Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο «εδώλιο του κατηγορουμένου» 4 πετρελαϊκοί κολοσσοί των ΗΠΑ - Το κλιματικό γιατί

Στο «εδώλιο του κατηγορουμένου» 4 πετρελαϊκοί κολοσσοί των ΗΠΑ - Το κλιματικό γιατί
Οι γίγαντες του πετρελαίου έχουν αναπτύξει «έντονη αντίσταση» στην πράσινη ατζέντα του Joe Biden

Στο στόχαστρο της Αμερικανικής Επιτροπής Εποπτείας και Μεταρρυθμίσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων βρέθηκαν τέσσερις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες και δύο φορείς άσκησης δημόσιας επιρροής καθώς φαίνεται ότι παραπληροφορούσαν την κοινή γνώμη για την κλιματική αλλαγή και τις δράσεις που είχαν λάβει.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου των ΗΠΑ, καθώς και το American Petroleum Institute βρέθηκαν να είναι οι χειρότεροι παραβάτες σε μια παγκόσμια έκθεση, με την κατηγορία ότι οι εταιρείες χειραγωγούσαν τις κυβερνήσεις για να ακολουθήσουν «απίστευτα επικίνδυνα μονοπάτια» στην προσέγγισή τους στη δράση για το κλίμα, σύμφωνα με αναδημοσίευση του The Guardian.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι γίγαντες του πετρελαίου έχουν αναπτύξει «έντονη αντίσταση» στην πράσινη ατζέντα του Joe Biden, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ προσπάθησε να απομακρύνει τη χώρα από τα ορυκτά καύσιμα.


Το χρονικό της δημοσίευσης

Σημειώνεται ότι εν λόγω έκθεση δημοσιεύθηκε την Πέμπτη πριν από τις συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής Cop26 για το κλίμα στη Γλασκώβη για την επιτάχυνση της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια.

Και αυτό μάλιστα μια εβδομάδα αφότου ο διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, Darren Woods κατηγορήθηκε ότι είπε ψέματα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, όταν αρνήθηκε ότι η εταιρεία είχε συγκαλύψει τη δική της έρευνα σχετικά με τη συμβολή του πετρελαίου στην κλιματική κρίση.

Η έκθεση τοποθετεί την Toyota μεταξύ ορισμένων από τις χειρότερες εταιρείες που ρυπαίνουν τον κόσμο λόγω της αντίθεσής της στη σταδιακή κατάργηση των προθεσμιών για τα ορυκτά καύσιμα και τα υβριδικά οχήματα.

Η επιτροπή είχε ζητήσει από τις εταιρίες και τους φορείς στις 16 Σεπτεμβρίου να παραδώσουν έγγραφα σχετικά με ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της συμβολής τους στην κλιματική αλλαγή, των προσπαθειών τους για την εμπορική προώθηση των προϊόντων τους και τη διαμόρφωση της δημόσιας εικόνας τους, καθώς και της όποιας χρηματοδότησης εκ μέρους τους τρίτων μερών για τη διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με το κλίμα.

Από την πλευρά του, ο Ed Collins, διευθυντής στο InfluenceMap, είπε ότι ήταν σαφές ότι η μετάβαση σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας θα παρέμενε εξαιρετικά προκλητική έως ότου οι κυβερνήσεις λάβουν ουσιαστική δράση για να αντιμετωπίσουν τα συμφέροντα της αλυσίδας ορυκτών καυσίμων.

Η έκθεση του thinktank σημείωσε μια ισχυρή στροφή μεταξύ πολλών εταιρειών ορυκτών καυσίμων προς το φυσικό αέριο και την απομάκρυνση από τον άνθρακα. Αυτό περιλαμβάνει λόμπι από την BP, η οποία ήταν ένατη στον παγκόσμιο κατάλογο, την αυστριακή ενεργειακή εταιρεία OMV, η οποία ήταν 10η, και τον ρωσικό κρατικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom, που ήταν στην 17η θέση.

Ένας εκπρόσωπος της Exxon δήλωσε: «Υπάρχουν ανταγωνιστικές απόψεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής. Η ExxonMobil υποστηρίζει ορισμένες πολιτικές για το κλίμα και αντιτίθεται σε άλλες. Αλλά θα ήταν λάθος να εξισωθούν τέτοιες πολιτικές διαφωνίες με την προώθηση της «παραπληροφόρησης» για το κλίμα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης