Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Exxon: Κέρδη 6,75 δισ. δολ. τρίτο τρίμηνο - 15 δισ δολ για μείωση εκπομπών άνθρακα

Exxon: Κέρδη 6,75 δισ. δολ. τρίτο τρίμηνο - 15 δισ δολ για μείωση εκπομπών άνθρακα

Τα κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εκτινάχθηκαν λόγω της διεθνούς ζήτησης, φθάνοντας σχεδόν τα 4 δισ δολ

Η Exxon Mobil (XOM.N) δεσμεύτηκε την Παρασκευή να αναβιώσει ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών το επόμενο έτος, καθώς οι προοπτικές κερδών της βελτιώθηκαν σε σχέση με τα τριμηνιαία αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου των ΗΠΑ σημείωσε προσαρμοσμένο κέρδος 1,58 δολαρίων ανά μετοχή, ξεπερνώντας την εκτίμηση της Refinitiv κατά δύο σεντς, με τα αποτελέσματα να αυξάνονται από τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που υπερδιπλασιάστηκαν το περασμένο έτος.
Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου αντικατοπτρίζουν το υψηλότερο κέρδος διύλισης σε τουλάχιστον δύο χρόνια, αυξάνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου και τις ελλείψεις ενέργειας που οδήγησαν το πετρέλαιο σε υψηλό τριετίας. Οι τιμές του αργού συνέχισαν να ανεβαίνουν σε υψηλό σχεδόν επτά ετών.
Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο 1% στα 64,94 δολάρια στις πρωινές συναλλαγές.

Και οι τρεις επιχειρήσεις της εταιρείας κατέγραψαν υψηλές αποδόσεις  καθώς η παγκόσμια οικονομία αναδύεται από την πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Darren Woods.

Τα οφέλη αυτών των αλλαγών «εμφανίζονται», επεσήμανε ο Woods σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, προσθέτοντας ότι η Exxon αναμένει «την ίδια αύξηση στα κέρδη και τις ταμειακές ροές με τα σχέδιά από την πανδημία» για ετήσιο κέρδος 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025.

Τα κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εκτινάχθηκαν λόγω της διεθνούς ζήτησης, φθάνοντας σχεδόν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με ζημίες 383 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από ένα χρόνο. Τα κέρδη των χημικών υποχώρησαν από τα υψηλά του περασμένου τριμήνου, αλλά υπερτριπλασιάστηκαν σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

15 δισ. δολ. για μείωση των εκπομπών άνθρακα

Μια μέρα μετά την εμφάνιση του Wood ενώπιον του Κογκρέσου για την υπερθέρμανση του πλανήτη, η Exxon αν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δαπανήσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια για να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα μεταξύ 2022 και 2027.
Οι ισχυρές προοπτικές ταμειακών ροών της θα επιτρέψουν στην εταιρεία να χρηματοδοτήσει τις μειώσεις άνθρακα και το επόμενο έτος θα δαπανήσει έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε επαναγορές έως το 2023

Η Exxon το 2016 μείωσε τις επαναγορές μετοχών της εν μέσω αδύναμων αποτελεσμάτων, λέγοντας ότι θα προχωρήσει σε τέτοια κίνηση μόνο για να αντισταθμίσει την απομείωση από τα σχέδια αμοιβών στελεχών σε αντίθεση με την επιστροφή μετρητών στους μετόχους.

Την προηγούμενη δεκαετία, η Exxon ξόδεψε 210 δισεκατομμύρια δολάρια για επαναγορές μετοχών, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία εκείνη την περίοδο.

Επιστροφή στην κερδοφορία

Η πετρελαϊκή μεγάλη ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 6,75 δισ. δολ., ή 1,57 δολ. ανά μετοχή, το τρίτο τρίμηνο, έναντι ζημιών 680 εκατ. δολαρίων, ή 15 σεντς ανά μετοχή, την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η εταιρεία εκτιμά ότι το τρέχον τρίμηνο θα επωφεληθεί από τους υψηλότερους όγκους πετρελαίου και φυσικού αερίου, την αυξημένη ευρωπαϊκή εποχική ζήτηση φυσικού αερίου και την πώληση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων των περιουσιακών της στοιχείων στη Βόρεια Θάλασσα.

Οι μετοχές της Exxon αυξήθηκαν κατά 50% φέτος, καθώς τα κέρδη ανέκαμψαν από την ιστορική ζημιά του περασμένου έτους, αλλά παραμένουν χαμηλότερα από τα επίπεδα που διαπραγματεύονταν στις αρχές του 2020. Τα φετινά κέρδη επέτρεψαν στην εταιρεία να αποπληρώσει περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους που ανέλαβε πέρυσι για να καλύψει το μέρισμά του.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν την ανανεωμένη εμπιστοσύνη της εταιρείας στις δραστηριότητές της καθώς μπορεί να ξοδέψει πολύ περισσότερα το επόμενο έτος, να δαπανήσει περισσότερα σε λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα αυξάνοντας το μέρισμα και αρχίζοντας να εξαγοράζει μετοχές», δήλωσε ο Anish Kapadia, διευθυντής ενέργειας στο Palsies Advisors.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης