Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι προσδοκίες της Πολωνίας από τους Τσέχους για το λιγνιτωρυχείο Turow

Οι προσδοκίες της Πολωνίας από τους Τσέχους για το λιγνιτωρυχείο Turow
Τον Σεπτέμβριο, το Δικαστήριο της ΕΕ επέβαλε πρόστιμο 500.000 ευρώ την ημέρα στην Πολωνία

Η Πολωνία ελπίζει να σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τη νέα τσεχική κυβέρνηση για το υπαίθριο λιγνιτωρυχείο Turow κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, ο οποίος έκανε μεταξύ άλλων αναφορά στην πιο σοβαρή διένεξη μεταξύ των δύο μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και δεκαετίες.

Το story του λιγνιτωρυχείου

Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε στην Πολωνία να σταματήσει τις εργασίες στο ορυχείο Turow στα σύνορα με την Τσεχική Δημοκρατία, αφού η Πράγα διαμαρτυρήθηκε για περιβαλλοντική ζημιά σε χωριά της Τσεχίας, κάτι που θα σήμαινε επίσης το κλείσιμο ενός κοντινού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

Σύμφωνα με τον Mateusz Morawiecki, «δεν σκοπεύουμε απολύτως να σταματήσουμε τη λειτουργία του ορυχείου, τις λειτουργίες του σταθμού παραγωγής ενέργειας. Το ορυχείο και το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας παρέχουν ηλεκτρισμό, θερμότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολωνικά νοικοκυριά. Είναι εφικτή η λύση της διαμάχης με την τσέχικη πλευρά. Ελπίζω ότι τον Ιανουάριο αυτές οι διαπραγματεύσεις θα προχωρήσουν, ίσως και νωρίτερα, αλλά δεν θα ήθελα να προλάβω τα γεγονότα εδώ».

Τέλος, σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, το τσεχικό υπουργείο Περιβάλλοντος δήλωσε ότι μια νέα πρόταση από την Πολωνία για τη διευθέτηση μιας διαφοράς ήταν απαράδεκτη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να συζητηθεί με την επερχόμενη κυβέρνηση που σχηματίστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Τον Σεπτέμβριο, το Δικαστήριο της ΕΕ επέβαλε πρόστιμο 500.000 ευρώ την ημέρα στην Πολωνία επειδή δεν έκλεισε ένα τεράστιο ορυχείο λιγνίτη στα σύνορά της με την Τσεχία. Τα πρόστιμα αυτά ενδέχεται να επιδεινώσουν την κρίση μεταξύ ΕΕ και Πολωνίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο της οποίας έκρινε στις αρχές του μήνα ότι το εθνικό δίκαιο υπερισχύει του ευρωπαϊκού.

Ο λιθάνθρακας αντιπροσωπεύει το 65% των ενεργειακών πόρων της χώρας, εκ των οποίων το 17% προέρχεται από λιγνίτη και περίπου το 25% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το θέμα έχει κινήσει η κυβέρνηση της  Δημοκρατίας της Τσεχίας, που έχει ζητήσει να διακοπεί η λειτουργία του ορυχείου υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να δημιουργεί προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα της Τσεχίας. Η Πολωνία είχε αποφασίσει να παρατείνει τη λειτουργία του μέχρι το 2026 χωρίς να περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Κάτι που τυπικά παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης