Τελευταία Νέα

Εγκρίθηκε στην Ισπανία το Roadmap για τα offshore αιολικά - Οι τρεις βασικοί στόχοι

Εγκρίθηκε στην Ισπανία το Roadmap για τα offshore αιολικά - Οι τρεις βασικοί στόχοι
Στόχος της Ισπανίας είναι η ενίσχυση των ΑΠΕ

Εγκρίθηκε στην Ισπανία ο οδικός χάρτης για  την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, κατόπιν πρόταση του ΥΠΕΝ. Στόχος της Ισπανίας είναι η ενίσχυση των ΑΠΕ για τη δημιουργία σταθερής, βιώσιμης και ποιοτικής απασχόλησης και ως το 2030, τα πλωτά αιολικά να φτάσου στα 3 GW.

Επίσης εγγυάται την εύρυθμη ανάπτυξη των εγκαταστάσεων στα χωρικά ύδατα, ώστε να είναι σεβαστή με το περιβάλλον, να είναι συμβατή με άλλες χρήσεις και δραστηριότητες και να χρησιμοποιείται για τη βελτίωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Οι 3 βασικοί στόχοι

Ο οδικός χάρτης επιδιώκει τρεις κύριους στόχους με στόχο το 2030

1. Να καθιερωθεί ως ευρωπαϊκό κέντρο αναφοράς για το σχεδιασμό, την κλιμάκωση και την επίδειξη νέων τεχνολογιών, ενισχύοντας τις πλατφόρμες δοκιμών και προσφέροντας το καλύτερο και ταχύτερο περιβάλλον για τη δοκιμή νέων πρωτοτύπων. Για το σκοπό αυτό, τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δημόσιοι πόροι θα ενεργοποιηθούν έως το 2023 για Ε&Α στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης, Μετασχηματισμού και Ανθεκτικότητας (PRTR).

2. Δημιουργία ποιοτικής απασχόλησης καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των τεχνολογιών, βελτιστοποιώντας τις συνθήκες εφοδιαστικής αλυσίδας και συνοδεύοντας την επιχειρηματική πρωτοβουλία, πάντα με την προοπτική κυκλικής οικονομίας. Θα τονιστούν οι συνέργειες με κλάδους που ήδη πρωτοστατούν στη χώρα μας, όπως η ναυτιλία και η χαλυβουργία.

3. Ενσωμάτωση της βιωσιμότητας ως κεντρικό πυλώνα της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θάλασσα.

Τέλος, για τη διευκόλυνση της εφαρμογής του Οδικού Χάρτη, εκτός από τα προαναφερθέντα 200 εκατομμύρια για Ε&Α, υπάρχουν πολυάριθμα χρηματοδοτικά προγράμματα, τόσο ευρωπαϊκά όσο και εθνικά. Μεταξύ των τελευταίων, ξεχωρίζουν τα μέσα που διαχειρίζονται το Κέντρο Βιομηχανικής Τεχνολογικής Ανάπτυξης (CDTI) και το Ινστιτούτο Διαφοροποίησης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (IDAE), ενώ άλλα μπορούν να ενσωματωθούν, όπως η έκδοση πράσινων ομολόγων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης