Masdar και Engie επενδύουν 5 δισ. δολ. σε ΑΠΕ και υδρογόνο

Masdar και Engie επενδύουν 5 δισ. δολ. σε ΑΠΕ και υδρογόνο
H συμφωνία μεταξύ Masdar και Engie υπεγράφη κατά τη διάρκεια της επίσημης κρατικής επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η εταιρεία καθαρής ενέργειας των ΗΑΕ, Masdar και η γαλλική Engie σχεδιάζουν να επενδύσουν 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υδρογόνου ισχύος 2 GW έως το 2030, καθώς ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ επιδιώκει να εφαρμόσει τη δέσμευσή του για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Σύμφωνα με το Platts, η συμφωνία μεταξύ Masdar και Engie υπεγράφη κατά τη διάρκεια της επίσημης κρατικής επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Emirates Nuclear Energy Corp., η οποία είναι υπεύθυνη για τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής των ΗΑΕ, υπέγραψε επίσης συμφωνία με την Électricité de France για επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

«Η συμφωνία με την EDF, τον μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και στην ανταλλαγή γνώσεων στον ειρηνικό τομέα της πυρηνικής ενέργειας» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής που δεσμεύτηκε για στόχο μηδενικών εκπομπών έως το 2050, με προγραμματισμένες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ύψους 163 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οδικός χάρτης υδρογόνου

Το κράτος του Κόλπου έχει υπογράψει ορισμένες συμφωνίες για να βοηθήσει στην εκπλήρωση της καθαρής μηδενικής υπόσχεσής του. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία, μέλη της συμμαχίας OPEC+, υπέγραψαν τον Νοέμβριο συμφωνία για συνεργασία για την ανάπτυξη υδρογόνου, ιδιαίτερα στην παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά του καυσίμου.

Σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία θα συνεργαστούν για την κατασκευή εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή, υγροποίηση και χρήση ακατέργαστου υδρογόνου και μιγμάτων καυσίμων που χρησιμοποιούν υδρογόνο ως κύριο στοιχείο.

Οι φιλοδοξίες της Γαλλίας

Η Γαλλία έχει τους πιο φιλόδοξους στόχους της Ευρώπης για ηλεκτρολύτες, με περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ για υποστήριξη ισχύος 6,5 GW που έχει προγραμματιστεί μέχρι το 2030. Η επίτευξη παγκόσμιων καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 θα απαιτούσε περίπου 520 εκατομμύρια τόνους/έτος πράσινου και μπλε υδρογόνου, σύμφωνα με τον πρόσφατο καθαρό μηδενικό οδικό χάρτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Τέλος, η διευρυμένη Masdar προορίζεται να οδηγήσει τη χώρα στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050, ανέφεραν και οι τρεις εταιρείες σε δήλωση της 1ης Δεκεμβρίου. Τα 50 GW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 θα κάνουν τη Masdar τον μεγαλύτερο παίκτη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, δήλωσε ο πρόεδρος της Taqa, Mohamed Alsuwaidi.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης