Αιτίες και επιπτώσεις

Κ. Σκρέκας: Η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης είναι επιτακτική - Ισχυρός πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας η Ελλάδα

Κ. Σκρέκας: Η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης είναι επιτακτική -  Ισχυρός πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας η Ελλάδα

Από τον Σεπτέμβριο έχουμε αυξήσει την επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας δύο φορές για να μην αφήσουμε κανένα νοικοκυριό και κανέναν συμπολίτη μας απροστάτευτο από αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση, επισημαίνει ο υπουργός


Εδώ και μερικούς μήνες, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, που έχει πυροδοτήσει μια αλυσίδα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά.

Το ράλι τιμών στην ενέργεια πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Ευρώπη. Η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με τη μείωση των αποθεμάτων και την ανησυχία για τον επερχόμενο χειμώνα, έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στη Γηραιά Ήπειρο.  

Η Κυβέρνηση προέβλεψε από νωρίς ότι η διεθνής ενεργειακή κρίση θα αποτελέσει εξαιρετικά σοβαρή δοκιμασία για την κοινωνική συνοχή, δεδομένου ότι το κόστος για τους Ευρωπαίους καταναλωτές αναμένεται να υπερβεί τα 100 δισ. ευρώ.

Για τον λόγο αυτόν, κινηθήκαμε άμεσα με τη λήψη στοχευμένων μέτρων για την προστασία όλων των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο Χαμηλής Τάσης. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο θα αποτελέσει έναν μόνιμο μηχανισμό αντιστάθμισης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.


78777.JPG


Η ελληνική Κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες στην Ευρώπη που μερίμνησε για την προστασία της κοινωνίας και η μοναδική που εξετάζει κάθε μήνα τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές και προσαρμόζει ανάλογα τα μέτρα στήριξης.

Και αυτό έχουμε κάνει. Το αρχικό ποσό των 150 εκατ. ευρώ που δεσμεύσαμε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, έχει πλέον αυξηθεί περισσότερο από τέσσερις φορές και ανέρχεται σε 680 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 529 εκατ. ευρώ προορίζονται για την επιδότηση όλων των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου. Για την περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών, 90 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τον υπερδιπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο τον φετινό χειμώνα θα λάβουν περισσότερα από ένα εκατ. νοικοκυριά έναντι 700.000 πέρσι.

Με τους υπόλοιπους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα χρηματοδοτηθεί η γραμμή ενεργειακής αλληλεγγύης. Πρόκειται για έναν πενταψήφιο αριθμό που θα τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του έτους. Στον αριθμό αυτόν θα μπορούν να απευθύνονται ευάλωτα νοικοκυριά που αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Τα αιτήματά τους θα εξετάζονται και εφόσον γίνονται αποδεκτά, το κόστος επανασύνδεσης θα καλύπτεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. 

Από τον Σεπτέμβριο έχουμε αυξήσει την επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας δύο φορές για να μην αφήσουμε κανένα νοικοκυριό και κανέναν συμπολίτη μας απροστάτευτο από αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση. Από τα 9 ευρώ τον μήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο, στα 18 ευρώ τον Οκτώβριο για όλους τους λογαριασμούς στη Χαμηλή Τάση. Το ύψος της επιδότησης για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ανήλθε τον Οκτώβριο σε 24 ευρώ.

Μπροστά στην κλιμάκωση της κρίσης, πρόσφατα ανακοινώσαμε και νέα επέκταση των μέτρων στήριξης. Για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, η κρατική επιδότηση θα ανέλθει σε 39 ευρώ τον μήνα για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στη Χαμηλή Τάση. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, οι δικαιούχοι ΚΟΤ θα επιδοτηθούν με 45 ευρώ τον μήνα.

Ειδικά για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, αναστείλαμε, για το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, τις χρεώσεις των τελών χρήσης δικτύου, που για ένα μέσο νοικοκυριό συνεπάγεται όφελος από 20 έως 40 ευρώ το μήνα. Επιπρόσθετα, ζητήσαμε από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να προσφέρει έκπτωση ύψους 15% στους πελάτες της, οι οποίοι θα πρέπει να παρέχουν ισόποση έκπτωση στους καταναλωτές.

Για τη στήριξη των ενεργοβόρων επιχειρήσεων στη Μέση και τη Χαμηλή Τάση, ανακοινώσαμε την αναστολή χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για την περίοδο Νοεμβρίου 2021 - Μαρτίου 2022. Η παρέμβαση ανέρχεται στα 63 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το 10% - 15% του ενεργειακού κόστους των εν λόγω επιχειρήσεων.

45_18.jpg



Επιτάχυνση της Ενεργειακής Μετάβασης

Το βασικό δίδαγμα από αυτήν την πρωτοφανή κρίση είναι ότι πρέπει να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση. Το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) μειώνεται σταθερά και πλέον είναι τουλάχιστον τρεις χαμηλότερο συγκριτικά με τον λιγνίτη και το φυσικό αέριο.

Η Κυβέρνηση έχει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο για τη μετάβαση σε ένα νέο, βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος. Στρατηγικός μας στόχος είναι η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ να υπερδιπλασιαστεί έως τέλος της δεκαετίας στα 20 GW και να καλύπτει το 70% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας.

Οι κλιματικοί μας στόχοι αποτυπώνονται πλέον και στον πρώτο Εθνικό Κλιματικό Νόμο, ο οποίος τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη εβδομάδα. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο αποτελεί τον Οδικό Χάρτη για τον πράσινο μετασχηματισμό με απώτερο στόχο τον μηδενισμό των εκπομπών έως το 2050.

Παράλληλα, προωθούμε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το πλαίσιο για την ανάπτυξη σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, εκτός από αναγκαιότητα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, συνιστά και μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε ριζικά την οικονομία της χώρας με την προσέλκυση εμβληματικών επενδύσεων και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο σχεδιασμός μας προβλέπει την υλοποίηση επενδύσεων που θα υπερβούν τα 44 δισ. ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας. Μεταξύ αυτών είναι έργα για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού συστήματος, την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Όλες οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει καταδεικνύουν τη βασική μας φιλοδοξία, η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στο ευρωπαϊκό όραμα για κλιματική ουδετερότητα έως και το 2050. Η πορεία προς την υλοποίηση αυτού του οράματος θα απελευθερώσει ένα τεράστιο αναπτυξιακό δυναμικό που θα μεταμορφώσει τη χώρα σε ένα ισχυρό πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης