Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την ΕΕ για ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την ΕΕ για ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Οι ΗΠΑ συστήνουν στην ΕΕ να είναι σε επιφυλακή
Οι ΗΠΑ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους συμμάχους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ρωσία μπορεί να σταθμίζει μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία, την ώρα που οξύνονται οι εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και της ΕΕ για τους μετανάστες και τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Με την Ουάσιγκτον να παρακολουθεί στενά τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ενημέρωσαν τους ομολόγους τους της ΕΕ για τις ανησυχίες τους σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με αναλυτές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
Η εκτίμηση αυτή όπως αναφέρει το Bloomberg πιθανότατα βασίζεται σε πληροφορίες τις οποίες οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη μοιραστεί με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κάτι που θα πρέπει να συμβεί πριν από οποιαδήποτε συλλογική αντίδραση στο θέμα, ανέφεραν οι πηγές.
Προς το παρόν στηρίζονται σε δημόσια γνωστές ενδείξεις, συμπλήρωσαν.
Η Ρωσία δηλώνει ότι η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων σε σημεία εντός του εδάφους της αποτελεί εσωτερικό ζήτημα και αρνείται ότι έχει επιθετικές διαθέσεις, ενώ κατηγορεί τις ΗΠΑ για προκλήσεις πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά σε ρωσικό έδαφος.
Ανάλογη ένταση είχε σημειωθεί την άνοιξη, όταν οι ΗΠΑ και το NATO κατηγορούσαν τη Ρωσία για συγκέντρωση έως και 100.000 στρατιωτών κοντά στα ουκρανικά σύνορα, μαζί με τεθωρακισμένα και πολεμικά αεροσκάφη.
Η κρίση αποκλιμακώθηκε όταν ο Joe Biden κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin, προσφέροντάς του σύνοδο κορυφής, η οποία έλαβε χώρα τον Ιούνιο.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου όταν ερωτήθηκαν δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο  Bill Burns της CIA στη Μόσχα

Οι τελευταίες κινήσεις της Ρωσίας οδήγησαν στην επίσκεψη του διευθυντή της CIA, Bill Burns, στη Μόσχα νωρίτερα μέσα στον Νοέμβριο, όπου και μίλησε τηλεφωνικά με τον ίδιο τον Putin.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel ζήτησε επίσης από τον αρχηγό του ρωσικού κράτους, σε τηλεφωνική τους επαφή την Τετάρτη, να ασκήσει επιρροή στην συμμαχική προς τη Μόσχα Λευκορωσία προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση στα λευκορωσικά σύνορα με την Πολωνία, όπου συνωθούνται εκατοντάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή. Ο Putin αρνήθηκε.
Putin και Merkel μίλησαν ξανά την Πέμπτη, με θέμα την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.
Ο Ρώσος ηγέτης επέκρινε την χρήση από πλευράς Ουκρανίας μαχητικών drone κατά των φιλορώσων αποσχιστών ανταρτών που ελέγχουν ουκρανικά εδάφη στα ανατολικά, κατά παράβαση, όπως είπε, προηγούμενων συμφωνιών, ενώ επέκρινε και τις κινήσεις των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Ρωσία δεν έχει σκοπό να ξεκινήσει έναν πόλεμο στην Ουκρανία, μολονότι η Μόσχα πρέπει να δείχνει ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει βία εάν αυτό αποδειχθεί αναγκαίο, τόνισε στο Bloomberg πηγή που βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο.
Μια επίθεση δεν είναι ιδιαίτερα πιθανή καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες θα αντιμετώπιζαν λαϊκή αντίσταση στο Κίεβο και άλλες πόλεις, ωστόσο υπάρχει σχέδιο για απάντηση "στις προβοκάτσιες της Ουκρανίας", ανέφερε έτερος Ρώσος αξιωματούχος.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης