Τελευταία Νέα
Ευκαιρίες και προοπτικές

Δ. Σαραντόπουλος (ΗΡΩΝ): Mεγάλη η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, λύσεις οι υποδομές και τα πράσινα ενεργειακά προϊόντα

Δ. Σαραντόπουλος (ΗΡΩΝ): Mεγάλη η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, λύσεις οι υποδομές και τα πράσινα ενεργειακά προϊόντα
Η Ήρων Ενεργειακή θα στηρίξει τους πελάτες της με ειδικές λύσεις διακανονισμών και διευκολύνσεων ώστε οι συνέπειες της κρίσης να αμβλυνθούν όσο γίνεται περισσότερο, σύμφωνα με τον κ. Σαραντόπουλο

Προβλέποντας ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση θα έχει διάρκεια καταπονώντας οικονομίες και κοινωνίες, ο διευθυντής Εμπορίας Φυσικού Αερίου της Ήρων Ενεργειακή Δημήτρης Σαραντόπουλος, θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και τονίζει ότι «η καθυστέρηση της ενεργειακής μετάβασης είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες της μεγάλης έντασης της ενεργειακής κρίσης και όχι το αντίθετο».

Πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αιφνιδιάστηκε και κινήθηκε με καθυστέρηση, λαμβάνοντας μέτρα πυροσβεστικού χαρακτήρα, ενώ υποστηρίζει πως η πραγματική θωράκιση απέναντι στις ενεργειακές κρίσεις πρέπει να βασίζεται στο τρίπτυχο Υποδομές, Απελευθερωμένες Αγορές και Τεχνολογία με Έξυπνα/Πράσινα Ενεργειακά Προϊόντα.

Δηλώνει επίσης ότι η Ήρων Ενεργειακή συνδυαστικά με τα μέτρα επιδότησης στους λογαριασμούς που εξήγγειλε το κράτος, θα στηρίξουμε τους πελάτες της με ειδικές λύσεις διακανονισμών και διευκολύνσεων ώστε οι συνέπειες της κρίσης να αμβλυνθούν όσο γίνεται περισσότερο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Σαραντόπουλου: 

Ερώτηση: Βρισκόμαστε στη δίνη μιας κρίσης τιμών στην ενέργεια τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και στην εγχώρια αγορά. Ποιες είναι οι αιτίες που την προκαλούν και για πόσο χρονικό διάστημα εκτιμάτε ότι θα διαρκέσει; 

Απάντηση: Οι ενεργειακές κρίσεις ήταν και είναι διαχρονικά εξαιρετικά επιζήμιες για την οικονομία και την κοινωνία ενώ δημιουργούν ισχυρές αρνητικές αναταράξεις με αύξηση του πληθωρισμού, ακρίβεια (αύξηση τιμών αγαθών και υπηρεσιών), μείωση των επενδύσεων, ύφεση και μεγάλη αύξηση της ανεργίας.

Τους τελευταίους μήνες οι τιμές φυσικού αερίου έχουν αγγίξει πρωτοφανή επίπεδα αυξημένες κατά 500% σε σχέση με τις αρχές του 2021 πράγμα που υποδηλώνει ξεκάθαρα ότι βιώνουμε στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως μια από τις χειρότερες ενεργειακές κρίσεις.

Τα αίτια αυτής της τρομακτικής ενεργειακής κρίσης, είναι η ιδιαιτέρως μεγάλη αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου λόγω της επιστροφής όλων των οικονομιών στην κανονικότητα μετά την πανδημία, και ειδικά των χωρών της Ασίας, με την παράλληλη όμως σημαντική μείωση της προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου λόγω τεχνικών προβλημάτων και καιρικών φαινομένων (ξηρασία στην Βραζιλία, Τυφώνας Ida Κόλπος του Μεξικού κ.α.) που εμπόδισαν την απρόσκοπτη παραγωγή και διάθεση του φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο άρα και στην Ευρώπη.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και τα γεωπολιτικά παιχνίδια δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα που επηρέασε ανοδικά τις τιμές του φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες.

Τώρα αναφορικά με την διάρκεια της κρίσης, αναμένουμε μια αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου πιθανότατα το 2ο τρίμηνο του 2022, αλλά είναι πολύ πιθανό οι μειωμένες τιμές τον επόμενο χρόνο να βρίσκονται σε επίπεδα υψηλότερα από τα επίπεδα τιμών περασμένων ετών την ίδια περίοδο, πράγμα που θα σημάνει ότι η κρίση θα έχει διάρκεια καταπονώντας οικονομίες και κοινωνίες για μεγαλύτερο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, ως ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, αξιολογούμε διαρκώς την πορεία της κρίσης και θα προστατεύσουμε τους πελάτες μας στο μέγιστο βαθμό.


15_5.jpg

Ερώτηση: Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η κρίση αυτή, είναι η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν λόγω της ενεργειακής μετάβασης. Ποια είναι η άποψη σας;

Απάντηση: Εμείς πιστεύουμε ότι η καθυστέρηση της ενεργειακής μετάβασης είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες της μεγάλης έντασης της ενεργειακής κρίσης σήμερα και όχι το αντίθετο.

Επιπλέον η Ελλάδα εμφανίζει, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ (4/2021) για τον τομέα ενέργειας, εξαιρετικά υψηλή εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα που ξεπερνά το ~85% της ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας, ενώ διαθέτει και ένα πολύ χαμηλό βαθμό αυτάρκειας με υψηλή ενεργειακή εξάρτηση (~70,5%) ιδίως σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Συνεπώς με τόσο μεγάλη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι προφανές ότι είμαστε πολύ ευάλωτοι τόσο στην παρούσα κρίση όσο και σε επόμενες που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια.

Κρίσεις στις αγορές πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν το ζητούμενο είναι όμως πόσο θωρακισμένη και προετοιμασμένη είναι μια οικονομία και μια κοινωνία απέναντί τους.

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επαρκής; Τι πρέπει να γίνει;    

Απάντηση: Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πραγματικότητα αιφνιδιάστηκε από αυτή την ενεργειακή κρίση και κινήθηκε με καθυστέρηση. Στις 13 Οκτωβρίου 2021 ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων αλλά τα περισσότερα ήταν πυροσβεστικού χαρακτήρα. Το κρίσιμο κατά την γνώμη μας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να προωθήσει και να στηρίξει περισσότερο την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υδρογόνο, έξυπνοι μετρητές, τεχνητή νοημοσύνη), και την περαιτέρω ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού, κινήσεις που θα οδηγήσουν στην πραγματική θωράκιση των ευρωπαίων καταναλωτών από τις υψηλές τιμές ενέργειας.  

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι χρειάζονται διαθρωτικά μέτρα στον τρόπο λειτουργίας των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και εάν ναι, ποια πρέπει να είναι αυτά;

Απάντηση: Η πραγματική θωράκιση απέναντι στις ενεργειακές κρίσεις θεωρούμε ότι πρέπει να βασίζεται στο τρίπτυχο Υποδομές, Απελευθερωμένες Αγορές και Τεχνολογία με Έξυπνα/Πράσινα Ενεργειακά Προϊόντα. Στον τομέα των υποδομών η απουσία εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας στην χώρα, όπως η αντλησιοταμίευση και η υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου, κοστίζουν ακριβά στον τελικό καταναλωτή γιατί αυτές οι υποδομές κρατούν τις τιμές χαμηλά σε περιόδους ενεργειακών κρίσεων και εγγυώνται την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Από την άλλη οι Απελευθερωμένες Αγορές Ενέργειας μέσω του ανταγωνισμού κρατούν χαμηλά τις τιμές και βελτιστοποιούν την χρήση των πόρων προς όφελος του καταναλωτή. Τέλος η χρήση της τεχνολογίας και τα έξυπνα/πράσινα ενεργειακά προϊόντα, τομέας στον οποίο η ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πρωτοπορεί εδώ και χρόνια, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την ενεργειακή ανεξαρτησία των καταναλωτών και να τους προστατεύουν από υψηλές τιμές ενέργειας.

 

Ερώτηση: Διαπιστώνετε τον κίνδυνο οι καταναλωτές να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και αυτό να προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου;

Απάντηση: Από τις πρώτες ημέρες εκδήλωσης αυτής της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, η εταιρεία μας, η ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ενημέρωσε αναλυτικά τους καταναλωτές για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της κρίσης καθώς και για τα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρουμε ώστε να προστατευτούν οι πελάτες μας όσο το δυνατόν περισσότερο.

H ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει πράγματι μια σημαντική αύξηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα για τους βιομηχανικούς, εμπορικούς και οικιακούς πελάτες. Όμως, συνδυαστικά με τα μέτρα επιδότησης στους λογαριασμούς που εξήγγειλε το κράτος, θα στηρίξουμε τους πελάτες μας με ειδικές λύσεις διακανονισμών και διευκολύνσεων ώστε οι συνέπειες της κρίσης να αμβλυνθούν όσο γίνεται περισσότερο. Σε αυτή την ενεργειακή κρίση κανείς καταναλωτής δεν θα είναι μόνος του και δεν πρέπει να είναι μόνος του.

 

Ερώτηση: Η κρίση τιμών αναδεικνύει την ανάγκη λύσεων και υποδομών τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στον ηλεκτρισμό. Τι σχεδιάζει η ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στους τομείς αυτούς;

Απάντηση: Η ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είχε δημιουργήσει πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες για όλες τις κατηγορίες πελατών της τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στην ηλεκτρική ενέργεια ώστε να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό οι συνέπειες της κρίσης τιμών που διανύουμε.

Ειδικά στην προμήθεια φυσικού αερίου σε βιομηχανικούς πελάτες, η ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατέχει ηγετική θέση στην αγορά με μερίδιο μεγαλύτερο του 23%, προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα φυσικού αερίου συνδυαζόμενα με ειδικά εργαλεία gas analytics που βοηθούν ουσιαστικά στην βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας των πελατών που συνδέεται με το φυσικό αέριο και στην μείωση του ενεργειακού κόστους.

Στην λιανική φυσικού αερίου, η ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, προσφέρει επίσης μεγάλη ποικιλία προϊόντων με εκπτώσεις έως και 45% ενώ με το πρωτοποριακό πρόγραμμα ΗΡΩΝ Ε.ΝΑ δίνεται η δυνατότητα ο καταναλωτής να «παράγει» πράσινη ενέργεια, φτάνοντας μέχρι και στο να μηδενίσει τη χρέωση προμήθειας του ρεύματός του.

Συνεπώς και το επόμενο διάστημα η ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα συνεχίσει να στηρίζει τον Έλληνα καταναλωτή με προϊόντα και υπηρεσίες χαμηλού κόστους αλλά μεγάλης περιβαλλοντικής προστιθέμενης αξίας.

*Ο Δημήτρης Σαραντόπουλος είναι διευθυντής Εμπορίας Φυσικού Αερίου της Ήρων Ενεργειακή

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης