Και τα ΕΛΠΕ εξετάζουν τα Υπεράκτια Αιολικά - Ανοικτό και στις δύο τεχνολογίες το νομοσχέδιο

Και τα ΕΛΠΕ εξετάζουν τα Υπεράκτια Αιολικά - Ανοικτό και στις δύο τεχνολογίες το νομοσχέδιο
Έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον από το σύνολο των μεγάλων εγχώριων ομίλων και διεθνών κολοσσών

Με «σύμμαχο» τα υπεράκτια πάρκα θα προχωρήσει η «πράσινη» μετάβαση των ΕΛΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Μεσογείων την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο και της διαβούλευσης του νέου θεσμικού πλαισίου για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τη νέα τεχνολογία, στο πλαίσιο της στρατηγικής των ΕΛΠΕ για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Τα υπεράκτια αιολικά βρίσκονται στο επίκεντρο της στροφής του πετρελαϊκού ομίλου, ώστε να επιτευχθεί και ο στόχος του ομίλου, ο οποίος αφορά επενδύσεις, εντός της επόμενης δεκαετίας, 1,7 δισ. ευρώ για έργα ΑΠΕ, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς έως το 2030 να φθάσει τα 2 GW (σε χερσαία έργα ΑΠΕ και σε θαλάσσια).

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι νέες ρυθμίσεις για την προώθηση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, των οποίων στόχος είναι επενδύσεις έξι δισ. ευρώ για την εγκατάσταση τουλάχιστον 2 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων έως το 2030. Αντίστοιχες διαβουλεύσεις έχουν γίνει και με άλλους μεγάλους «παίκτες» του ενεργειακού τομέα.

Η προετοιμασία των οικοπέδων

Είναι αξιοσημείωτο ότι το ΥΠΕΝ προτείνει έως το τρίτο τρίμηνο του 2022, το δημόσιο να επιλέξει θαλάσσια οικόπεδα εντός των οποίων θα αναπτυχθούν τα θαλάσσια πάρκα. Στόχος είναι, αφού ολοκληρωθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, να καθοριστούν τα πολύγωνα των περιοχών υπεράκτιων πάρκων ώστε στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 να προχωρήσει η παραχώρησή τους σε επενδυτές μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει αρκετά βήματα όσον αφορά τον εντοπισμό και τον έλεγχο οικοπέδων, όπου θα υλοποιηθούν οι επενδύσεις.

Επίσης πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα αναπτυχθούν αιολικά πάρκα και στις δύο τεχνολογίες, δηλαδή τόσο τα πλωτά όσο και τα παλαιότερης τεχνολογία, που έχουν την βάση στον πυθμένα της θάλασσας.

Ο ΑΔΜΗΕ θα είναι εκείνος που θα μελετήσει και θα σχεδιάσει τις ενδεδειγμένες λύσεις για τη διασύνδεση των πάρκων, ενώ παράλληλα θα ωριμάζει η αδειοδοτική διαδικασία από τους επενδυτές έως τα τέλη του 2025, ώστε εντός του πρώτου τριμήνου του 2026 να γίνουν οι πρώτοι διαγωνισμοί από τη ΡΑΕ. Όπως έχει γίνει γνωστό, φορέας διαχείρισης των αδειοδοτήσεων θα είναι πιθανότατα η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Επίσης, όπως και για τα χερσαία έργα ΑΠΕ, θα προβλέπονται και αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Oι ιδανικές περιοχές

Σύμφωνα με την παρουσίαση που είχε κάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο δυνητικά - αν δεν ληφθούν υπόψη οι γεωπολιτικές συνθήκες - εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδας θα μπορούσαν να αναπτυχθούν θαλάσσια αιολικά με σταθερή βάση συνολικής ισχύος 8 με 9 GW σε έναν άξονα που ξεκινά από τη Βόρεια Εύβοια και φτάνει (μέσω Σκύρου και Λήμνου) ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.
Επίσης, τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν και πλωτά αιολικά σε βάθη 60 – 250 μέτρα συνολικής ισχύος 35 με 40 GW.
Οι ιδανικές περιοχές για τα πλωτά αιολικά εντοπίζονται στις Κυκλάδες, στο Βόρειο Αιγαίο (μεταξύ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου), στα Δωδεκάνησα (στον άξονα Ικαρίας – Πάτμου – Λέρου) καθώς και μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου. Στον καθορισμό των περιοχών ελήφθη υπόψη το αιολικό δυναμικό, ο κυματισμός, η σεισμική δραστηριότητα, η κλίση του πυθμένα, τα βάθη κοντά στις ακτές, οι γεωπολιτικές συνθήκες και το εγκεκριμένο δεκαετές πρόγραμμα διασύνδεσης του ΑΔΜΗΕ.

Επενδυτικό Ενδιαφέρον

Ενδιαφέρον για επενδύσεις σε θαλάσσια αιολικά πάρκα έχουν εκδηλώσει πολλοί εγχώριοι και ξένοι παίκτες. Ήδη η Mytilineos έχει ανακοινώσει συμφωνία με τη δανέζικη Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP), με στόχο την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Το ίδιο έχει πράξει και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η οποία έχει συμπράξει με την Ocean Winds, σύμπραξη της πορτογαλικής EDP Renewables και της γαλλικής ENGIE, για από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 1,5 GW. Έντονο είναι το ενδιαφέρον επίσης της ΔΕΗ και της Μότορ Οιλ που αναζητούν συμμάχους για επενδύσεις στα …μελτέμια του Αιγαίου. Αλλά και ξένοι «παίκτες» έχουν ανοιχτά τα ραντάρ τους για επενδύσεις, κυρίως σε πλωτά αιολικά πάρκα, όπως είναι η αμερικανική Quantum, η νορβηγική Equinor, η ολλανδική Shell κ.ά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης