Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή

Το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή
H ΕΕ θα υποστηρίξει οικονομικά τα προγράμματα ανάκαμψης για τη μετά την COVID εποχή

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) δημοσίευσε σήμερα το πρόγραμμα εργασίας του για το 2022 και τα επόμενα έτη, στο οποίο παρουσιάζει τους στρατηγικούς τομείς και τις ελεγκτικές προτεραιότητές του. Αυτοί θα καλύψουν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, αντανακλώντας τις κύριες προκλήσεις και τα κρίσιμα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ. Μεταξύ τους εξέχουσα θέση θα έχουν η απόκριση της ΕΕ στην πανδημία της COVID-19 και οι φιλοδοξίες της όσον αφορά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι ελεγκτές θα εξετάσουν ενδελεχώς αυτούς και άλλους τομείς προκειμένου να διαπιστώσουν αν η ΕΕ χρησιμοποιεί τα χρήματα των φορολογουμένων αποτελεσματικά, ανταποκρινόμενη στις εντολές και στις δεσμεύσεις της.

Η παγκόσμια πανδημία COVID-19 συνεχίζει να έχει σοβαρό αντίκτυπο στις ζωές των ευρωπαίων πολιτών και θα συνεχίσει ακόμα για κάποιο χρονικό διάστημα. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ επιχειρεί επίσης να κάνει πραγματικότητα τις φιλοδοξίες της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και το πέρασμα σε μια περισσότερο σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία. Συνεπώς, η ΕΕ θα υποστηρίξει οικονομικά τα προγράμματα ανάκαμψης για τη μετά την COVID εποχή και τα μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε μία άνευ προηγουμένου κλίμακα.

Το πρόγραμμα εργασίας 2022+ του ΕΕΣ έχει καταρτιστεί υπό το πρίσμα αυτών των συγκεκριμένων προκλήσεων. Περιλαμβάνει κατάλογο με 79 ειδικές εκθέσεις και επισκοπήσεις, τις οποίες οι ελεγκτές της ΕΕ σκοπεύουν να δημοσιεύσουν στα επόμενα χρόνια. Αυτές συνδέονται με διάφορους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας. Για παράδειγμα, 16 εκθέσεις προβλέπονται για τον τομέα δαπανών και πολιτικής «απόκριση της ΕΕ στην COVID-19 και ανάκαμψη στη μετά την κρίση περίοδο», και συγκεκριμένα για θέματα όπως η προμήθεια εμβολίων κατά της COVID-19 και το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το ΕΕΣ θα δημοσιεύσει επίσης μια σειρά ελεγκτικών διαπιστώσεων σχετικά με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, ο οποίος αντιστοιχεί σε 672,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια που θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων με επίκεντρο την οικολογική και ψηφιακή μετάβαση. Υπό τον τίτλο «κλιματική αλλαγή, περιβάλλον και φυσικοί πόροι», το ΕΕΣ θα υποβάλλει 17 εκθέσεις, οι οποίες θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τα βιοκαύσιμα, τη φορολογία της ενέργειας, την παράνομη αλιεία και τη μεταφορά ζώων.

Θα καλυφθούν επίσης πολλοί άλλοι τομείς δαπανών και πολιτικής της ΕΕ. Λόγου χάριν, στον τομέα προτεραιότητας «ασφάλεια και ευρωπαϊκές αξίες», οι ελεγκτές θα εξετάσουν ενδελεχώς την εξωτερική δράση της ΕΕ – παραδείγματος χάριν, με την αξιολόγηση του τρόπου που η ΕΕ αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης στην Αφρική και με την ανάλυση της οικονομικής στήριξης της ΕΕ για τη φροντίδα των προσφύγων στην Τουρκία – αλλά και εσωτερικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της απάτης στις πληρωμές στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής και του κράτους δικαίου στην ΕΕ.Οι ελεγκτές θα εξετάσουν επίσης βασικά ζητήματα για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ, όπως την ασφάλεια των κυψελοειδών δικτύων 5G, την παραγωγή μπαταριών και την ανάπτυξη της βιομηχανίας μικροκυκλωμάτων στην ΕΕ. Σχετικά με τις δημοσιονομικές πολιτικές, θα εξετάσουν συγκεκριμένα την τραπεζική εποπτεία της ΕΕ και την ενιαία αγορά για τα επενδυτικά ταμεία.

Καλύπτοντας ένα τόσο ευρύ φάσμα θεμάτων, το ΕΕΣ συνεχίζει να παρέχει στους πολίτες και τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ ανεξάρτητες εκθέσεις σχετικά με ζητήματα καθοριστικά για το μέλλον της ΕΕ, αναδεικνύοντας ό,τι λειτουργεί σωστά και εφιστώντας την προσοχή στα κακώς κείμενα. Το 2021, το ΕΕΣ δημοσίευσε 32 εκθέσεις και επισκοπήσεις με θέματα να καλύπτουν από το περιβάλλον και τη φορολόγηση, την κινητικότητα και το ξέπλυμα χρήματος έως και τη μετανάστευση και τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης