Τελευταία Νέα

Bloomberg: Η συμβολή των πυρηνικών στην έκρηξη των ΑΠΕ της Γερμανίας

Bloomberg: Η συμβολή των πυρηνικών στην έκρηξη των ΑΠΕ της Γερμανίας
Το διαζύγιο της Γερμανίας με τα πυρηνικά ξεκίνησε το 2000, όταν το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε να τερματίσει την εξάρτησή της από μονάδες που κινούνται με ουράνιο

Δύσκολοι ήταν οι προηγούμενοι μήνες για την αγορά ενέργειας στην Ευρώπη, υπό τον φόβο της σοβαρής έλλειψης φυσικού αερίου πριν μπει ο χειμώνας, σύμφωνα με το Bloomberg. Εν μέσω όλων αυτών, η Γερμανίαέκλεισε σχεδόν το 50% των πυρηνικών σταθμών της, με τους υπόλοιπους να έχουν προγραμματιστεί να κλείσουν μέχρι το τέλος του 2022.

Κάποιοι μάλιστα εξέφρασαν την απορία τους πώς μια χώρα με προοπτική για το κλίμα θα μπορούσε να σπαταλήσει πηγή ενέργειας μηδενικού άνθρακα, ειδικά όταν υπάρχει έλλειψη. Άλλοι επεσήμαναν ότι οι επενδύσεις της Γερμανίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μηδαμινές. Την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δίνει ο Νίκος Τσάφος, αναλυτής ενέργειας και κλίματος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών. «Είναι πολύ εύκολο να λυθεί η κλιματική αλλαγή αν δεν είμαι πολιτικά περιορισμένος» τονίζει χαρακτηριστικά.

Το ιστορικό της Γερμανίας

Το διαζύγιο της Γερμανίας με τα πυρηνικά ξεκίνησε το 2000, όταν το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε να τερματίσει την εξάρτησή της από μονάδες που κινούνται με ουράνιο. Οι ανησυχίες συνδέονταν με τους αντιληπτούς περιβαλλοντικούς κινδύνους από τα πυρηνικά απόβλητα και τους φόβους για μια άλλη κατάρρευση όπως η καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986.

Η τότε καγκελάριος Angela Merkel προσπάθησε ακόμη και να βρει τρόπους να παρατείνει τη ζωή των υπαρχόντων πυρηνικών σταθμών, ενώ τηρούσε την υπόσχεση ότι δεν θα κατασκευάζονταν νέοι σταθμοί. Μετά την κατάρρευση της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011, το κοινοβούλιο δεσμεύτηκε εκ νέου για τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών με 513 ψήφους υπέρ και 79 κατά. Πολλοί από αυτούς που αντιτάχθηκαν στα σχέδια ήθελαν μια ακόμη πιο γρήγορη έξοδο.

8888_8.jpg


Το βασικό ερώτημα

Θα μπορούσε η Γερμανία να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα γρηγορότερα αν είχε δώσει μια ευκαιρία στην πυρηνική ενέργεια; Αναμφίβολα είναι η απάντηση. Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, επεκτείνει τη ζωή ορισμένων πυρηνικών σταθμών του και ακόμη και κατασκευάζει νέους. Θα σταματήσει να χρησιμοποιεί άνθρακα για ηλεκτρική ενέργεια έως το 2024, έξι χρόνια πριν από την ημερομηνία-στόχο της Γερμανίας να σταματήσει τα πιο βρώμικα ορυκτά καύσιμα. Η Γερμανία πρόκειται επίσης να χάσει τους στόχους της για το κλίμα για φέτος και το επόμενο έτος.

«Οι χώρες έχουν πολύ διαφορετικές σκέψεις για να αποφασίσουν μια πορεία προς το καθαρό μηδέν. Αυτές οι σκέψεις δεν είναι μόνο οικονομικές», δήλωσε ο Albert Cheung, επικεφαλής ανάλυσης στο BloombergNEF. «Δεν υπάρχει μία απάντηση και οι χώρες πρέπει να βρουν αυτό το μονοπάτι με βάση τα πλεονεκτήματα που έχουν και τους κοινωνικούς παράγοντές τους».

 Η πολιτική που επιτάχυνε τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας δημιούργησε επίσης χώρο για μια έκρηξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ξεκινώντας με τον Νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2000, η ​​ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας, γνωστή ως energiewende, δημιούργησε μερικές από τις πιο γενναιόδωρες επιδοτήσεις για την ηλιακή ενέργεια. «Η πολιτική πίεση για την εφαρμογή του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2000 συνδέθηκε άμεσα με την απόφαση για σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε ο Simon Mueller, Γερμανός διευθυντής στο think tank Agora Energiewende. «Η ιστορία αυτών των πραγμάτων πρέπει πάντα να εξετάζεται μαζί».

Με άλλα λόγια, χωρίς την υποστήριξη της Γερμανίας για μια σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών, οι ψηφοφόροι μπορεί να μην ήταν διατεθειμένοι να αντέξουν τον λογαριασμό για ακριβή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι τιμές ηλιακής (και αιολικής) ενέργειας σήμερα μπορεί συχνά να είναι χαμηλότερες από την υπάρχουσα ενέργεια από ορυκτά καύσιμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης