Τελευταία Νέα

WindEurope: Αμφισβήτηση από τις οδηγίες της ΕΕ για την αδειοδότηση χερσαίων αιολικών projects

WindEurope: Αμφισβήτηση από τις οδηγίες της ΕΕ για την αδειοδότηση χερσαίων αιολικών projects
Σημαντικοί φορείς της αιολικής βιομηχανίας είναι ανήσυχοι για την συνέχεια και την επίτευξη των φιλόδοξων πράσινων στόχων της ΕΕ

Ο τομέας της χερσαίας αιολικής ενέργειας της Ευρώπης έχει αμφισβητήσει εάν οι προγραμματισμένες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ σχετικά με την αδειοδότηση θα είναι αρκετές για την επίτευξη της ταχείας ανάπτυξης που απαιτείται για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων πράσινης ενέργειας.

Η ΕΕ επιβεβαίωσε ότι θα δημοσιεύσει τις κατευθυντήριες γραμμές το 2022, αλλά οι ηγέτες της αιολικής βιομηχανίας, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της WindEurope στην Κοπεγχάγη σήμερα, εξέφρασαν ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι κατευθυντήριες γραμμές.

O επικεφαλής της Enercon Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης Uli Südhoff είπε στους εκπροσώπους του συνεδρίου ότι υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα σημαίνουν οι κατευθυντήριες γραμμές για τους προγραμματιστές και πώς θα μπορούσαν να επιβληθούν. «Η επιτάχυνση και η απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης είναι το κλειδί για την ανάπτυξη των χερσαίων αιολικών. Έχουμε δει κάποια επιτυχία σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία που έχουν αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για τον άνεμο στην ξηρά, αλλά πρέπει να είναι πιο άκαμπτες» συμπλήρωσε.

Τι ζητά η ΕΕ

Η καθοδήγηση της ΕΕ αναμένεται να απαιτεί από τις χώρες να διασφαλίσουν ότι τα χερσαία αιολικά πάρκα θα επιτρέπονται εντός 2 ετών ή 1 έτους για έργα ανανέωσης ενέργειας, απλοποιώντας τις διαδικασίες και εισάγοντας περισσότερη ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

Επί του παρόντος, σε ορισμένες αγορές της ΕΕ, τα αιολικά πάρκα μπορεί να χρειαστούν έως και οκτώ χρόνια ή περισσότερα για να αδειοδοτηθούν και το ζήτημα θεωρείται βασικό εμπόδιο στον στόχο της ΕΕ να επιτύχει 1000 GW εγκατεστημένης χερσαίας αιολικής ισχύος έως το 2050.

Μάλιστα, ο Aslaug Haga της NorWEA, της Νορβηγικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Είναι επιτακτικό από την πολιτική ηγεσία να δείξει ευελιξία και να φτάσουμε στην ανθρακική ουδετερότητα. Οι στόχοι του 2030 εξαρτώνται πλήρως από τον άνεμο στην ξηρά και θα χρειαστούμε πολλές επενδύσεις σε αυτό το τμήμα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης