Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τρία σημεία - κλειδιά για την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ - Προνόμια για τους "σημερινούς" μετόχους

Τρία σημεία - κλειδιά για την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ - Προνόμια για τους
Η κεφαλαιοποίηση μετά την αύξηση κεφαλαίου θα είναι 3,5 δισ ευρώ - Ενισχύεται η προοπτική ένταξης στον MSCI 
Σχετικά Άρθρα
Τρία βασικά σημεία κλειδιά προκύπτουν από το ενημερωτικό της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ. Πρώτον ότι οι μέτοχοι κατά την Τρίτη 2.11, δηλαδή σήμερα θα έχουν προνομιακή  αντιμετώπιση και δικαιούνται προνομιακής κατανομής στις νέες μετοχές, η οποία θα είναι αναλογική του ποσοστού συμμετοχής των Κατά Προτεραιότητα Επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ κατά την Ημερομηνία Καταγραφής.

Κατά δεύτερον η Selath Holdings S.à r.l. ,«ο Cornerstone Επενδυτής», αποτελεί οντότητα που θα χρηματοδοτηθεί από επενδυτικά κεφάλαια ή οχήματα τα οποία συμβουλεύει η CVC Advisers Greece S.M.S.A. είτε  θυγατρικές της, συμφώνησε να αποκτήσει, κατά τους όρους της Ιδιωτικής Τοποθέτησης Νέες Μετοχές στην τιμή διάθεσης της Συνδυασμένης Προσφοράς έναντι συνολικών κεφαλαίων που θα επενδύσει τα οποία δεν θα ξεπερνούν το ποσό των € 395,0 εκατ.

Τρίτον η έναρξη διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών θα γίνει στις 16 Νοεμβρίου 2021, αν δεν υπάρξει αλλαγή.

Αν ξεκινήσουμε από το τρίτο, είναι προφανές ότι η μετοχή της ΔΕΗ θα διαπραγματεύεται μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, δηλαδή για 11 συνεδριάσεις με την σημερινή χωρίς τις νέες μετοχές. Η σημερινή συνεδρίαση, αν αναφερθούμε, στο πρώτο σημείο, θα έχει ειδική σημασία καθώς οι εγγεγραμμένοι κατά την τρέχουσα συνεδρίαση μέτοχοι θα έχουν την δυνατότητα προνομιακής κατανομής στην αύξηση. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα μπορεί να υπάρξουν  πωλητές, οι οποίοι αφού θα έχουν εξασφαλίσει τους ευνοϊκούς όρους για συμμετοχή στην αύξηση θα ρευστοποιήσουν, με στόχο να μπουν στην αύξηση και να εκμεταλλευθούν το όποιο discount.

Οι εντάξεις μετοχών στον MSCI Greece θα δημοσιοποιηθούν στις 11 Νοεμβρίου, κύκλοι της αγοράς θεωρούν ως πιθανή την έκτακτη ανακοίνωση για ένταξη της ΔΕΗ στις 16/11, οπότε και θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου.

Aπό εκεί και πέρα τέτοιες συνδυασμένες κινήσεις δεν θα μπορούν να υπάρξουν μετά την ερχόμενη Πέμπτη 4 Νοεμβρίου, οπότε η μετοχή δεν θα συναντά πιέσεις.
Θεωρητικά η μετοχή μπορεί να κινηθεί χωρίς πιέσεις ρευστοποιήσεων μέχρι την 16η Νοεμβρίου, που θα μπουν οι νέες μετοχές ή όποτε άλλοτε μπουν.
Δενν αποκλείεται κάποιοι market makers να εμφανιστούν αγοραστές με στόχο η μετοχή να είναι σε ένα ικανό premium έναντι της τιμής της αύξησης, όταν θα εισέλθουν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές, ώστε οι άμεσα ρευστοποιούντες να καταγράψουν βραχυπρόθεσμες υπεραξίες.

Η Selath Holdings θα είναι η επενδυτική οντότητα που θα αποκτήσει το 10%. Το ποσό μέχρι 395 εκατ από την αύξηση κεφαλαίου, δηλαδή ποσοστό κοντά στο 30% του συνόλου της αύξησης δεν θα είναι εύκολο να λάβει, λόγω του μεγάλου διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, άρα λογικά θα το έχει συμπληρώσει από την αγορά.

Έρχεται κεφαλαιοποίηση 10 δισ

Τα κέρδη προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 912,4 εκατ. το 2026, δηλαδή θα αυξηθούν πάνω από 13 φορές. Αντίστοιχα τα λειτουργικά κέρδη προβλέπεται να διπλασιαστούν από 885,8 εκατ. σε 1,675 δισεκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει, ότι με τέτοια κερδοφορία η ΔΕΗ που μετά την αύξηση θα έχει μια κεφαλαιποίηση κοντά στα 3,5 δισ ευρώ θα πρέπει να φτάσει σε 5 χρόνια σε μια κεφαλαιοποίηση 10 δισ ευρώ τουλάχιστον με βάση την αναμενόμενη κερδοφορία της.

Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο, το Δημόσιο μέω της ΕΕΣΥΠ και του ΤΑΙΠΕΔ θα εγγραφεί για την απόκτηση των μετοχών που απαιτούνται προκειμένου η συμμετοχή τους μετά την αύξηση κεφαλαίου να διαμορφωθεί στο 34,123% (καταστατική μειοψηφία). Αυτό σημαίνει ότι, επιβεβαιώνονται πλήρως οι πληροφορίες του WEN ότι το Δημόσιο θα μπει με κεφάλαια μέχρι 100 εκατ ευρώ στην αύξηση.

Από το επενδυτικό πρόγραμμα ξεχωρίζει η παροχή κατά προσέγγιση ποσού των 1,7 δισ.ευρώ που έχει προϋπολογίσει για κεφαλαιουχικές δαπάνες έως το 2024 για τη συμβατική παραγωγή ενέργειας, την επιχειρηματική μονάδα που είναι αρμόδια για τις προμήθειες κλπ. Αυτό σημαίνει την ολοκλήρωση και μετασχηματισμό της Πτολεμαϊδας V
και πιθανώς την δημιουργία μονάδας φυσικού αερίου.

Μετά την αύξηση είναι προφανές ότι η ΔΕΗ θα έχει μηδενίσει το καθαρό της χρέος, για να υλοποιήσει ένα τόσο ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα θα μπορεί να εξασφαλίσει προνομιακές συνθήκες χρηματοδότησης.

Αναλυτικά:


Από τις Νέες Μετοχές που έχουν αρχικώς επιμεριστεί στη Δημόσια Προσφορά, ο τελικός αριθμός των Νέων Μετοχών που θα κατανεμηθεί σε Ιδιώτες Επενδυτές και Ειδικούς Επενδυτές, θα προσδιορισθεί μετά τη λήξη της Συνδυασμένης Προσφοράς, λαμβάνοντας υπόψη τη ζήτηση που θα έχουν εκδηλώσει οι επενδυτές στο πλαίσιο της Συνδυασμένης Προσφοράς.

Ιδιώτες Επενδυτές και Ειδικοί Επενδυτές που είναι εγγεγραμμένοι μέτοχοι της ΔΕΗ σύμφωνα με το μετοχολόγιό της που τηρείται ηλεκτρονικά μέσω της ΕΛ.Κ.Α.Τ. Α.Ε. κατά την έναρξη διαπραγμάτευσης των υφισταμένων μετοχών της Εταιρείας στις 2.11.2021 (η «Ημερομηνία Καταγραφής» ή «Record Date») και οι οποίοι εγγράφονται για την απόκτηση Νέων Μετοχών στη Δημόσια Προσφορά (οι «Κατά Προτεραιότητα Επενδυτές»), θα δικαιούνται προνομιακής κατανομής στις Νέες Μετοχές που έχουν επιμεριστεί στη Δημόσια Προσφορά, η οποία θα είναι αναλογική του ποσοστού συμμετοχής των Κατά Προτεραιότητα Επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ κατά την Ημερομηνία Καταγραφής (η «Κατά Προτεραιότητα Κατανομή»). Εντούτοις, Κατά Προτεραιότητα Επενδυτές που εγγράφονται τόσο στη Δημόσια Προσφορά όσο και στην Ιδιωτική Τοποθέτηση, εφόσον συντρέξει τέτοια περίπτωση, δεν θα δικαιούνται Κατά Προτεραιότητα Κατανομής στη Δημόσια Προσφορά.

Εάν η εγγραφή του Κατά Προτεραιότητα Επενδυτή στη Δημόσια Προσφορά υπερβαίνει το ποσοστό συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ως αυτό έχει κατά την Ημερομηνία Καταγραφής, ο Κατά Προτεραιότητα Επενδυτής θα δικαιούται Κατά Προτεραιότητα Κατανομής μόνο κατά το μέρος που αντιστοιχεί στο εν λόγω ποσοστό συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας.

Μετά την Κατά Προτεραιότητα Κατανομή που περιγράφεται ανωτέρω, οι εγγραφές των Κατά Προτεραιότητα Επενδυτών στη Δημόσια Προσφορά που τυχόν δεν θα έχουν ικανοποιηθεί θα προστεθούν στις εγγραφές που θα γίνουν από νέους εγγραφόμενους επενδυτές και θα ικανοποιηθούν συμμέτρως, στον βαθμό που υπάρχουν ακόμα αδιάθετες Νέες Μετοχές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης