Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΙΑ: Κατεβάζει την πρόβλεψη για την μέση ζήτησης πετρελαίου για το 2022 - Στα 3,7% η αύξηση της κατανάλωσης

ΕΙΑ: Κατεβάζει την πρόβλεψη για την μέση ζήτησης πετρελαίου για το 2022 - Στα 3,7% η αύξηση της κατανάλωσης
Το 2022, η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,7% σε σχέση με το 2021, από την αύξηση του 3,4% της πρόβλεψης που έγινε τον Νοέμβριο

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε να υποκύψει στους καθοδικούς κινδύνους λόγω της παραλλαγής Omicron, ανακοίνωσε την Τρίτη 7/12 η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA), αναθεωρώντας τις προβλέψεις της επί τα χείρω, για την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου τόσο για το 2021 όσο και για το 2022.

Στη Βραχυπρόθεσμη Ενεργειακή Προοπτική (STEO) μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, η EIA βλέπει την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 96,91 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) φέτος, μειωμένη κατά 620.000 bpd σε σύγκριση με την πρόβλεψη του περασμένου μήνα για 97,53 εκατομμύρια bpd.

Το 2022, η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,7% σε σχέση με το 2021, από την αύξηση του 3,4% της πρόβλεψης που έγινε τον Νοέμβριο.
Η EIA προβλέπει ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 3,5 εκατομμύρια bpd το 2022 σε σύγκριση με το 2021.
Ωστόσο, η εκτίμηση της EIA για τη μέση παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2022 αναθεωρείται τώρα στα 100,46 εκατομμύρια bpd, μειωμένα κατά 420.000 bpd από 100,88 εκατομμύρια bpd που αναμενόταν στο STEO του περασμένου μήνα.

Η EIA αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για αυτό το τρίμηνο και το πρώτο τρίμηνο του 2022, εν μέρει ως αποτέλεσμα των πρόσφατα ανακοινωθέντων ταξιδιωτικών περιορισμών μετά τα αναφερόμενα κρούσματα της παραλλαγής Omicron.
«Οι πιθανές επιπτώσεις της εξάπλωσης αυτής της παραλλαγής είναι αβέβαιες, γεγονός που εισάγει καθοδικούς κινδύνους στις προβλέψεις για την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου, ιδιαίτερα για τα καύσιμα αεροσκαφών», σημείωσε η κυβέρνηση.
«Η παραλλαγή Omicron κοστίζει πρόσθετη αβεβαιότητα στις αγορές πετρελαίου για τους επόμενους μήνες και αυτή η αβεβαιότητα αντικατοπτρίζεται στην πρόσφατη αύξηση της αστάθειας των τιμών του πετρελαίου», ανέφερε η EIA, σημειώνοντας ότι «Η πρόβλεψη υπόκειται σε σημαντικές αναθεωρήσεις».

Μετά από πέντε συνεχόμενα τρίμηνα ζήτησης που υπερβαίνει την προσφορά από το τρίτο τρίμηνο του 2020, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου έχουν μειωθεί κατά 1,7 εκατομμύρια bpd κατά μέσο όρο.
Αυτές οι αναλήψεις αποθεμάτων, ωστόσο, πρόκειται να επιβραδυνθούν στις 900.000 bpd αυτό το τρίμηνο, ανέφερε η EIA.
«Με τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου που προβλέπεται να συνεχίσουν να πέφτουν τον Δεκέμβριο και με την προσφορά και τη ζήτηση να κινούνται σε σχετική ισορροπία το 1ο τρίμηνο του 22, αναμένουμε περιορισμένη ανοδική πίεση στις τιμές που θα μπορούσε να εμφανιστεί τους επόμενους μήνες», ανέφερε η κυβέρνηση.

Η ΕΙΑ βλέπει τις τιμές του αργού Brent κατά μέσο όρο στα 71 δολάρια το βαρέλι τον Δεκέμβριο και στα 73 δολάρια το βαρέλι το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Για ολόκληρο το έτος 2022, το Brent αναμένεται κατά μέσο όρο στα 70 δολάρια το βαρέλι.
«Για το 2022 συνολικά, αναμένουμε ότι η αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, του πετρελαίου των ΗΠΑ και από άλλες χώρες εκτός ΟΠΕΚ θα ξεπεράσει την επιβράδυνση της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου, ειδικά υπό το φως των ανανεωμένων ανησυχιών για τις παραλλαγές του COVID-19». είπε η EIA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης