Ενέργεια

Στα σκαριά νέος κύκλος αιτήσεων για αγροτικό ρεύμα και μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ - Εξετάζεται η παράταση προθεσμιών

Στα σκαριά νέος κύκλος αιτήσεων για αγροτικό ρεύμα και μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ - Εξετάζεται η παράταση προθεσμιών
Ποιοί θα λάβουν επιστροφή του ΕΦΚ

Με το ράλι στις τιμές του ρεύματος να λειτουργεί ως «πολιορκητικός κλοιός» αυξάνοντας το κόστος για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ξαναβάζει στο …τραπέζι των συζητήσεων την έναρξη ενός νέου κύκλου αιτήσεων για το αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ καθώς και την εξασφάλιση των μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ.

Οι φωνές από παράγοντες του παραγωγικού κόσμου πληθαίνουν, καθώς όπως καταγγέλλουν, ο αγροτικός τομέας - ο βασικότερος πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, μετά τον τουρισμό - κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Η έκρηξη των τιμών στην ενέργεια υπέρογκοι λογαριασμοί, πανάκριβο πετρέλαιο εκτινάσσει στα ύψη το κόστος των αγροεφοδίων, της λειτουργίας των θερμοκηπίων και των σταβλικών εγκαταστάσεων, της λειτουργίας των ιδιωτικών γεωτρήσεων και των ΤΟΕΒ, ένα κόστος που μεταφέρεται και στην παραγωγή των προϊόντων.

Οι προθεσμίες για υποβολή αιτήσεων έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα για το τιμολόγιο της ΔΕΗ. Στις 5 Νοεμβρίου έληξε επίσης και η προθεσμία που αφορούσε την υποβολή αιτήσεων από παραγωγούς για μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ στα αγροτικά τιμολόγια. Ωστόσο, παρότι το ενδιαφέρον των αγροτών για να υπαχθούν στις μειωμένες χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ ήταν μεγάλο, πολλοί ήταν εκείνοι που δεν πρόλαβαν.
Κι αυτό διότι τα χρονικά περιθώρια ήταν περιορισμένα. Όσον αφορά στις αιτήσεις για μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ, οι αγρότες είχαν στη διάθεσή τους μόνο έναν μήνα. Έτσι, είναι πολλοί οι παραγωγοί που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Γι΄ αυτό εξετάζεται να δοθεί παράταση, διαφορετικά ένα σημαντικό ποσοστό των αγροτών θα δουν τα τιμολόγια ρεύματος να φουσκώνουν καθώς δεν θα εφαρμοστεί η σχετική έκπτωση.

Zητούν παράταση

Όσον αφορά στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, πολλοί αγρότες δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως π.χ. την άδεια χρήσης νερού κ.ά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ενιαίος Αγροτικός σύλλογος με πρόσφατη επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό ζητάει παράταση της προθεσμίας για λόγους καθυστερήσεων επί των διαδικασιών άλλα και εξαιτίας των θεσμικών κενών που ακόμα υφίστανται από την Υ.Α για την Έγκριση Τύπου Θερμοκηπίου. Αλλά και ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Iεράπετρας ζητά παράταση στην προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για τη διατήρηση του αγροτικού τιμολογίου.

Πάντως, σχετικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο δικαιούχοι θα είναι οι παραγωγοί που μετέχουν σε ομάδες παραγωγών, σε συνεταιρισμούς, στο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας καθώς και οι νέοι αγρότες. Θα αφορά περίπου 200.000 αγρότες που θα ωφεληθούν από την παρέμβαση της κυβέρνησης που αφορά την επιστροφή του ΕΦΚ για το 2022.

Η επιστροφή θα πραγματοποιείται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως το είδος και η έκταση της καλλιέργειας, σε συνάρτηση με τις πραγματοποιηθείσες - κατά το εν λόγω διάστημα - αγορές πετρελαίου. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το επόμενο διάστημα θα προωθηθεί η σχετική υπουργική απόφαση. Το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ για το 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης