Ενέργεια

Υποχώρηση στις τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλότερα και το LNG

Υποχώρηση στις τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλότερα και το LNG

Η άφιξη πολλών δεξαμενόπλοιων φυσικού αερίου LNG στην Ευρώπημείωσε τις τιμές και βοήθησε στην αντιστάθμιση των χαμηλών εξαγωγών από τη Ρωσία.

 

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μειώθηκαν από τα υψηλά όλων των εποχών που παρατηρήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, παρά τις ανησυχίες για τις προμήθειες από τη Ρωσία, με τον αγωγό Yamal που φέρνει ρωσικό αέριο για τη θέρμανση κατοικιών και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία να παραμένει σε αντίστροφη κατεύθυνση, στέλνοντας τα καύσιμα πίσω στην Πολωνία για 10η ημέρα την Πέμπτη .

Η άφιξη πολλών δεξαμενόπλοιων φυσικού αερίου LNG μείωσε τις τιμές και βοήθησε στην αντιστάθμιση των χαμηλών εξαγωγών από τη Ρωσία.

Οι εισαγωγές LNG της Ευρώπης για τον Δεκέμβριο υπολογίστηκαν σε 9,1 εκατομμύρια τόνους την Πέμπτη, τον τρίτο υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο π σε σύγκριση με 6,2 εκατομμύρια τόνους τον Δεκέμβριο του 2020, σύμφωνα με τη Laura Page, ανώτερη αναλύτρια LNG στην KPLR. Ωστόσο, οι ανησυχίες για τη χαμηλή χωρητικότητα αποθήκευσης στην Ευρώπη, επί του παρόντος στο 55% και η παρατεταμένη διαδικασία έγκρισης για το Nord Stream 2 παραμένουν ένας ανοδικός παράγοντας που θα πρέπει να στηρίξει τις τιμές.

Στην Ολλανδία, το συμβόλαιο φυσικού αερίου TTF για τον επόμενο μήνα διαπραγματευόταν στα 88,05 ευρώ η μεγαβατώρα, καταγράφωντας μείωση 8%.

Μείωση ναύλων

Οι ναύλοι μεταφοράς LNG στον Ειρηνικό μειώθηκαν κατά 28% κάθε εβδομάδα στα 85.500 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών Spark Commodities. Τα φορτία LNG συνέχισαν να εκτρέπονται από την Ασία και άλλες χώρες προς την Ευρώπη και πολλά άλλα πλοία κινούνται γύρω από τις ακτές της Ευρώπης, περιμένοντας πιθανώς να αυξηθούν οι τιμές μετά τις μεγάλες πτώσεις που παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, πρόσθεσε ο Songer.
Ωστόσο, έμποροι και αναλυτές είπαν ότι δεν ωφελήθηκε άμεσα τη Βορειοδυτική Ευρώπη, με τα φορτία των Minerva Chios, Maran Gas Vergina να παραδίδονται τελικά στην Τουρκία και την Ελλάδα και ένα φορτίο του Marvel Crane που αρχικά κατευθυνόταν στη Βρετανία κατέληξε στην Ισπανία.

Στην Ασία

Οι τιμές του ασιατικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα λόγω της μειωμένης ζήτησης και της πτώσης των τιμών του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κατά τις εορταστικές συναλλαγές, αν και οι ανοδικές προοπτικές παρέμειναν λόγω των ανησυχιών για τη στενή ευρωπαϊκή προσφορά.
Η μέση τιμή LNG για παράδοση Φεβρουαρίου στη Βορειοανατολική Ασία μειώθηκε στα 33,8 ανά μετρικό εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), μειωμένη κατά 14,5 δολάρια ή περίπου 30% από την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφεραν πηγές του κλάδου.
Η ζήτηση στην Ασία σταμάτησε καθώς οι αγοραστές αντιστάθηκαν στις υψηλές τιμές της αγοράς spot που έφτασαν πρόσφατα περίπου τα 45 $/mmBtu και ευνόησαν τα εναλλακτικά καύσιμα, αλλά η ζήτηση θα μπορούσε να ανακάμψει τον Ιανουάριο, ανέφερε σε έκθεσή της η Rystad Energy.

Υποχώρηση 3% στις ΗΠΑ

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ υποχώρησαν περισσότερο από 3% την Πέμπτη, καθώς η παραγωγή συνεχίζει να αυξάνεται και η αγορά των ακολούθησε την διολίσθηση στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου. Αυτή η πτώση της τιμής ήρθε παρά την μεγαλύτερη από την αναμενόμενη απόσυρση της αποθήκευσης την περασμένη εβδομάδα και τις προβλέψεις για ψυχρότερο καιρό και μεγαλύτερη ζήτηση θέρμανσης τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας απέσυραν 136 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια (bcf) αερίου από την αποθήκευση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 24 Δεκεμβρίου. Αυτό ήταν υψηλότερο από την πτώση των 125 bcf που είχαν προβλέψει οι αναλυτές και σε σύγκριση με μια ισοπαλία 120 bcf την ίδια εβδομάδα πέρυσι και μια πενταετία (2016-2020) μέση πτώση 121 bcf.
Η απόσυρση της περασμένης εβδομάδας μείωσε τα αποθέματα στα 3,226 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf), ή 0,6% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας των 3,207 tcf για αυτήν την περίοδο του έτους.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης