Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κρίσιμα τα σημερινά μέτρα Σκρέκα - Διαφοροποιήσεις για τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις στο πρόγραμμα

Κρίσιμα τα σημερινά μέτρα Σκρέκα - Διαφοροποιήσεις για τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις στο πρόγραμμα
Ανοδικά οι αγορές ενέργειας με μηδεινική ορατότητα αποκλιμάκωσης

Με την τιμή του φυσικού αερίου να συνεχίζει την ανοδική της πορεία η ενεργειακή κρίση παραμένει το κυρίαρχο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και η κυβέρνηση όλες τις τελευταίες ημέρες σε αλλεπάλληλες συσκέψεις προσπαθεί να σχεδιάσει τα μέτρα στήριξης των οικιακών καταναλωτών και των επιχειρήσεων.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας που βρίσκεται σε στενή επικοινωνία τόσο με το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται σήμερα στις 12 το πρωί να παρουσιάσει τα νέα μέτρα στήριξης που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα μέτρα θα είναι της τάξης των 150 εκατ ευρώ και όσον αφορά το ρεύμα θα ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια.
Δηλαδή θα αποκλειστούν από τις επιδοτήσεις εξοχικά και βίλες, ενώ σε εισοδηματικό επίπεδο θα ισχύσουν κριτήρια με στόχο βέβαια να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της μεσαίας τάξης.
Διατηρείται η επιδότηση στους οικιακούς καταναλωτές για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες το μήνα για τον Ιανουάριο αλλά κλιμακωτά.
Δηλαδή άλλη επιδότηση για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες και χαμηλότερη για τις υπόλοιπες.

Αναμένεται να ανακοινώσει οριζόντια επιδότηση για τις επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο και πιθανόν απο Φεβρουαρίο, αφου λάβει το τελικό πράσινο φως από την Κομισιον για  να σχεδιαστεί μια πιο στοχευμένη στήριξη.

Δεδομένο ότι θα ανακοινώσει συνέχιση της στήριξης των τιμολογίων φυσικού αερίου των οικιακών για τον Ιανουάριο, ενώ αναμένονται μέτρα και για τους βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Τα μέτρα έχουν μεγάλη σημασία, γιατί η κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τις ενεργειακές τιμές να παραμένουν ψηλά και να μην υπάρχει προς το παρόν ορατότης αποκλιμάκωσης.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι μια παρατεταμένη κρίση θα ξεπεράσει σε εύλογο διάστημα μηνών τον προϋπολογισμό των 1,35 δισ που διατέθηκαν στο τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Κατά πρώτον έχει μεγάλη σημασία τι ανεξόφλητα μπορεί να προκύψουν και πως θα εξελιχθούν για τα νοικοκυριά και κατά δεύτερον τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις, όπου το πρόβλημα κορυφώνεται χωρίς μέχρι στιγμής λύσεις για την Μέση Τάση.

Δεν πέφτουν οι τιμές

Εν τω μεταξύ χθες η τιμή TTF του φυσικού αερίου στην ενδοημερήσια αγορά διαμορφώθηκε στα 95,8 ευρώ/MWh, ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα αλλά με σαφείς ανοδικές τάσεις. Κάτι, το οποίο καταγράφεται και στην εξέλιξη των μελλοντικών συμβολαίων που για τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκαν στα 95,5 ευρώ/MWh τον Μάρτιο στα 93,9 ευρώ/MWh και τον Απρίλιο στα 85,5 ευρώ/MWh. Ενδεικτικό των εξελίξεων είναι και το γεγονός ότι οι τιμές των Futures διατηρούνται πάνω από τα 80 ευρώ/MWh σε όλη τη διάρκεια του 2022.

Η νέα εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου από διεθνείς αναλυτές αποδίδεται στις χαμηλές προμήθειες από τη Ρωσία που αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για την ενεργειακή κρίση αλλά και στην επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.
Όπως είναι γνωστό οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου έχουν βρεθεί στο επίκεντρο μιας ευρύτερης αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία, η οποία προσπαθεί να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με το ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα αρνείται τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία, ενώ οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προγραμματιστεί να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα καθώς και οι δύο πλευρές επιδιώκουν διάλογο για να αποτρέψουν την ανοιχτή σύγκρουση για την Ουκρανία.

Ακριβότερη από τις ευρωπαϊκές η ελληνική αγορά

Ταυτόχρονα αναλυτές θεωρούν ότι οι ροές LNG προς την Ευρώπη που επιταχύνθηκαν στα τέλη του 2021 ενδέχεται να υποχωρήσουν και πάλι καθώς οι τιμές του LNG στην Ασία είναι ξανά πάνω από τις ευρωπαϊκές τιμές spot.
Την ίδια ώρα τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης βρίσκονται στο 56,3% και παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, παρά την ανανέωση των αποθεμάτων μεταξύ 30 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου, όταν ο ήπιος καιρός και οι διακοπές μείωσαν τη ζήτηση.
Με βάση αυτά τα δεδομένα σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι τιμές στις αγορές ηλεκτρισμού. Η ελληνική αγορά παραμένει η ακριβότερη όλης της Ευρώπης με 229,27 ευρώ/MWh και αύξηση 8,2% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Σε πολύ υψηλά επίπεδά κινούνται οι τιμές και στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Στη Γαλλία όπου μια από τις πυρηνικές μονάδες της θα παραμείνει εκτός λειτουργίας έως τον Απρίλιο η τιμή διαμορφώθηκε στα 215,92 ευρώ/MWh, στη Γερμανία στα 167,18 ευρώ/MWh, στην Πολωνία στα 130,23 ευρώ/MWh, στη γειτονική μας Βουλγαρία στα 187,36 ευρώ/MWh και στη Σερβία στα 197,66 ευρώ/MWh.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην ελληνική αγορά η αύξηση της τιμής καταγράφηκε παρά το γεγονός ότι η ζήτηση κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα με χθες και διαμορφώθηκε στις 318,02 GWh, ενώ στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 5,7%, το φυσικό αέριο 34,7% τα υδροηλεκτρικά 21% οι εισαγωγές 10,8% και οι ανανεώσιμες σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο18,9%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης