Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Σάββατο 13 Νοεμβρίου: Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Σάββατο 13 Νοεμβρίου: Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου: Ο ιερέας να είναι πρώτα δάσκαλος του εαυτού του

Το αξίωμα της διδασκαλίας και της ιερωσύνης είναι μεγάλο και θαυμαστό και πραγματικά χρειάζεται την ψήφο του Θεού, ώστε να υποδειχθεί ο άξιος γι’ αυτό. Έτσι γινόταν και παλιά, έτσι γίνεται και τώρα, όταν κάμνουμε τις εκλογές χωρίς ανθρώπινο πάθος, όταν δεν αποβλέπουμε σε τίποτε βιωτικό, ούτε σε φιλία, ούτε σε μίσος. Γιατί, και αν ακόμα δεν έχουμε τόσο Πνεύμα, φθάνει όμως η αγαθή πρόθεση για να αποσπάσει τη χειροτονία από το Θεό. Άλλωστε ούτε οι απόστολοι είχαν το Πνεύμα, όταν εξέλεξαν το Ματθία, αλλ’ εμπιστεύθηκαν την εκλογή στην προσευχή, και συμπεριέλαβαν αυτόν στον αριθμό των αποστόλων˙ γιατί δε λάμβαναν υπόψη ανθρώπινη φιλία. Έτσι έπρεπε να γίνεται και τώρα σε μας.

Αλλ’ εμείς, επειδή φθάσαμε στο έσχατο σημείο αδιαφορίας, ακόμα και εκείνα που είναι ολοφάνερα ορθά, τα απορρίπτουμε˙ όταν όμως παραβλέπουμε τα φανερά, πώς ο Θεός θα μας αποκαλύψει τα μη φανερά; Εάν για το μικρό, λέγει, δεν φανήκατε άξιοι εμπιστοσύνης, το μεγάλο και αληθινό ποιος θα σας το εμπιστευθεί; Τότε όμως, επειδή δε γινόταν τίποτε ανθρώπινο, οι ιερείς υποδεικνύονταν και δια προφητείας.

Τι σημαίνει «δια προφητείας»;
Από το άγιο Πνεύμα. Γιατί προφητεία είναι όχι μόνο το να λέγει κανείς τα μέλλοντα, αλλά και τα παρόντα, καθόσον και ο Σαούλ με προφητεία δείχθηκε ότι κρυβόταν στα σκεύη˙ γιατί ο Θεός αποκαλύπτει στους δικαίους. Προφητεία ήταν και οι λόγοι του Πνεύματος, «ξεχωρίστε μου τον Παύλο και τον Βαρνάβα». Έτσι εκλέχθηκε και ο Τιμόθεος. Προφητείες εδώ ονομάζει τις πολλές, και ίσως εννοεί εκείνην με την οποία τον έλαβε, όταν τον περιέτεμε και όταν τον χειροτόνησε, καθώς και ο ίδιος γράφοντας λέγει˙ «μην αμελείς το χάρισμα που υπάρχει σε σένα». Διαγείροντας λοιπόν αυτόν και ετοιμάζοντάς τον να είναι νηφάλιος και προσεκτικός, του υπενθυμίζει εκείνον που τον εξέλεξε και τον χειροτόνησε˙ σαν να του έλεγε δηλαδή˙ ‘ο Θεός σε εξέλεξε, αυτός σου εμπιστεύθηκε, δεν έχεις γίνει με ανθρώπινη ψήφο˙ μη περιφρονήσεις και μη ντροπιάσεις την απόφαση του Θεού’.

Διαβάστε όλη το μήνυμα εδώ:

https://www.ekklisiaonline.gr/nea/agiou-ioannou-chrysostomou-o-iereas-na-ine-prota-daskalos-tou-eaftou-tou/

Συνέδριο κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Μόσχα

Το Πατριαρχείο Μόσχας συνεχίζει να κατευθύνει το παράρτημα του στην Ουκρανία (τη λεγόμενη εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία) στη διεξαγωγή ενεργειών που στρέφονται κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α’. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο απελευθέρωσε την Ουκρανική Ορθοδοξία από την εξάρτηση της Μόσχας και αναγνώρισε την Ουκρανική Αυτοκέφαλη Εκκλησία.

Τι θα συζητήσει αυτό το συνέδριο;

Για την επόμενη επίθεση στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, το παράρτημα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συζήτηση θεμάτων, τα οποία εδώ και πολύ καιρό δεν προκαλούν διαφωνίες στην παγκόσμια Ορθοδοξία.

Συγκεκριμένα, ο ιστότοπος της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας αναφέρει ότι στις 11 Νοεμβρίου 2021, κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου της, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Η καθολικότητα της Εκκλησίας: θεολογικές, κανονικές και ιστορικές διαστάσεις». Το συνέδριο διοργανώνεται από την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία και είναι αφιερωμένο στη «θεολογική και κανονική κατανόηση της αρχής της καθολικότητας της Εκκλησίας και του ζητήματος της πρωτοκαθεδρίας μεταξύ των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών».

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

https://www.ekklisiaonline.gr/nea/i-rosiki-ekklisia-tha-kani-synedrio-sto-kievo-kata-tou-ikoumenikou-patriarchi/

www.wordenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης