Ενέργεια

Με μπλακ αουτ απειλείται η Γαλλία – Σήμα κινδύνου από την RTE

Με μπλακ αουτ απειλείται η Γαλλία – Σήμα κινδύνου από την RTE

Μείωση της πυρηνικής ενέργειας

 

Η ήπια πρόγνωση του καιρού για το πρώτο μισό του Ιανουαρίου θα αποτρέψει την καταπόνηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας, αλλά οι προοπτικές στη συνέχεια είναι αβέβαιες λόγω της μείωσης της ικανότητας πυρηνικής ενέργειας, ανακοίνωσε την Πέμπτη η γαλλική εταιρεία παροχής ηλεκτρικού δικτύου RTE.

Αξιωματούχος της RTE είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου, 17 από τους 56 πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας έχουν σταματήσει την παραγωγή τους λόγω προγραμματισμένης συντήρησης ή τεχνικών προβλημάτων, αναγκάζοντας τη χώρα να βασιστεί στις εισαγωγές για να καλύψει τη ζήτηση.
Η RTE ανέφερε ότι η Γαλλία, η οποία ήταν παραδοσιακά εξαγωγέας ενέργειας, εισήγαγε συχνά ηλεκτρική ενέργεια από τον Νοέμβριο και στις 20, 21 και 22 Δεκεμβρίου έπρεπε να εισάγει 12 έως 13 γιγαβάτ (GW), κοντά στη μέγιστη τεχνική της ικανότητα για εισαγωγές.
Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η πυρηνική της ισχύς θα είναι 43 και 51 GW για το μεγαλύτερο μέρος του Ιανουαρίου.
Ο κρατικός χειριστής πυρηνικών σταθμών EDF ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι είχε σταματήσει τέσσερις επιπλέον αντιδραστήρες στο Civeaux και στο Chooz μετά από ανίχνευση ρωγμών στους σωλήνες ενός αντιδραστήρα.
Αξιωματούχος της RTE είπε ότι ο αριθμός των πυρηνικών σταθμών εκτός σύνδεσης θα μειωθεί σε 12 έως τις αρχές Ιανουαρίου και σε οκτώ μέχρι τα μέσα του μήνα.

Αβέβαιες προοπτικές

Ωστόσο, ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου είπε ότι οι προοπτικές για τα γαλλικά τροφοδοτικά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου ήταν αβέβαιες, μόλις λήξει ο ασυνήθιστα ήπιος καιρός.
Η RTE ανέφερε ότι οι προμήθειες υδροηλεκτρικής ενέργειας ήταν καλές και κοντά στα ιστορικά μέσα επίπεδα, αλλά η χωρητικότητα των λίγων εναπομεινάντων εργοστασίων άνθρακα της Γαλλίας που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια ενός πιθανού ψύχους τον Φεβρουάριο θα μπορούσε να περιοριστεί λόγω των νέων κανονισμών.
Οι νέοι κανόνες περιορίζουν τον χρόνο λειτουργίας κάθε εργοστασίου άνθρακα σε περίπου 700 ώρες το χρόνο, που ισοδυναμεί περίπου με ένα μήνα.
Ωστόσο, λόγω της πτώσης της πυρηνικής ικανότητας, τα εργοστάσια άνθρακα της Γαλλίας είναι πιθανό να λειτουργούν με πλήρη απασχόληση όλο τον Ιανουάριο, ανέφερε η RTE.

Ποια μέτρα εξετάζει η RTE

Σύμφωνα με την RTE το χειρότερο σενάριο θα ήταν ένα παρατεταμένο κρύο σε συνδυασμό με χαμηλή παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη και τυχόν περαιτέρω απρογραμμάτιστες μειώσεις στη διαθεσιμότητα πυρηνικών αντιδραστήρων. Για να ανταποκριθεί στις κρίσεις της προσφοράς, η Γαλλία έχει περίπου 1 GW έως 1,5 GW δυναμικότητα περικοπής - κυρίως από την προσωρινή απενεργοποίηση βιομηχανιών έντασης ρεύματος, δήλωσε ο διαχειριστής του δικτύου.
Η RTE θα μπορούσε επίσης να μειώσει την τάση στο δίκτυο κατά περίπου 5%, γεγονός που θα μπορούσε να εξοικονομήσει αρκετά γιγαβάτ. Ο αντίκτυπος στις οικιακές συσκευές θα ήταν ελάχιστα αντιληπτός, αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας θα διαρκούσε μόνο λίγες ώρες, καθώς οι χρήστες θα μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν ρυθμίζοντας τους θερμοστάτες και τις συσκευές μαγειρέματος σε υψηλότερα επίπεδα, ανέφερε η RTE.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης