Ενέργεια

Οι σκέψεις και επιφυλάξεις του ΕΣΠΕΝ για προσφυγές σε σχέση με όρους ανταγωνισμού

Οι σκέψεις και επιφυλάξεις του ΕΣΠΕΝ για προσφυγές σε σχέση με όρους ανταγωνισμού
Elpedison, Ήρων και NRG οι βασικές καθετοποιημένες μονάδες του ΕΣΠΕΝ που αναζητούν λύσεις για τον ανταγωνισμό

Σκέψεις και προτάσεις για προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ή ακόμη και στη Κομισιόν για το σταθερό τιμόλογιο της ΔΕΗ διατυπώνονται στο εσωτερικό του ΕΣΠΕΝ.
Ο Σύνδεσμος που εκπροσωπεί έξι εταιρίες του κλάδου μεταξύ των οποίων και τρεις καθετοποιημένες, Elpedison, Hρων και NRG, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, διευρευνά τη δυνατότητα προσφυγής καθώς διαπιστώνει ότι το τιμολόγιο της ΔΕΗ myhome enter με τιμή 104,03 ευρώ/MWh είναι κάτω του κόστους και στοιχειοθετεί επιχειρηματολογία περί αθέμιτου ανταγωνισμού από τον δεσπόζοντα παίκτη της αγοράς.
Οι εταιρίες του ΕΣΠΕΝ κινητοποιήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση όταν διαπίστωσαν μια ότι ένα αυξημένο ποσοστό πελατών τους επέστρεψε μέσα στο Σεπτέμβριο στη ΔΕΗ, τάση που ενισχύθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο και την οποία πέραν της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ συνδέουν και την στάση που κράτησε η κυβέρνηση απέναντι στον κυρίαρχο παίχτη της αγοράς, στο πλαίσιο της επικοινωνίας για τα μέτρα αναχαίτισης των αυξήσεων.

Επιφυλάξεις για την επάρκεια στοιχειοθέτησης

Στη συζήτηση που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του ΕΣΠΕΝ έχει τεθεί και το ζήτημα της αποκλειστικής πρόσβασης της ΔΕΗ στα υδροηελκτρικά, ως παράγοντα που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού κατά τον ίδιο τρόπο που στο παρελθόν αντιμετωπίστηκε ο λιγνίτης.
Οριστικές αποφάσεις για το θέμα αναμένονται μέσα στο επόμενο διάστημα, με κάποιες εταιρίες να φέρονται αποφασισμένες να κινηθούν αυτόνομα σε περίπτωση που δεν ληφθεί απόφαση για από κοινού προσφυγή στα αρμόδια εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα περί ανταγωνισμού μέσω του ΕΣΠΕΝ.
Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν εκφραστεί σοβαρές αντιρρήσεις για κοινή προσφυγή, υπάρχουν εταιρίες που εμφανίζονται επιφυλακτικές με το επιχείρημα, ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετεί καταγγελία από την στιγμή που δεν έχουν στη διάθεσή τους επαρκή στοιχεία κόστους για τη ΔΕΗ. Κάποιοι προμηθευτές μάλιστα εκτιμούν, ότι μόνο η ΡΑΕ μπορεί να θέσει τέτοιο ζήτημα, γιατί έχει στη διάθεσή της στοιχεία κόστους και τιμολόγησης όλων των εταιριών , σχολιάζοντας με δεικτικό τρόπο το γεγονός ότι δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα.

Τι ανέφερε ο κ. Σιάμισιης

Ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού από πλευράς της ΔΕΗ έθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα τα ΕΛΠΕ.
Σχολιάζοντας τα κυβερνητικά μέτρα κοινωνικής στήριξης και το ρόλο της ΔΕΗ, στο περιθώριο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων των ΕΛΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισιης τόνισε : « Είναι σαφές ότι ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις διεθνώς στις τιμές της ενέργειας. Αυτή η κατάσταση προέρχεται από ένα συνδυασμό γεωπολιτικών παραγόντων, συνέπειες της κλιματικής κρίσης και απότομης αύξησης της ζήτησης για ενέργεια μετά από τα lockdown του κορωνοιου την ώρα που η προσφορά είχε θέματα να ανταποκριθεί.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι λογικό να υπάρχουν κρατικές πρωτοβουλίες με στόχο την αντιστάθμιση μιας προσωρινής στρέβλωσης και των συνεπειών της κρίσης σε επίπεδο καταναλωτή. Η Ελλάδα όπως και οι άλλες χώρες της ΕΕ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με μια σειρά από μέτρα. Σημαντικό θέμα παραμένει ο εκτιμώμενος χρόνος διάρκειας των μέτρων αυτών ούτως ώστε να μην δημιουργήσουν συνθήκες άλλων στρεβλώσεων. Είναι μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας η οποία καθίσταται απαραίτητη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν» .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης