Διεθνή

Γιατί κλιμακώνεται η ανησυχία στην Ευρώπη για αποτυχία στις Αμερικανορωσικές διαπραγματεύσεις

Γιατί κλιμακώνεται η ανησυχία στην Ευρώπη για αποτυχία στις Αμερικανορωσικές διαπραγματεύσεις
Με τον πήχυ χαμηλά ξεκινούν σήμερα 10/1 οι διπαραγματεύσεις και η Ευρώπη φοβάται ότι θα πληρώσει "τη νύφη" και στις ενεργειακές τιμές μεταξύ άλλων
Σχετικά Άρθρα
Κλιμακώνεται η ανησυχία στην Ευρώπη για κακή πορεία των διπαραγματεύσεων Αμερικανών και Ρώσων που ξεκινούν σήμερα 10/1 στην Γενεύη .
Και αυτό γιατί σύμφωνα με το Bloomberg εκφράζεται η ανησυχία από κορυφαίους παράγοντες, ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι εκείνη που θα υποστεί την ζημιά.
Και οι δύο πλευρές τόσο οι Ρώσοι με τον Sergey Ryabkov, αναπληρωτή ΥΠΕΞ, όσο και οι Αμερικανοί, Antony Blinken ΥΠΕΞ προϊδεάζουν για μια γρήγορη διακοπή της διαπραγμάτευσης που ξεκινά σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Αφορά μεταξύ άλλων τις εγγυήσεις που ζητά η Ρωσία για τον έλεγχο ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, ώστε να αναστείλει τις όποιες κινητοποιήσεις στην Ουκρανία.

Τόσο η ρωσική, όσο και η αμερικανική πλευρά στέλνουν μήνυμα ότι δεν θα κάνουν πίσω και αυτό έχει αυξήσει τις πιθανότητες να υπάρξει ένα ψυχροπολεμικό κλίμα, που κάθε άλλο παρά θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου. Την ώρα μάλιστα που οι θερμοκρασίες αρχίζουν να υποχωρούν στην καρδιά του χειμώνα.

Πληροφορίες της Wall Street αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες περιορίσουν τις τοποθετήσεις πυραυλικών συστημάτων στην Ανατολική Ευρώπη καθώς και την σειρά στρατιωτικών ασκήσεων που εκτελούν οι δυνάμειες που πρόσκεινται είτε είναι μέτος της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Όμως επαναλαμβάνουν σθεναρά  ό υπάρχει προγραμματισμός για σειρα κυρώσεων προς την Ρωσία, αν η τελευταία εισβάλλει στην Ουκρανία.

Η "ματαίωση" του EAST MED

Την ίδια ώρα προκαλεί ερωτηματικά, γιατί η αμερικανική πλευρά επέλεξε την παρούσα φάση για να προειδοποιήσει για την βιωσιμότητα του EAST MED, ενώ το ζήτημα ήδη σοβεί για ικανό χρονικό διάστημα. Ο αγωγός αυτός θεωρητικά θα αποτελούσε έναν διαμετακομιστή, τροφοδότη με φυσικό άεριο για την Ευρώπη μεσω Ιταλίας. Θα ήταν ευθέως ανταγωνιστικός στην ρωσική τροφοδοσία, για τον λόγο αυτό οι ΗΠΑ αρχικά τον ενεθάρρυναν, αλλά και στον τουρκικό αγωγό.

Καρά τον τρόπο μειώνονται οι πιθανές εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας με φυσικό άεριο για την Ευρώπη, η οποία φαινομενικά "σπρώχνεται" προς την Μόσχα.
Ο Αμερικανός πρέσβης J.Pyatt επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και πληροφορίες για το θέμα του EAST MESD απαντώντας μέσω Twitter, ότι κατ’ αρχάς δεν έχουν βάση οι αναφορές αυτές, απλά εκφράζεται επιφυλακτικότης αναφορικά με την βιωσιμότητα του έργου.
'Oπως και να έχει υπερθεμάτισε για τα έργα περιφερειακής ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Αναφέρθηκε δηλαδή στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ευρώπης-Ασίας  και Ευρώπης Αφρικής (Euro-Africa Interconnector), που αφορούν: η πρώτη το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα και η δεύτερη την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Αυτά όμως είναι έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης και όχι διαμετακομιστικά του καυσίμου - γέφυρα.

Παράλληλα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τους αγωγούς από Ελλάδα προς Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Σύμφωνα με παρατηρητές η ματαίωση του EAST MED αν τελικά λάβει χώρα αποτελεί νίκη του Ερντογάν, ο οποίος είχε μείνει απέξω και πραγματοποίησε σειρά εναλλακτικών διεργασιών για να δημιουργήσει τρίτους διαδρόμους.

Επίσης πέραν του EAST MED φαίνεται, ότι στο νέο status qvo η Ελλάδα αφήνει εκτός τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, παρά τις θετικές εκτιμήσεις για αποθέματα 250 εκατ κυβ. μέτρων σε βάθος χρόνου.


Το πλαίσιο των Αμερικανορωσικών επαφών

Ο Ryabkov είχε δίωρο meeting με τον Αμερικανό αναπληρωτή ΥΠΕΞ Wendy Sherman χθες Κυριακή 9/1.
Ακολουθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες η «αναβίωση» του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, με επόμενο «σταθμό», την Πέμπτη, για την συζήτηση στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Οι Δυτικοί παρατηρητές καταλογίζουν στην Μόσχα ότι, κινήσεις αντίστοιχες με αυτές που κάνει στο Καζακστάν εκπέμπουν ένα σαφές μήνυμα επανάκαμψης της κυριαρχίας στις πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, ανησχυχώντας ότι και η Ουκρανία είναι μέσα σε αυτές.
Τούτου δοθέντος δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς, ότι θα βαδίσουμε προς ολιστικές λύσεις, που θα επιτρέψουν και την συμφωνία Ρώσων με Γερμανούς για την εξομάλυσνη των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Στη δέσμη των νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων ασφαλείας που επιδιώκει να θέσει προς διαπραγμάτευση η Ρωσία προβάλλει ενώπιον του ΝΑΤΟ αιτήματα, που είναι γνωστό ότι δεν αποτελούν πεδίο διαπραγμάτευσης για τη Δύση - κυρίως τη δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στις συμμαχικές δομές.

Απαιτεί ταυτόχρονα την απομάκρυνση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων από τις χώρες που εντάχθηκαν στη Συμμαχία μετά το 1997 -στις οποίες περιλαμβάνονται η Πολωνία, οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες Εσθονίας, Λιθουανίας και Λετονίας και βαλκανικά κράτη.

Η απαίτηση επιστροφής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στα σημεία όπου στάθμευαν πριν την επέκταση προς Ανατολάς το 1997, καθώς και το «μπλόκο» σε ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας, συνιστούν για την Βορειοατλαντική Συμμαχία προτάσεις ανεδαφικές έως επιθετικές εκ μέρους της Μόσχας, στο πλαίσιο επιδίωξής της να αναβιώσει τη σφαίρα επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης