Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Stilwell (CEO EDPR): Ελκυστικό το ρυθμιστικό πλαίσιο για επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα

Stilwell (CEO EDPR): Ελκυστικό το ρυθμιστικό πλαίσιο για επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα
Οι Δημοπρασίες ΑΠΕ δημιουργούν σημαντικές επενδυτικές ευκαρίες κατά τον Πορτογάλο CEO
Σάρκα και οστά λαμβάνει το επενδυτικό ενδιαγφέρον για τον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών στην Ελλάδα, καθώς η EDPR εγκαινίασε χθες το πρώτο της αιολικό παρκο σε ελληνικό έδαφος στην περιοχή Λιβάδι σε υψόμετρο πάνω από την Μαλεσίνα. Πρόκειται για τα πρώτα 45 MW, όπως ανέφερε ο CEO της εταιρίας Miguel Stilwell, ο οποίος τόνισε ότι στόχος είναι να επεκταθεί και να ολοκληρώσει 500 MW μέχρι το 2025.

Ο κ. Stilwell χαρακτήρισε ελκυστικό και ισχυρό το ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο επιτρέπει να υλοποιηθούν επενδύσεις και προσελκύει κεφάλαια.
Παράλληλα επεσήμανε, ότι οι Δημοπρασίες ΑΠΕ δημιουργούν σημαντικές επενδυτικές ευκαρίες, ειδικά μετά τις πρόσφατες εγκρίσεις της Κομισιόν.
Δείτε περισσότερα εδώ:
https://www.worldenergynews.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%8E%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%82/articles/529738/epitropi-enekrine-to-elliniko-programma-ypsous-2-27-disekatommyrion-evro-gia-tis-ape

Για το θέμα των Αδειοδοτήσεων σημείωσε, ότι παντού σε όλες τις αγορές, υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η EDPR δεν θα επεκτείνει τις συμφωνίες της με άλλες ελληνικές εταιρίες πέραν των υφισταμένων. Πρόκειται για τις Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και Tέρνα Ενεργειακή στον τομέα των Υπερακτίων Αιολικών.

Το ενδιαφέρον της εταιρίας εντοπίζεται μελλοντικά για έργα ΑΠΕ στην Εύβοια, αν και με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι παγωμένες οι προοπτικές.
Όπως ανέφερε πάντως το μάνατζμεντ τα φωτοβολταϊκά θα αναπτυχθούν στην Κεντρική Ελλάδα.

Ποιά είναι η EDPR

Οι κινήσεις της EDPR αποκτούν σημασία, καθώς είναι η η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση 21 δισ ευρώ. H δυναμικότητά της ξεπερνά τα 12,5 GW και μέσα στο Νοέμβριο έχει προβεί σε δύο σημαντικά deals:

Την συμφωνία με την NIPSCO σε 4 projects 800 megawatts στην Ιντιάνα.
Την απορρόφηση του 87,4% της Sunseap, ενός από τους 4 μεγαλύτερους διαμομείς ηλιακής ενέργειας στις ΝΑ Ασία.
Έτσι απόκτησε 540 MW στην ζώνη Ασίας - Ειρηνικού με άδειες και υπό κατασκευή αναπτυσσόμενων projects 5,5 GW.

Βασικός μετοχός της EDPR με 75% είναι η Energias de Portugal SA, η αντίστοιχη ΔΕΗ της Πορτογαλίας και στο 25% συμμετέχουν θεσμικοί επενδυτές, ιδιώτες και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Παράλληλα την ικανοποίησή τους για τα αντισταθμιστικά οφέλη που έλαβαν από τον πορτογαλικό όμιλο εξέφρασαν κατά τα εγκαίνια οι τοπικές αρχές που εκπροσωπήθηκαν από τον δήμαρχο Λοκρών κ. Ζεκεντέ.

Για την ενεργειακή κρίση ο κ. Stilwell ανέφερε ότι η υποαποθήκευση φυσικού αερίου έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών, που θα πάρει 6 μήνες περίπου για να εξομαλυνθεί και ότι οι λύσεις για την μακροπρόθερσμη τροφοδοσία θα εξασφαλιστούν από την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τις διασυνδέσεις.

Εξοικονόμηση περίπου 48.000 τόνων εκπομπών CO2 ετησίως

 
Το έργο αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 48.000 τόνων εκπομπών CO2 ετησίως. Παράλληλα, η ενέργεια που θα παράγεται μέσω του αιολικού πάρκου θα μπορεί να τροφοδοτήσει περισσότερα από 28.000 νοικοκυριά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων, στην οποία συμμετείχαν θεσμικοί φορείς, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, εργαζόμενοι και συνεργάτες της εταιρείας, ο Miguel Stilwell d’Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP και της EDP Renewables, δήλωσε: «Το Αιολικό Πάρκο Λιβάδι είναι ένα σημαντικό έργο για την εταιρεία μας, καθώς αποτελεί το πρώτο έργο που τίθεται σε λειτουργία στη χώρα. Η Ελλάδα αποτελεί αναμφίβολα μία σημαντική αγορά για εμάς, λόγω της δέσμευσής της για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, και σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε να αναζητούμε ευκαιρίες που θα ενδυναμώσουν την ηγετική θέση που κατέχουμε στον κλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας, διαδραματίζοντας παράλληλα ενεργό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας.»

Η EDPR Greece, στοχεύει να διπλασιάσει τη δυναμικότητά της έως το 2025, φτάνοντας περίπου τα 500MW εγκατεστημένης ισχύος με επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα €500 εκατομμύρια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα κόστη ανάπτυξης των έργων.

Ο Damian Rodriguez Prado, Γενικός Διευθυντής της EDPR Ελλάδος, πρόσθεσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τα εγκαίνια του πρώτου αιολικού μας πάρκου στη χώρα. Χρειάστηκε να διανύσουμε μια μακρά διαδρομή για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο και είμαι ευγνώμων για την ομάδα μας, που με την τεχνογνωσία, τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή της έδωσε πνοή σε αυτό το έργο, τους συνεργάτες μας για τη βοήθειά τους σε όλη την πορεία μας και, βεβαίως, την τοπική κοινότητα που υποστήριξε το Αιολικό Πάρκο Λιβάδι από την αρχή του.»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης