Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

«Φωτοβολταϊκά στις στέγες»: Τι μελετά η Καλιφόρνια

«Φωτοβολταϊκά στις στέγες»: Τι μελετά η Καλιφόρνια
Η Καλιφόρνια ηγείται των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά την απορρόφηση ηλιακής ενέργειας

Οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Καλιφόρνια έχουν προχωρήσει σε γενναιόδωρα κίνητρα για τα «φωτοβολταϊκά σε στέγες» και εξετάζουν προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις που θα περικόψουν τα τιμολόγια τροφοδοσίας, επιβάλλοντας νέες χρεώσεις.

Οι μεταρρυθμίσεις, που εξετάζονται από την Επιτροπή Δημοσίων Υπηρεσιών της Καλιφόρνια (CPUC), αποτελούν μέρος ενός πακέτου αλλαγών στους κανόνες «Net Energy Metering» της πολιτείας που έχουν χρησιμοποιηθεί για να παρακινήσουν και να υποστηρίξουν την εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας στον τελευταίο όροφο.

Νέα δεδομένα

Κατά την υποβολή της πρότασης, η CPUC είπε ότι έχει φτάσει η ώρα να εκσυγχρονιστούν οι πολιτικές της πολιτείας στην ηλιακή ενέργεια και συγκεκριμένα στο νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες», εξασφαλίζοντας σημαντικά οικονομικά κίνητρα.

Η Καλιφόρνια ηγείται των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά την απορρόφηση ηλιακής ενέργειας, με περίπου 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά με φωτοβολταϊκά στις στέγες, φιλοξενώντας περίπου το 40% της συνολικής κατανεμημένης ηλιακής δυναμικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι μεταρρυθμίσεις στα κίνητρα θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμολογίων τροφοδοσίας από το σχετικά υψηλό ποσό των περίπου 25-30 cents ανά kWh σε μόλις 5c/kWh. Ως αντιστάθμισμα στη μείωση των τιμολογίων, στις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνεται η χορήγηση πίστωσης 15 USD ανά μήνα στα νοικοκυριά για 10 χρόνια για να διευκολυνθεί η εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών, τα οποία με τη σειρά τους θα υποστήριζαν τα νοικοκυριά να αποθηκεύουν και να χρησιμοποιούν την πλεονάζουσα ηλιακή παραγωγή τους.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Πριν 1,5 μήνα, το ΥΠΕΝ ενέταξε ρύθμιση σε τροπολογία η οποία ανοίγει  τον δρόμο για την έκδοση της Απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, και θα σηματοδοτήσει και την έναρξη του προγράμματος.  Με βάση το νέο αυτό σχήμα στήριξης, τα φωτοβολταϊκά θα εγχέουν την παραγωγή τους στο δίκτυο, ενώ θα αμείβονται με σταθερή τιμή για 25 χρόνια.

Το ποσό αμοιβής για την παραγόμενη ηλεκτροπαραγωγή θα είναι 87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (8,7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα), όσο δηλαδή προβλεπόταν σε υπουργική απόφαση του Μαρτίου του 2020. Τα έσοδα αυτά θα είναι αφορολόγητα. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης