Ενέργεια

Ενισχύθηκαν οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας λόγω μειωμένης αιολικής και αυξημένης ζήτησης

Ενισχύθηκαν οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας λόγω μειωμένης αιολικής και αυξημένης ζήτησης

Στην Γερμανία το βασικό φορτίο βάσης για την Τρίτη διαμορφώθηκε στα 154 ευρώ /MWh και στη Γαλλία στα 151 ευρώ

 

Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύθηκαν τη Δευτέρα, καθώς η γερμανική παροχή αιολικής ενέργειας της επόμενης μέρας μειώθηκε στο μισό ενώ η ζήτηση αυξήθηκε λόγω της πτώσης των θερμοκρασιών σύμφωνα με το Reuters.

Ενώ γενικά ο ισχυρός άνεμος και η συγκριτικά ασθενής ζήτηση πιθανότατα θα συγκρατούσαν τις τιμές αυτή την εβδομάδα, το γερμανικό συμβόλαιο για την επόμενη εβδομάδα αυξήθηκε έντονα αντανακλώντας το τέλος των σχολικών διακοπών και των εποχιακών διακοπών της βιομηχανίας.
Ο γαλλικός πάροχος δικτύου RTE ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι προοπτικές για την δυναμικότητα είναι αβέβαιες μετά το δεύτερο εξάμηνο του Ιανουαρίου.

Το βασικό φορτίο βάσης για την Τρίτη στη Γερμανία διαμορφώθηκε στα 154 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), 54% πάνω από την τιμή της περασμένης Πέμπτης για παράδοση τη Δευτέρα.
Το βασικό φορτίο της Τρίτης στη Γαλλία διαμορφώθηκε στα 151 ευρώ αυξημένο κατά 4,9% από την παράδοση της Δευτέρας.
Η γερμανική αιολική ενέργεια θα υποχωρήσει στα 19,6 γιγαβάτ (GW) την ημέρα από 38,3 GW και να διαμορφωθεί στα επίπεδα μεταξύ 15 και 34 GW αργότερα μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon.
Η διαθέσιμη πυρηνική ισχύς στη Γαλλία αυξήθηκε στο 74,7% της εγκατεστημένης ισχύος, σημειώνοντας αύξηση 2,9 μονάδων σε σχέση με το επίπεδο της Παρασκευής.

Ανεβαίνουν ζήτηση και τιμές CO2

Η ημερήσια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,1 GW στα 59,1 GW την Τρίτη και κατά 900 MW στη Γαλλία στα 62,1 GW και αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 2 και 11 GW την επόμενη εβδομάδα.
Το βασικό φορτίο της Γερμανίας για την επόμενη εβδομάδα αυξήθηκε κατά 76% στα 211,2 ευρώ, με την αναμενόμενη πτώση της θερμοκρασίας μεταξύ 1 και 6 βαθμών Κελσίου.

Ο αγωγός Yamal-Europe που  στέλνει ρωσικό αέριο δυτικά στην Ευρώπη παραμένει σε αντίστροφη λειτουργία για όγκους που ρέουν ανατολικά από τη Γερμανία στην Πολωνία, σύμφωνα με στοιχεία από τον γερμανικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου Gascade.

 Η spot γερμανική αγορά και το αντίστοιχο γαλλικό συμβόλαιο μετά από αντίστοιχους διακανονισμούς διαμορφώθηκαν στα 111 ευρώ και 124,5 ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου.
Τα ευρωπαϊκά δικαιώματα CO2 για τη λήξη Δεκεμβρίου 2022 σημείωσαν άνοδο 1,4% στα 81,81 ευρώ ανά τόνο.
Στις 31 Δεκεμβρίου, η Γερμανία έκλεισε τρεις από τους έξι τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Η Γερμανία το Σαββατοκύριακο χαιρέτισε το πιο πρόσφατο σχέδιο ενεργειακής ταξινόμησης της ΕΕ για την επισήμανση ορισμένων έργων φυσικού αερίου ως "πράσινα", αλλά εξακολουθεί να αντιτίθεται στην επίσης επικυρωμένη πυρηνική ενέργεια, στην οποία βασίζεται η Γαλλία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης