Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Βόμβες» Looney για το μέλλον της ενεργειακής μετάβασης: Πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα έχουν θέση «για δεκαετίες»

«Βόμβες» Looney για το μέλλον της ενεργειακής μετάβασης: Πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα έχουν θέση «για δεκαετίες»
Ο Looney είπε ότι η BP είχε κάνει δραματικές αλλαγές για να επικεντρωθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ο πετρελαϊκός γίγαντας BP είναι αφοσιωμένος στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, αλλά επέμεινε ότι οι υδρογονάνθρακες όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα έχουν διαρκή ρόλο στο ενεργειακό μείγμα για χρόνια.

«Μπορεί να μην είναι δημοφιλές να λέμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα υπάρχουν στο ενεργειακό σύστημα για τις επόμενες δεκαετίες, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό που θέλω να κάνουμε είναι να επικεντρωθούμε στον στόχο - και μακάρι να είχαμε λιγότερες ιδεολογικές θέσεις και περισσότερη εστίαση στον στόχο - που σε αυτή την περίπτωση είναι να μειώσουμε τις εκπομπές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BP Bernard Looney στο CNBC σήμερα (15/11).

Παράλληλα, τόνισε ότι η έκθεση «Net Zero» του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας τον Μάιο σημείωσε ότι, το 2050, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου «στο καθαρό μηδενικό μονοπάτι» θα εξακολουθούσε να ανέρχεται σε περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. «Έτσι, οποιοσδήποτε αντικειμενικός άνθρωπος… πρόκειται να πει ότι οι υδρογονάνθρακες έχουν κάποιο ρόλο, το ερώτημα είναι στη συνέχεια: τι κάνετε για αυτό; Και προσπαθείτε να παράγετε αυτούς τους υδρογονάνθρακες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Το σχόλιο για τη Διάσκεψη στη Γλασκώβη

Τα σχόλια του Looney έρχονται λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης για το κλίμα. Σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν στη «σταδιακή κατάργηση» της χρήσης άνθρακα  με την Κίνα και την Ινδία να επιμένουν στην αλλαγή γλώσσας την τελευταία στιγμή, καθώς και να «καταργήσουν σταδιακά» τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων και να βελτιώσουν την οικονομική στήριξη σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Ο Looney είπε ότι η BP είχε κάνει δραματικές αλλαγές για να επικεντρωθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι κάποιος θα έβλεπε την BP αντικειμενικά και θα έλεγε ότι δεν κλίνουμε στη μετάβαση».

Η αναφορά στα πεπραγμένα της BP

«Πριν από 12 και πλέον μήνες είχαμε λιγότερα από 10 GW σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σήμερα έχουμε έναν αγωγό άνω των 23 GW. Πριν από δώδεκα μήνες δεν είχαμε τίποτα στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, σήμερα βρισκόμαστε στις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές του κόσμου στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο με 3,7 GW Είχαμε πολύ λίγο υδρογόνο, σήμερα έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με την Adnoc, με τη Masdar και την BP που θα αναπτύξει υδρογόνο —μπλε και πράσινο— με την πάροδο του χρόνου», είπε.

Ο Looney είπε ότι τα βασικά σημεία από τη σύνοδο κορυφής της COP26 ήταν «περισσότερη φιλοδοξία, πραγματική εστίαση στο μεθάνιο, λίγη δουλειά στις παγκόσμιες αγορές άνθρακα - νομίζω ότι όλα αυτά είναι πολύ καλά πράγματα. Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα».

To «πρόβλημα»

Τέλος, σύμφωνα με τον Looney, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες με την προσφορά όταν μιλάμε για την ενεργειακή μετάβαση. Αν μειωθούν οι προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι τιμές θα ανέβουν, πλήττοντας σκληρά τους καταναλωτές.

«Ανησυχώ ότι αυτό θα μπορούσε να έχει το στρεβλό αποτέλεσμα και να οδηγήσει τους ανθρώπους εναντίον της ενεργειακής μετάβασης. Πρέπει λοιπόν να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ένα αξιόπιστο σχέδιο μετάβασης που λειτουργεί στην προσφορά, αλλά εξίσου πρέπει να επικεντρωθούμε στη ζήτηση, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τη μετάβαση που θέλει να κάνει ο κόσμος, αλλά να το κάνουμε με τρόπο που να φέρνει ανθρώπους μαζί» συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης