Ενέργεια

ΡΑΕ: Τσεκ για μη ρυθμιζόμενες δραστηριότητες Διαχειριστών και ραντεβού με την ΕΕΤΤ

ΡΑΕ: Τσεκ για μη ρυθμιζόμενες δραστηριότητες Διαχειριστών και ραντεβού με την ΕΕΤΤ
ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και Volton οι τρεις που εισέρχονται στις τηλεπικοινωνίες

Από το «κόσκινο» της ΡΑΕ θα περάσουν οι μη ρυθμιζόμενες δραστηριότητες των Διαχειριστών. Η ΡΑΕ κρίνει απαραίτητο ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο, συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, για τα νέα πεδία δραστηριοτήτων των Διαχειριστών που δεν συμπεριλαμβάνονται στην ρυθμιζόμενη περιουσιακή τους βάση, όπως για παράδειγμα οι τηλεπικοινωνίες για τον ΑΔΜΗΕ ή η συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ στο FSRU Αλεξανδρούπολης και τον σταθμό αποθήκευσης στη Ν. Καβάλα.
Τι γίνεται με τα πάγια στην περίπτωση για παράδειγμα που η νέα δραστηριότητα προχωράει μέσω κάποιας θυγατρικής, όπως συμβαίνει με τον ΑΔΜΗΕ και την Grid Telecom στον τομέα των τηλεπικοινωνιών , πως πληρώνονται, πως θα γίνει ο λειτουργικός και λογιστικός διαχωρισμός είναι θέματα που η απασχολούν την ΡΑΕ , η οποία θα ήθελε να ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων ζητήματα που μπορεί να χτυπάνε στους κανόνες ανταγωνισμού.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ανατρέξει στην εμπειρία Ευρωπαίων Ρυθμιστών που έχουν επιλύσει ήδη τέτοια ζητήματα, την οποία και θα αξιοποιήσει για να καταλήξει σε ένα πλαίσιο , που δεν θα πάσχει από αβεβαιότητες και θέματα ανταγωνισμού.

Το ραντεβού Δαγούμα - ΕΕΤΤ

Στο ίδιο πλαίσιο πενταμελής αντιπροσωπεία της ΡΑΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Αθανάσιο Δαγούμα θα έχει συνάντηση σήμερα με την διοίκηση της Εθνικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ΕΕΤΤ. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με πρωτοβουλία της ΡΑΕ η οποία ζήτησε από την ΕΕΤΤ να της παρουσιάσει το μοντέλο λειτουργίας των οπτικών ινών, ώστε να διαπιστωθούν εκ των προτέρων τυχόν προβλήματα ανταγωνισμού από την επέκταση της δραστηριότητας του ΑΔΜΗΕ στις τηλεπικοινωνίες σήμερα, αλλά και άλλων εταιριών ηλεκτρισμού που έχουν εντάξει στη στρατηγική τους αντίστοιχες δραστηριότητες όπως η ΔΕΗ και η Volton.

O AΔΜΗΕ εισήλθε στην αγορά των τηλεπικοινωνιών μέσω της θυγατρικής Grid Telecom η οποία έχει μισθώσει σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους περισσότερα από 3.000 χλμ. οπτικών ινών ενώ προετοιμάζεται και για υπηρεσίες υπερυψηλών χωρητικοτήτων. Η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 6.000 χλμ. σε όλη την Ελλάδα την επόμενη πενταετία, συνδέοντας νησιά με το κεντρικό δίκτυο. Η εταιρία ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη την πόντιση οπτικών ινών στο πλαίσιο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική και σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Την είσοδό της στην αγορά τηλεπικοινωνιών έχει προετοιμάσει και η ΔΕΗ, αξιοποιώντας το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ. Ο σχεδιασμός ¨πάγωσε¨ εν όψει της ολοκλήρωσης της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στη θυγατρική του Macquarie Infrastracture and Real Assets Group. Το SPA που ενέκρινε προσφάτως η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ προβλέπει ότι θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τον ΔΕΔΔΗΕ για τους όρους που η ΔΕΗ θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις υποδομές διανομής για τους σκοπούς ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών. Σύμφωνα με την ενημέρωση προς τους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση, η συνολική επένδυση για την ανάπτυξη πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών θα φτάσει τα 680 εκατ. ευρώ έως το 2026 με εκκίνηση το 2022. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού μάλιστα η ΔΕΗ υπέγραψε στις αρχές Ιουνίου κατ’ αρχήν συμφωνία με τη Forthnet για την τοποθέτηση οπτικών ινών στο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ είχε ξεκινήσει συζητήσεις για αντίστοιχες συνεργασίες και με άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Την πρόθεσή του, τέλος να διευρύνει τη δραστηριότητά του και στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο ανακοίνωσε πρόσφατα και ο ομιλος Volton. Στόχος του Ομίλου είναι να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιό του με υπηρεσίες κινητής/σταθερής τηλεφωνίας και internet, μέσα από το μοντέλο MVNO (Mobile Virtual Network Operator) και την εμπορική του συνεργασία του με υφιστάμενο πάροχο κινητής τηλεφωνίας. Σημειώνεται πως ο Όμιλος Voltοn απέστειλε επίσημο αίτημα για λειτουργία ως MVNO προς όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, με στόχο την πρόσβαση σε ραδιοδίκτυο και τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας και ενημέρωσε αντίστοιχα την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης