Ενέργεια

Το σχέδιο της Shell για τερματισμό της διύλισης πετρελαίου στην Γερμανία - Η εναλλακτική δράση

Το σχέδιο της Shell για τερματισμό της διύλισης πετρελαίου στην Γερμανία - Η εναλλακτική δράση
Η Shell έχει θέσει ως στόχο τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050

Στα σχέδια της Shell συμπεριλαμβάνεται η μετατόπιση του διυλιστηρίου της, «Shell Rheinland» στo Wesseling της Γερμανίας από το αργό σε προϊόντα χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών άνθρακα από το 2025, σύμφωνα με το Reuters.

Η Shell έχει θέσει ως στόχο τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 και βρίσκεται υπό αυξημένη πίεση μετά την απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου ότι πρέπει να εμβαθύνει δραστικά τις προγραμματισμένες περικοπές αερίων του θερμοκηπίου.

Σημειώνεται ότι το Wesseling είναι μία από τις δύο τοποθεσίες που αποτελούν το συγκρότημα διυλιστηρίων της Shell Rheinland και από μια συνολική δυναμικότητα 340.000 βαρελιών την ημέρα, αντιπροσωπεύει 150.000 bpd. Παράλληλα, η άλλη τοποθεσία, το Godorf, θα συνεχίσει να αποστάζει αργό πετρέλαιο.

Το πλάνο για το εργατικό δυναμικό

Τα εργοστάσια απασχολούν συνολικά 3.000 άτομα, εκ των οποίων τα μισά είναι στη Shell και τα υπόλοιπα σε εργολάβους. Σύμφωνα με τη Shell, θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να αποφευχθούν οι απολύσεις, καθώς οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε άλλες θέσεις εργασίας, να επανεκπαιδευτούν ή να συνταξιοδοτηθούν.

Επιπλέον, τον περασμένο Ιούλιο η Shell εγκαινίασε τη μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτρόλυσης υδρογόνου στην Ευρώπη των 10 MW που ονομάζεται Refhyne στο Wesseling για την παραγωγή πράσινων καυσίμων. Δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική επενδυτική απόφαση (FID) για την κλιμάκωση του μεγέθους των 10 MW σε 100 MW, αλλά έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Tέλος, ο Marco Richrath, Γενικός Διευθυντής του Shell Energy and Chemicals Park Rheinland, δήλωσε σε μια τηλεφωνική κλήση με δημοσιογράφους ότι σκόπευε να διατηρήσει τον σημαντικό ρόλο του διυλιστηρίου με ένα εντελώς νέο χαρτοφυλάκιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης