Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov: Μετά την Πρωτοχρονιά οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία

Lavrov: Μετά την Πρωτοχρονιά οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία

Η πρώτη επίσημη εργάσιμη ημέρα του 2022 στη Ρωσία είναι η 10η Ιανουαρίου

 

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ λέει ότι διπλωμάτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις που προκλήθηκαν από τις εντάσεις για την Ουκρανία.

Ρώσοι διπλωμάτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι θα συμμετάσχουν σε συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που θέλει η Μόσχα από την Ουάσιγκτον, εν μέσω της έντασης μεταξύ των δύο για την Ουκρανία.
Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν αμέσως μετά τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov σε συνέντευξη που μεταδόθηκε ζωντανά στον ιστότοπο του υπουργείου του.
Η πρώτη επίσημη εργάσιμη ημέρα του 2022 στη Ρωσία είναι η 10η Ιανουαρίου. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο για τις δηλώσεις Lavrov από την Ουάσιγκτον.

Η Ρωσία έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων του Κιέβου με την πρόσφατη συσσώρευση δεκάδων χιλιάδων στρατευμάτων κατά μήκος των κοινών συνόρων των δύο χωρών –η δεύτερη τέτοια κίνηση φέτος– εγείροντας ανησυχίες ότι η Μόσχα μπορεί να σχεδιάζει μια επικείμενη εισβολή στη γείτονά της.
Όμως το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει εισβολή στην Ουκρανία. Αντίθετα, λέει, η κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή έχει υπονομευτεί από την επέκταση της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διατλαντικής συμμαχίας ασφάλειας του ΝΑΤΟ και τους αυξανόμενους δεσμούς της Ουκρανίας με αυτό –εξελίξεις που όπως ισχυρίζεται η Μόσχα απειλούν τη Ρωσία και παραβαίνουν τις διαβεβαιώσεις που της δόθηκαν όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991.
Η Μόσχα έχει συγκρίνει την κατάσταση με την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας του 1962, όταν ο κόσμος έφτασε στο χείλος του πυρηνικού πολέμου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ρωσία αποκάλυψε λίστα με προτάσεις ασφάλειας που θέλει να διαπραγματευτεί. Μεταξύ των προτάσεων της Μόσχας, πολλές από τις οποίες δεν θεωρούνται δεκτές από την Δύση, είναι μια απαίτηση να υποσχεθεί το ΝΑΤΟ να εγκαταλείψει οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα στην Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία.

Πιθανές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ

Οι δηλώσεις Lavrov έγιναν αφότου το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Κυριακή ότι εξετάζει πρόταση του ΝΑΤΟ για έναρξη συνομιλιών σχετικά τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλεια στις 12 Ιανουαρίου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι λογικό για τη Ρωσία να διεξάγει συνομιλίες για τις εγγυήσεις ασφαλείας που θέλει με το ΝΑΤΟ εκτός από τις διμερείς διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Ο Peskov πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις για τις προτεινόμενες συζητήσεις επεξεργάζονται μέσω της διπλωματικής οδού.

Τη Δευτέρα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν στρατιωτική άσκηση για την απόκρουση εχθρικών αεροπορικών επιθέσεων. Περίπου 1.000 στρατιώτες συμμετείχαν στην επιχείρηση, ανέφερε το Interfax, επικαλούμενο τη Δυτική Στρατιωτική Περιοχή της Ρωσίας.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε αφότου ορισμένα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να επιστρέφουν σε μόνιμες βάσεις την περασμένη εβδομάδα, έχοντας νωρίτερα αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι σύμμαχοι του Κιέβου προειδοποιούν για «συνέπειες»

Οι ΗΠΑ και οι άλλοι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, έχουν προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι θα αντιμετωπίσει «τεράστιες συνέπειες», συμπεριλαμβανομένων σκληρών οικονομικών κυρώσεων, σε περίπτωση οποιασδήποτε νέας επίθεσης από τη Ρωσία προς την Ουκρανία.
Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας το 2014 και λίγο μετά υποστήριξε μια αυτονομιστική εξέγερση στα ανατολικά της χώρας, βυθίζοντας τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης στο χαμηλότερο επίπεδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Οι μάχες στη βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας, γνωστή ως Donbas, έχουν σκοτώσει περισσότερους από 14.000 ανθρώπους μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Κίεβο
Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα την κυβέρνηση της Ουκρανίας ότι αθέτησε τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο μιας συμφωνίας του 2015 που είχε σκοπό να σταματήσει τη σύγκρουση και ότι αρνήθηκε να συνομιλήσει με εκπροσώπους δύο αποσχισμένων περιοχών εκεί.
Είπε ότι ο Ουκρανός ομόλογός του, Volodymyr Zelenskyy, είχε επηρεαστεί από «ριζοσπαστικές εθνικιστικές δυνάμεις». Ο Zelenskyy, από την πλευρά του, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τη Ρωσία «σε οποιαδήποτε μορφή». Το Κρεμλίνο έχει μέχρι στιγμής απορρίψει οποιεσδήποτε τέτοιες συζητήσεις και επανειλημμένα είπε ότι δεν βλέπει κανένα νόημα σε οποιαδήποτε συνάντηση χωρίς σαφήνεια σχετικά με το ποια θα είναι η ημερήσια διάταξη.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης