Ενέργεια

Οι 4 μεγάλες βιομηχανίες της Κίνας θα αγγίξουν το ζενίθ των εκπομπών άνθρακα έως το 2024

Οι 4 μεγάλες βιομηχανίες της Κίνας θα αγγίξουν το ζενίθ των εκπομπών άνθρακα έως το 2024
Η χρήση άνθρακα σε αυτούς τους τέσσερις τομείς θα μπορούσε να κορυφωθεί στους 2,48 δισεκατομμύρια τόνους τυπικού ισοδύναμου άνθρακα ως το 2024, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος
Σχετικά Άρθρα
Οι μεγάλες βιομηχανίες κατανάλωσης άνθρακα της Κίνας, δηλαδή της παραγωγής ενέργειας, χάλυβα, τσιμέντου και χημικών άνθρακα, θα μπορούσαν να φτάσουν στο μέγιστο της κατανάλωσης ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων το 2024, δήλωσε κυβερνητικός ερευνητής σήμερα Τετάρτη 17 Νοεμβρίου.
Η Κίνα δεσμεύτηκε να αναλάβει δράση προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα, να προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα μη συμβατικά καύσιμα και να μεταρρυθμίσει το ηλεκτρικό δίκτυό της στο πλαίσιο του σχεδίου της να φέρει τις εκπομπές άνθρακα σε μια κορύφωση πριν από το 2030
Το νέο σχέδιο δράσης επαναλαμβάνει τους στόχους της Κίνας να ανεβάσει την ικανότητα παραγωγής από τον άνεμο και τον ήλιο στα 1.200 μεγαβάτ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, να κατασκευάσει περισσότερα υδροηλεκτρικά και πυρηνικά εργοστάσια και να αναπτύξει περαιτέρω τους πόρους φυσικού αερίου.
Το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να φέρει τις εκπομπές άνθρακα στο υψηλότερο σημείο έως το 2030 και να αρχίσει να μειώνει σταδιακά τη χρήση άνθρακα μετά το 2026.
Οι τέσσερις βιομηχανικοί τομείς αποτελούσαν περισσότερο από το 86% της συνολικής κατανάλωσης άνθρακα και περισσότερο από το 70% των συνολικών εκπομπών άνθρακα στην Κίνα, τον μεγαλύτερο χρήστη άνθρακα και εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο.

Η χρήση άνθρακα σε αυτούς τους τέσσερις τομείς θα μπορούσε να κορυφωθεί στους 2,48 δισεκατομμύρια τόνους τυπικού ισοδύναμου άνθρακα

Η χρήση άνθρακα σε αυτούς τους τέσσερις τομείς θα μπορούσε να κορυφωθεί στους 2,48 δισεκατομμύρια τόνους τυπικού ισοδύναμου άνθρακα, δήλωσε ο Cao Dong, κύριος εμπειρογνώμονας από την Κινεζική Ακαδημία Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, ένα ερευνητικό ινστιτούτο που συνδέεται με το υπουργείο Περιβάλλοντος της Κίνας, σε ένα σεμινάριο.
«Η χρήση άνθρακα στους τομείς του χάλυβα και του τσιμέντου θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο (το 2020 και το 2021), ακολουθούμενη από τα χημικά άνθρακα έως το 2024 περίπου», είπε ο Cao.
Ο τομέας της ενέργειας, ωστόσο, θα φτάσει στην κορύφωση της κατανάλωσης άνθρακα μέχρι περίπου το 2028 λόγω της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και των ανησυχιών για την ενεργειακή ασφάλεια, είπε ο Cao, προσθέτοντας ότι οι εκπομπές άνθρακα θα φτάσουν σε υψηλό επίπεδο ένα χρόνο μετά την κορύφωση της χρήσης άνθρακα.
Περισσότερο από το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας προέρχεται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και η έλλειψη άνθρακα φέτος έχει προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.
Ο Cao εκτίμησε επίσης ότι θα χρειαστούν συνολικά 24,1 τρισεκατομμύρια γιουάν (3,77 τρισεκατομμύρια δολάρια) επενδύσεων για τον έλεγχο της κατανάλωσης άνθρακα στις τέσσερις βιομηχανίες έως το 2035.
Ωστόσο, η μετάβαση θα μπορούσε να δημιουργήσει ετήσιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν 159,5 δισεκατομμυρίων γιουάν από τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η κατασκευή εξοπλισμού.
Η μείωση της χρήσης άνθρακα σε βασικές βιομηχανίες θα μείωνε τις εξαγωγές κατά μέσο όρο περίπου 1,03 τρισεκατομμύρια γιουάν ετησίως έως το 2035 και θα περιόριζε περαιτέρω τη ζήτηση για πρώτες ύλες όπως σιδηρομετάλλευμα και ασβεστόλιθος.
Οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος μειώθηκαν ήδη κατά 4% τους πρώτους 10 μήνες του 2021, καθώς το Πεκίνο περιόρισε την παραγωγή χάλυβα εν μέσω πίεσης για μείωση των εκπομπών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης