Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρώσος υπουργός Ενέργειας: Δεν υπάρχει τέλος στην εποχή του πετρελαίου - Τι είπε για το μονοπώλιο της Gazprom

Ρώσος υπουργός Ενέργειας: Δεν υπάρχει τέλος στην εποχή του πετρελαίου - Τι είπε για το μονοπώλιο της Gazprom
Σύμφωνα με τον Shulginov, η Ρωσία θα πρέπει επίσης να κινηθεί γρήγορα για να κερδίσει χρήματα από τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας

Η ρωσική αισιοδοξία για την ικανότητα της χώρας να αποκαταστήσει και να υπερβεί τα προ πανδημίας επίπεδα παραγωγής πετρελαίου έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς η παγκόσμια κρίση ενεργειακής κρίσης εκτυλίχθηκε το γ’ και το δ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Nikolay Shulginov.

Μιλώντας στην εφημερίδα Kommersant, τόνισε ότι η παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνώματος της χώρας μπορεί να ανέλθει σε ένα επίπεδο 560,3 εκατομμυρίων τόνων (11,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα) το 2023 και το 2024.

«Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το τέλος της εποχής του πετρελαίου. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα αποθέματα πετρελαίου μας πρώτα. Το 2020, σύμφωνα με το υπουργείο, η ρωσική παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνώματος μειώθηκε σχεδόν κατά 9% στα 10,3 εκατομμύρια bpd καθώς η χώρα εφάρμοσε περικοπές σύμφωνα με τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ και οι παραγωγοί σταμάτησαν τα πηγάδια ανάπτυξης σε κοιτάσματα με υψηλό κόστος παραγωγής» συμπλήρωσε.

Νέες φορολογικές εκπτώσεις υπό συζήτηση

Ενώ η κυβέρνηση ακύρωσε ορισμένα βασικά φορολογικά προνόμια στην πετρελαϊκή βιομηχανία πέρυσι για να ενισχύσει τα έσοδα του προϋπολογισμού, ο Shulginov είπε ότι μια κοινή ομάδα βουλευτών και εκπροσώπων των υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών προχωρά τώρα στη συζήτηση νέων φορολογικών κινήτρων για τους παραγωγούς πετρελαίου της χώρας.

Η συζήτηση αυτή επικεντρώνεται στην επέκταση του λεγόμενου μηχανισμού netback φορολογίας σε περισσότερους τομείς της χώρας. Ο μηχανισμός φορολογίας συμψηφισμού μειώνει τον αριθμό των άμεσων φόρων που πρέπει να καταβάλλουν οι παραγωγοί σε αμφισβητούμενα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κόστους και τονίζει την προτεραιότητα της επιστροφής του κόστους και των επενδύσεων σε τέτοια έργα.

Ταυτόχρονα, οι αρχές θα πρέπει επίσης να προωθήσουν νομοθετικές και διαρθρωτικές αλλαγές στον κλάδο για να τον προσαρμόσουν στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα, πρόσθεσε.

Προσοχή στα αποθέματα φυσικού αερίου

Σύμφωνα με τον Shulginov, η Ρωσία θα πρέπει επίσης να κινηθεί γρήγορα για να κερδίσει χρήματα από τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο θεωρείται ως λύση σε αυτό το έργο, με το υπουργείο να αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε προτάσεις για εισαγωγή οποιουδήποτε εξαγωγικού φόρου σε τρέχουσες και μελλοντικές αποστολές LNG από τη Ρωσία, καθώς η χώρα στοχεύει να εξάγει πάνω από 140 εκατομμύρια τόνους LNG στις διεθνείς αγορές μετά το 2030.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από ρωσικούς αγωγούς από το κρατικό μονοπώλιο Gazprom φορολογούνται επί του παρόντος με συντελεστή 30% της αγοραίας αξίας του φυσικού αερίου που πωλείται.

Ο Shulginov εξακολουθεί να υποστηρίζει τη μερική χαλάρωση του μονοπωλίου της Gazprom στις εξαγωγές φυσικού αερίου με αγωγούς, με το υπουργείο να έχει θετική άποψη για την πρόσφατη ώθηση της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού της χώρας Rosneft να αποκτήσει ετήσια ποσόστωση μεταφοράς αγωγών 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης