Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Eντολή Biden να σταματήσει η χρηματοδότηση νέων έργων υψηλής έντασης άνθρακα διεθνώς

Eντολή Biden να σταματήσει η χρηματοδότηση νέων έργων υψηλής έντασης άνθρακα διεθνώς
Προτεραιότητα στις παγκόσμιες συνεργασίες για την ανάπτυξη τεχνολογίας καθαρής ενέργειας

Η κυβέρνηση Biden έδωσε εντολή στις αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες να σταματήσουν άμεσα τη χρηματοδότηση νέων έργων έντασης άνθρακα στο εξωτερικό και να δώσουν προτεραιότητα στις παγκόσμιες συνεργασίες για την ανάπτυξη τεχνολογίας καθαρής ενέργειας σύμφωνα με διπλωματικά έγγραφα που επικαλείται το Reuters.

Τα έγγραφα αναφέρουν ότι οι δεσμεύσεις της αμερικανικής κυβέρνησης θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τους στόχους που τέθηκαν σε εκτελεστικό διάταγμα που εκδόθηκε στις αρχές του έτους με στόχο τον τερματισμό της αμερικανικής οικονομικής στήριξης ενεργειακών έργων έντασης άνθρακα στο εξωτερικό.

Προτεραιότητα η καθαρή ενέργεια

«Ο στόχος της πολιτικής... είναι να διασφαλίσει ότι η συντριπτική πλειονότητα των διεθνών ενεργειακών δεσμεύσεων των ΗΠΑ προωθεί την καθαρή ενέργεια, και καινοτόμες τεχνολογίες, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα καθαρών τεχνολογιών των ΗΠΑ και υποστηρίζει μηδενικές μεταβάσεις, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις όπου υπάρχουν θέματα ασφάλειας, γεωστρατηγικής ή αναπτυξιακής/ενεργειακής πρόσβασης και δεν υφισταται καμία βιώσιμη εναλλακτική λύση χαμηλών εκπομπών άνθρακα επιτυγχάνουν τους ίδιους στόχους» ανέφερε το Bloomberg.

Τα έγγραφα ορίζουν τις διεθνείς ενεργειακές δεσμεύσεις "εντάσης άνθρακα" ως έργα των οποίων η ένταση αερίων θερμοκηπίου υπερβαίνει την τιμή του οριακού κύκλου ζωής των 250 γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλοβατώρα και περιλαμβάνει άνθρακα, φυσικό αέριο ή πετρέλαιο.

Συγκεκριμένα απαγορεύει οποιαδήποτε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ έργων άνθρακα στο εξωτερικό που δεν δεσμεύουν ή δεσμεύουν μόνο εν μέρει τις εκπομπές άνθρακα, επιτρέποντας στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να ασχοληθούν μόνο εάν το έργο καταδεικνύει πλήρη δέσμευση εκπομπών ή αποτελεί μέρος μιας επιταχυνόμενης σταδιακής κατάργησης.

.

Εξαιρέσεις

Εξαιρεί τα έργα έντασης άνθρακα για δύο λόγους: Εάν θεωρείται ότι χρειάζονται για λόγους εθνικής ασφάλειας ή γεωστρατηγικούς ή είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή ενεργειακής πρόσβασης σε ευάλωτες περιοχές.

Επίσης επισημοποιεί τους στόχους που έθεσε η κυβέρνηση σε προηγούμενα εκτελεστικά διατάγματα και κατευθύνσεις πολιτικής και επαναλήφθηκαν σε πολυμερή φόρουμ, όπως η συνάντηση της G7 στη Γαλλία τον Αύγουστο και η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα το φθινόπωρο.

Στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στη Σκωτία, η κυβέρνηση Biden δεσμεύτηκε με 40 χώρες και πέντε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να τερματίσει τη νέα διεθνή χρηματοδότηση για ενέργεια από ορυκτά καύσιμα έως το τέλος του 2022, εκτός από περιορισμένες περιπτώσεις.

"Η κυβέρνηση έχει αναδείξει την κλιματική αλλαγή ως βασικό δόγμα της εξωτερικής της πολιτικής", δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Παρασκευή,. Η δέσμευση που αναλήφθηκε στη Σκωτία «θα αναπροσανατολίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια δημόσιας χρηματοδότησης και τρισεκατομμύρια ιδιωτικών  προς προτεραιότητες χαμηλών εκπομπών άνθρακα», είπε ο εκπρόσωπος.

«Αυτή η πολιτική είναι γεμάτη εξαιρέσεις και κενά που στερούνται σαφήνειας και θα μπορούσαν να καταστήσουν αυτούς τους περιορισμούς στη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων εντελώς άνευ σημασίας», δήλωσε η Kate DeAngelis, ειδικός σε θέματα χρηματοδότησης του κλίματος στο Friends of the Earth.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης