Τελευταία Νέα

Το νέο πλαίσιο για την κατασκευή σταθμών ΑΠΕ σε αιγιαλό, παραλία, θάλασσα - Τι προστίθεται, τι αφαιρείται

Το νέο πλαίσιο για την κατασκευή σταθμών ΑΠΕ σε αιγιαλό, παραλία, θάλασσα - Τι προστίθεται, τι αφαιρείται
Σε ένα νέο σαφές πλαίσιο, καθώς και στην αποσαφήνιση παλαιότερων ρυθμίσεων για την κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΑΠΕ σε αιγιαλό, παραλία, θάλασσα, εφόσον έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης τους, προχωρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Ειδικότερα, στις ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν (άρθρο 50 του ν. 4710/2020) προστίθενται τα ήδη κατασκευασμένα έργα και διευκρινίζεται η παρέκκλιση ως προς την πολεοδομική νομοθεσία, η θετική εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής αντικαθίσταται από θετική γνωμοδότηση ενώ αφαιρείται η απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως προς την επιβολή των σχετικών κυρώσεων εάν οι οικοδομικές εργασίες δεν εκτελέστηκαν.

Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή, για την κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε αιγιαλό, παραλία, θάλασσα, ή σε πυθμένα της σε χώρο, για τον οποίο έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης, εφαρμόζονται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης της πολεοδομικής νομοθεσίας (ακόμη και πολεοδομικών υπερβάσεων) τα εξής:

Οι ρυθμίσεις προς ψήφιση

  1. Μετά από τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης, υποβάλλεται από τον φορέα του έργου στην Αρχή η οποία χορήγησε την άδεια εγκατάστασης (αδειοδοτούσα αρχή) φάκελος οικοδομικών εργασιών, ο οποίος περιλαμβάνει τεχνική έκθεση με τις αιτούμενες οικοδομικές εργασίες, τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης, τομές, όψεις, τις απαιτούμενες εγκρίσεις άλλων φορέων, καθώς και μελέτες και σχέδια για το σύνολο των εργασιών και των εγκαταστάσεων υπογεγραμμένα από μηχανικό.
  2. Η αδειοδοτούσα αρχή σε έναν μήνα από την υποβολή του φακέλου ελέγχει τη συμβατότητα των υποβληθέντων στοιχείων με τα στοιχεία που ελήφθησαν υπόψη για τη χορήγηση της άδειας εγκατάστασης του έργου. Η Αρχή μπορεί εντός του μήνα να ζητήσει την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων ή/και αναγκαίες διορθώσεις από τον φορέα του έργου. Εφόσον υποβληθούν επαρκή στοιχεία και γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις διαβιβάζει με θετική εισήγησή της τον φάκελο στη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων (Δ.Α.Ο.Κ.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  3. Η Δ.Α.Ο.Κ.Α. εντός 30 ημερών από τη διαβίβαση της εισήγησης της αδειοδοτούσας αρχής ελέγχει τα τοπογραφικά διαγράμματα, τα διαγράμματα κάλυψης και τις απαιτούμενες εγκρίσεις άλλων φορέων. Η Δ.Α.Ο.Κ.Α. εντός του μήνα μπορεί να ζητήσει την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων και αναγκαίες διορθώσεις από τον φορέα του έργου.
  4. Η Δ.Α.Ο.Κ.Α. αποστέλλει τον φάκελο του έργου στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕ.Σ.Α.) για γνωμοδότηση επί της μορφολογικής ένταξης των κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή. Η γνωμοδότηση εκδίδεται εντός 30 ημερών και γνωστοποιείται εγγράφως στον φορέα του έργου.
  5. Μετά από την τήρηση της διαδικασίας και εφόσον υποβληθούν επαρκή συμπληρωματικά στοιχεία, γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις που έχουν ζητηθεί και προσκομισθεί, κατά περίπτωση, η θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, με απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διαπιστώνεται η πληρότητα του φακέλου του έργου. Η απόφαση αυτή παράγει όλα τα έννομα αποτελέσματα της οικοδομικής άδειας (άρθρο 28 του ν. 4495/2017).
  6. Ο υπεύθυνος επιβλέπων μηχανικός ευθύνεται για τη συμβατότητα των οικοδομικών εργασιών που εκτελέσθηκαν με τα στοιχεία που εμπεριέχονται στον φάκελο του έργου. Εάν οι οικοδομικές εργασίες δεν εκτελέστηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία που εμπεριέχονται στον φάκελο του έργου, επιβάλλονται κυρώσεις.


Μονάδες εντός βιομηχανικών περιοχών

Για τις περιπτώσεις εγκατάστασης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εντός Βιομηχανικών Περιοχών είναι δυνατή, ύστερα από γνώμη του αρμόδιου Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) κατόπιν εισήγησης του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος υπερβάσεις στον όγκο και στο ύψος.

Ειδικότερα, επιτρέπεται η υπέρβαση της επιτρεπόμενης κατ’ όγκο εκμετάλλευσης του οικοπέδου, με ανώτατη την τιμή που προκύπτει από την εφαρμογή της σχέσης 7,50 x (σ.δ.), όπου (σ.δ.) ο αντίστοιχος συντελεστής δόμησης του οικοπέδου κατά περίπτωση.
Επίσης, επιτρέπεται και η καθ’ ύψος υπέρβαση, η οποία δεν δύναται να υπερβαίνει τα 32 μέτρα, εκτός και αν είναι αναγκαίο για την τοποθέτηση ή για τη διέξοδο υψηλών μηχανημάτων. Επίσης είναι δυνατή χωρίς να απαιτείται γνώμη του αρμόδιου ΚΕΣΥΠΟΘΑ η καθ’ ύψος υπέρβαση και πέραν των 32 μέτρων, εφόσον στην ΑΕΠΟ επιβάλλεται συγκεκριμένο ύψος ως όρος για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης