Ενέργεια

Αύξηση έως και 63,7% στους λογαριασμούς ρεύματος στη Γερμανία

Αύξηση έως και 63,7% στους λογαριασμούς ρεύματος στη Γερμανία

Το πρόσθετο ετήσιο κόστος από την αύξηση της τιμής του ρεύματος για ένα τυπικό νοικοκυριό ανήλθε σε 1.045 ευρώ

 

Περίπου 4,2 εκατομμύρια γερμανικά νοικοκυριά θα δουν τους λογαριασμούς ρεύματος να αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 63,7% φέτος και 3,6 εκατομμύρια θα πληρώσουν 62,3% υψηλότερους λογαριασμούς φυσικού αερίου, σύμφωνα με στοιχεία την Τρίτη.

Όπως πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, η Γερμανία βρίσκεται σε μια ενεργειακή κρίση από πέρυσι, όταν η άρση των περιορισμών για τον COVID-19 δημιούργησε τεράστιες απαιτήσεις σε εξαντλημένα αποθέματα φυσικού αερίου, στέλνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου, των σχετικών προϊόντων και τις άδειες εκπομπών άνθρακα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.
Τα συμβόλαια στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης τείνουν να ανανεώνονται ετησίως, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει τον αντίκτυπο των αυξήσεων για πολλά από τα συνολικά 41,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά η πύλη σύγκρισης τιμών Check24.

«Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι ιδιαίτερα υψηλές λόγω του υψηλότερου κόστους προμήθειας για τους φορείς εκμετάλλευσης σταθμών παραγωγής ενέργειας άνθρακα και φυσικού αερίου, της μείωσης της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (σχετικά με τις καιρικές συνθήκες) και ταυτόχρονα της μεγάλης ζήτησης από τη βιομηχανία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος ενέργειας του Check24, Steffen Suttner.
Η πύλη σημείωσε επίσης ότι όσοι χρειάζονταν νέους προμηθευτές λόγω αφερεγγυότητας, μετακόμισης κατοικιών ή εταιρειών, από τις οποίες υπήρξαν μόνο λίγες, αντιμετώπισαν ιδιαίτερα υψηλές τιμές.

Επιβάρυνση

Ενώ το πρόσθετο ετήσιο κόστος που προέκυψε από την αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά 63,7% για ένα τυπικό νοικοκυριό ανήλθε σε 1.045 ευρώ η αύξηση για όσους υπέγραψαν νέα συμβόλαια ανήλθε στο 105,8%, προσθέτοντας 1.735 ευρώ στους λογαριασμούς τους.
Για να προσπαθήσει να μειώσει τις δυσκολίες για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού αποφάσισε να καταργήσει μια δαπανηρή επιβάρυνση για τη στήριξη της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (το τέλος EEG), η οποία σήμερα αποτελεί ένα μέσο ετήσιο κόστος 222 ευρώ, αλλά μόνο από τον Ιανουάριο του 2023. Το τέλος μειώθηκε κατά 43% σε ετήσια βάση από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Οι πελάτες φυσικού αερίου επιβαρύνονται με πρόσθετο ετήσιο κόστος κατά μέσο όρο 945 ευρώ φέτος και όσοι υπογράφουν νέα συμβόλαια θα πληρώσουν 174,3% περισσότερο, που ισοδυναμεί με επιπλέον κόστος 2.685 ευρώ, ανέφερε η Check24.


www.worldenegynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης