Ενέργεια

Oilprice: Οι μεγάλες προκλήσεις του 2022 για πετρέλαιο και παραγωγούς - Δυσοίωνο το μέλλον

Oilprice: Οι μεγάλες προκλήσεις του 2022 για πετρέλαιο και παραγωγούς - Δυσοίωνο το μέλλον
Προειδοποιούν μεγάλοι παίκτες της ενέργειας για δύσκολα επόμενα χρόνια στους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου

Δυο καταπληκτικά γεγονότα έλαβαν χώρα από τον OPEC+ την τελευταία διετία, σύμφωνα με το Oilprice. Πρώτον, διαλύθηκε στην αρχή της πανδημίας με τους δύο ηγέτες της - τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία - να στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου λόγω των διαφορετικών απόψεών τους για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στη συνέχεια τα ξαναβρήκαν και ο όμιλος ενώθηκε γύρω από τις βαθύτερες περικοπές παραγωγής στην ιστορία του ΟΠΕΚ ως απάντηση στην καταστροφή της ζήτησης που προκλήθηκε από την πανδημία. Συνολικά, το 2020 ήταν μια χρονιά με πρωτόγνωρα γεγονότα.

Το 2021

Αλλά φέτος δεν ήταν και τόσο διαφορετική η εικόνα. Ήταν μια πρόκληση για τον ΟΠΕΚ+ καθώς οι τιμές άρχισαν να ανακάμπτουν, παρουσιάζοντας έναν πειρασμό στον οποίο ήταν πάντα δύσκολο να αντισταθείς, ειδικά για τις πιο εξαρτημένες από το πετρέλαιο οικονομίες στον Κόλπο και την Αφρική.

Και όμως αντιστάθηκαν, επιμένοντας σε ένα σχέδιο αύξησης της παραγωγής προσθέτοντας 400.000 bpd στη συνδυασμένη παραγωγή πετρελαίου κάθε μήνα. Αυτό το σχέδιο είναι ακόμα σε εφαρμογή, τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο, όταν ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να το ξανασκεφτεί, καθώς ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν για την επικείμενη υπερπροσφορά πετρελαίου. Το καρτέλ βέβαια αναμένει μια ήπια και προσωρινή επίδραση στη ζήτηση από την παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού.

Τα μεγάλα challenges

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πρώτη πρόκληση θα ήταν η πλεονάζουσα προσφορά. Ωστόσο, δεν θα ήταν μεγάλη πρόκληση, καθώς θεωρείται προσωρινή. Επίσης, οι περισσότερες κυβερνήσεις δεν μπορούν αντέξουν οικονομικά άλλο ένα μακρύ lockdown.

Μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση, όπως σημειώνεται από παρατηρητές της βιομηχανίας πετρελαίου και μέλη του ΟΠΕΚ, είναι η μείωση της εφεδρικής προσφοράς παραγωγής. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να μειωθεί στα 5,11 εκατομμύρια bpd το τελευταίο τρίμηνο του επόμενου έτους. Αυτό είναι χαμηλότερο από 9 εκατομμύρια bpd το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Το μεγαλύτερο μέρος της πλεονάζουσας δυναμικότητας θα βρίσκεται στον ΟΠΕΚ, και πιο συγκεκριμένα, στη Μέση Ανατολή. Αλλά ακόμη και αυτή η πλεονάζουσα χωρητικότητα χρειάζεται συντήρηση και η συντήρηση σημαίνει επένδυση. Και οι επενδύσεις στην παραγωγή πετρελαίου γίνονται όλο και πιο δύσκολο αυτές τις μέρες.

Οι προειδοποιήσεις μεγάλων «παικτών»

«Οδεύουμε προς μια φάση που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη εάν δεν υπάρχουν επαρκείς δαπάνες για ενέργεια», δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Abdulaziz bin Salman. Δεν είναι μόνο οι Σαουδάραβες που προειδοποιούν για υποεπενδύσεις. Ο Daniel Yergin της IHS Markit είπε ότι ο κόσμος βυθίζεται σε μια γωνιά με μια σειρά ενεργειακών κρίσεων λόγω ανεπαρκών επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Και είναι γνωστό ότι οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες δίνουν προτεραιότητα στην επιστροφή μετρητών στους επενδυτές και όχι στην αύξηση της παραγωγής, ενώ οι Big Oil διοχετεύουν δισεκατομμύρια σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα για να καθαρίσουν τη φήμη τους.

Αυτό που σημαίνουν όλα αυτά είναι ότι ο κόσμος μπορεί να περάσει μερικά ακόμη δύσκολα χρόνια από την άποψη της ενεργειακής ασφάλειας. Ο ΟΠΕΚ+, από την άλλη πλευρά, ενδέχεται να έχει περισσότερα απροσδόκητα κέρδη καθώς η προσφορά πετρελαίου παραμένει περιορισμένη για καθαρά θεμελιώδεις λόγους. Φυσικά, υπάρχει πάντα η πιθανότητα ενός άλλου γεγονότος καταστροφής της ζήτησης σε περίπτωση που η πανδημία συνεχίσει να μας εκπλήσσει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης