου να παραχωρηθεί ποσοστό μειοψηφίας της «Αριάδνης Interconnection», δηλαδή της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ που «τρέχει» το έργο της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής, με στόχο την αύξηση της ρευστότητάς της εταιρείας.

Η αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αλλάζει τα δεδομένα για τις οπτικές ίνες

Την ίδια ώρα που ο ΑΔΜΗΕ ξεκινά την πόντιση των καλωδίων οπτικών ινών, αλλάζουν τα δεδομένα για τα αντίστοιχα σχέδια της ΔΕΗ. Όπως αναφέρεται στη Σύμβαση Αγοράς Μετοχών (Share Purchase Agreement – SPA) για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, για τη Συμφωνία Διασύνδεσης Οπτικών Ινών, η ΔΕΗ αναλαμβάνει να μην λειτουργεί το δίκτυό της οπτικών ινών κατά τρόπο που να βλάπτει σημαντικά την επιχείρηση του ΔΕΔΔΗΕ και – μετά την υπογραφή του SPA – να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ που θα διέπει τους όρους υπό τους οποίους η ΔΕΗ θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις υποδομές διανομής για τους σκοπούς ανάπτυξης του δικτύου του οπτικών ινών.
Στα σχέδια της ΔΕΗ, μέσω του ΔΕΔΔΗΕ, είναι να λειτουργεί ως διαχειριστής τηλεπικοινωνιακής υποδομής, την οποία θα εκμισθώνει σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

www,worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης