Ενέργεια

Ισπανία: Το ενεργειακό κόστος εκτόξευσε τον πληθωρισμό σε υψηλό 29 ετών

Ισπανία: Το ενεργειακό κόστος εκτόξευσε τον πληθωρισμό σε υψηλό 29 ετών
Το αυξημένο ενεργειακό κόστος θα μπορούσε να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς ο κρύος καιρός ενισχύει τη ζήτηση και τα επίπεδα αποθήκευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι σχετικά χαμηλά, εκτιμά η  κεντρική τράπεζα
Ο ισπανικός πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό 29 ετών τον Οκτώβριο, καθώς οι εθνικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 5,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) την Πέμπτη, απειλώντας την οικονομική ανάκαμψη .

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε από 4,0% τον Σεπτέμβριο και τρέχει με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 1992

Κύρια αιτία ήταν η αύξηση του ενεργειακού κόστους και, σε μικρότερο βαθμό, η άνοδος των τιμών για οργανωμένες διακοπές και καύσιμα και λιπαντικά οχημάτων.

Οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας διαδραματίζουν τόσο εξέχοντα ρόλο που η διαφορά με τον βασικό πληθωρισμό, που εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα, είναι στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν τα ρεκόρ το 1986.

Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Ο ισπανικός δομικός πληθωρισμός, στο 1,4% τον Οκτώβριο, είναι ο δείκτης που απασχολεί περισσότερο τους ειδικούς και τις κεντρικές τράπεζες στην πρόβλεψη πιθανών αλλαγών στη νομισματική πολιτική.

Επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα

Ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι παροδικές, οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν δευτερογενείς επιπτώσεις στους μισθούς και να διαβρώσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Η πτώση της ανεργίας, λόγω της απότομης αύξησης των προσλήψεων το καλοκαίρι, είναι πιθανό να επιδεινώσει την πίεση των τιμών.

Οι βιομηχανικές τιμές έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1977 μετά από άλμα 23,6% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του INE που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα.

Ανταποκρινόμενο στις αυξημένες τιμές της ενέργειας, το thinktank Funcas μείωσε την Τετάρτη την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη για το 2021 στο 5,1% από 6,3%.

Τα στοιχεία του INE έδειξαν ότι ο εναρμονισμένος από την ΕΕ δείκτης τιμών καταναλωτή της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 5,5% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, την υψηλότερη ένδειξη από την έναρξη της σειράς το 1997. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση τιμών 4,8%.

Η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας αναμένει ότι οι σχετικά υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες.

Το αυξημένο ενεργειακό κόστος θα μπορούσε να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς ο κρύος καιρός ενισχύει τη ζήτηση και τα επίπεδα αποθήκευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι σχετικά χαμηλά, εκτιμά η τράπεζα.

Η Ισπανία ενέκρινε πρόσφατα μια δέσμη μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου στους καταναλωτές, αλλά μείωσε τον λογαριασμό μετά τη σφοδρή αντίθεση των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης