Τελευταία Νέα

IHS Markit: Αύξηση των φωτοβολταϊκών κατά 20% το 2022 - Τα δεινά της πανδημίας στον κλάδο

IHS Markit: Αύξηση των φωτοβολταϊκών κατά 20% το 2022 - Τα δεινά της πανδημίας στον κλάδο
Η έντονη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας το περασμένο έτος έχει «ωθήσει το κόστος των ηλιακών φωτοβολταϊκών υλικών σε νέα υψηλά», ανέφερε η έκθεση

Οι εγκαταστάσεις ηλιακών φωτοβολταϊκών (PV) θα σημειώσουν ανάπτυξη άνω του 20% το 2022 και θα ξεπεράσουν το φράγμα των 200 GW για πρώτη φορά, με συνολική επένδυση τουλάχιστον 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η μελέτη της IHS Markit προβλέπει ότι οι εγκαταστάσεις ηλιακών φωτοβολταϊκών θα παρουσιάσουν διψήφια ανάπτυξη το 2021. Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη έως το 2022 θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που σημειώνεται διψήφια αύξηση παγκόσμιων εγκαταστάσεων σε περιβάλλον υψηλών τιμών, υπογραμμίζεται στην έκθεση. Eπίσης, διαπίστωσε ότι ο τομέας κοινής ωφέλειας επηρεάστηκε περισσότερο το 2021, με πολλά έργα να καθυστερούν ή να ακυρώνονται.

Τα νέα υψηλά

Η έντονη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας το περασμένο έτος έχει «ωθήσει το κόστος των ηλιακών φωτοβολταϊκών υλικών σε νέα υψηλά», ανέφερε η έκθεση. Επιπλέον, η ανακοίνωση νέων περιορισμών ηλεκτρικής ενέργειας στην ηπειρωτική Κίνα το δεύτερο εξάμηνο του 2021 έχει περιορίσει σοβαρά την παραγωγή κατασκευαστών σε ορισμένες επαρχίες, επηρεάζοντας την παραγωγή βασικών υλικών όπως το μεταλλικό πυρίτιο, το πολυπυρίτιο και το ηλιακό γυαλί, αυξάνοντας περαιτέρω τις τιμές.

Η IHS Markit εκτίμησε ότι, από τον Αύγουστο του 2021, το μέσο κόστος παραγωγής μονάδων έχει αυξηθεί πάνω από 15% και οι τιμές των μονάδων έχουν πλέον επιστρέψει στα επίπεδα του 2019.

Η ανάγνωση της κατάστασης

«Υπάρχει σημαντική όρεξη στις παγκόσμιες αγορές για επενδύσεις και ανάπτυξη ηλιακών εγκαταστάσεων, αλλά η αλυσίδα εφοδιασμού απλώς δεν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε αυτό το επίπεδο ζήτησης, χρειάζεται χρόνο προσαρμογής.

Το έχουμε δει αυτό πιο ξεκάθαρα στην αγορά πολυπυριτίου, η οποία θα συνεχίσει να αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη ηλιακών φωτοβολταϊκών έως το 2022, έως ότου η προγραμματισμένη νέα χωρητικότητα αυξηθεί από το 2023 και μετά», δήλωσε ο Edurne Zoco, εκτελεστικός διευθυντής, στον τομέα τεχνολογίας καθαρής ενέργειας στην IHS Markit.

Παρά το διετές αδιέξοδο στη μείωση του κόστους των ηλιακών φωτοβολταϊκών, η ηλιακή ενέργεια εξακολουθεί να είναι μια από τις ενεργειακές τεχνολογίες με το χαμηλότερο κεφαλαιουχικό δυναμικό και είναι η ταχύτερη πηγή ενέργειας για εγκατάσταση.

«Πάνω από 1000 GW νέων ηλιακών εγκαταστάσεων αναμένεται να εγκατασταθούν έως το 2025, με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα της ηλιακής τεχνολογίας, την ευελιξία και την ταχύτητα εγκατάστασης, που θα συμβάλουν καθοριστικά στην απαλλαγή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνθρακα αυτή τη δεκαετία», συμπλήρωσε ο Zoco.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης