Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oι τιμές φυσικού αερίου ανακάμπτουν και απειλούν - Εύθραστη η αγορά κατά το Bloomberg

Oι τιμές φυσικού αερίου ανακάμπτουν και απειλούν - Εύθραστη η αγορά κατά το Bloomberg
Το σενάριο της συστηματικής πίεσης από την πλευρά των Ρώσων
Σχετικά Άρθρα

Έντονη ανησυχία προκαλεί στις αγορές η νέα άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου επαναφέροντας στο προσκήνιο τα σενάρια περί της συνέχισης της ενεργειακής κρίσης τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι.  Η προοπτική επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, η στάση της Ρωσίας που συνεχίζει να στέλνει τόσο αέριο στην Ευρώπη όσο είναι υποχρεωμένη με βάση τα μακροχρόνια συμβόλαια της και το ενδεχόμενο αύξησης και πάλι της ζήτησης στην Ασία, προκάλεσαν χθες μια νέα ισχυρή άνοδο της τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο ενώ αρχικά, στην πρώτη συνεδρίαση (3/1) της εφετινής χρονιάς είχε κινηθεί καθοδικά από το μεσημέρι και μετά παρουσίασε αλματώδη άνοδο.
Κάποιοι αναλυτές μιλούν για χρηματιστηριακές υπερβολές, όμως και οι μαζικές πωλήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, που οδήγησαν σε μεγάλη πτώση την τιμή TTF του αερίου, είχαν και εκείνες στοιχεία χρηματιστηριακής υπερβολής.
Το αποτέλεσμα ήταν η τιμή ΤΤF στο συμβόλαιο Φεβρουαρίου να διαμορφωθεί στα 84,100 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 19,557%.

Ανοδικά όλες οι αγορές κόστους - Στις ακριβές παραμένει η ελληνική

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρισμού ακολούθησαν την άνοδο του φυσικού αερίου και κατέγραψαν μεγάλες αυξήσεις. Η γερμανική spot αγορά για παράδειγμα κατέγραψε άνοδο 102,2% σε μία ημέρα και τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 153,92 ευρώ/MWh.
H ελληνική αγορά πάντως, μπορεί να ήταν η μία από τις τρεις αγορές που κατέγραψαν πτώση, -6,8%, αλλά παρέμεινε η ακριβότερη όλων με τη μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας να διαμορφώνεται για σήμερα στα 182,46 ευρώ/MWh. Πτώση κατά 6,1% είχε η Κροατία με μέση τιμή στα 154,56 ευρώ/MWh και η Σλοβενία επίσης στα 154,56 ευρώ/MWh (-6,1%). Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες σημειώθηκε άνοδος, στις περισσότερες άνω του 50%.

Πέραν των μειωμένων ροών ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού που διέρχεται από την Ουκρανία, η αγορά έδειξε να ανησυχεί ιδιαίτερα για ενδεχόμενη αύξηση της ζήτησης αερίου από την Ασία, που θα μπορούσε να επαναπροωθήσει φορτία υγροποιημένου αερίου στα ασιατικά λιμάνια, αντί της Ευρώπης.
Μπορεί να πρόκειται για υπερβολικές ανησυχίες, όπως αναφέρει το Bloomberg σε σχετικό δημοσίευμα, είναι ενδεικτικές όμως της ρευστής και υπερευαίσθητης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η αγορά.
Πάντως, αν οι ροές αερίου από τη Ρωσία προς τη βορειοδυτική Ευρώπη παραμείνουν χαμηλές και τις επόμενες ημέρες, αυτό εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ανοδικό κλίμα για τις τιμές, ανέφερε αναλυτής του οίκου ICIS.

Το σενάριο της πίεσης από την Μόσχα

Η Μόσχα μέσω της πολιτικής της στο αέριο προς τη Γερμανία και άλλες χώρες της ΒΔ Ευρώπης- προς τις οποίες ουσιαστικά δεν αυξάνει τις ροές πάνω από τα ελάχιστα που προβλέπουν οι συμβατικές υποχρεώσεις των μακροχρόνιων συμβολαίων- θεωρείται από πολλούς αναλυτές ότι πιέζει το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες να δώσουν το πράσινο φως στο αγωγό Nord Stream II.
Μάλιστα στη φάση αυτή βρίσκει τη Γερμανία με τρεις πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού λιγότερους, αφού οι 3 μονάδες έκλεισαν στις 31 Δεκεμβρίου, με βάση το γερμανικό πρόγραμμα απόσυρσης του συνόλου των πυρηνικών εργοστασίων της χώρας. Οι τρεις πυρηνικές μονάδες που ακόμα λειτουργούν θα αποσυρθούν στο τέλος του 2022.

Για να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτρισμού η χώρα θα χρειαστεί περισσότερο φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής και ενδεχομένως οι ποσότητες να είναι πολύ μεγαλύτερες αν λόγω άπνοιας το αιολικό δυναμικό δεν ανταποκριθεί στις προβλέψεις ή αν μία κακοκαιρία εκτινάξει τη ζήτηση.
Η Ρωσία διατηρεί σε πολύ περιορισμένα επίπεδα την κράτηση δυναμικότητας στους αγωγούς μεταφοράς αερίου προς την Ευρώπη. Όσο διαρκεί η κατάσταση αυτή η αγορά παραμένει πιεσμένη, με την ΕΕ να εξαρτάται από τα χαμηλά της αποθέματα, το υγροποιημένο αέριο και τον καιρό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης