Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το ενεργειακό κόστος εκτοξεύει την τιμή του αλουμινίου προς τα 3.000 δολ και τα ασφάλιστρα

Το ενεργειακό κόστος εκτοξεύει την τιμή του αλουμινίου προς τα 3.000 δολ και τα ασφάλιστρα
Στα 2.962 δολάρια ο τόνος την Τρίτη - Άνοδος 30% στο premium στα 428,75 δολάρια ανά τόνο

 

Το κόστος του αλουμινίου για τους ευρωπαίους καταναλωτές έφθασε σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ λόγω του αυξανόμενου κόστους ενέργειας και των περικοπών παραγωγής, που έχουν επιδεινώσει τα ελλείμματα του μετάλλου που χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευών και συσκευασίας.

Οι καταναλωτές που αγοράζουν αλουμίνιο στη φυσική αγορά συνήθως πληρώνουν την τιμή αναφοράς στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου -- περίπου 2.950 δολάρια ο τόνος την Τρίτη -- συν ένα premium της φυσικής αγοράς που συνήθως καλύπτει τα έξοδα μεταφοράς και τους φόρους.
Ωστόσο, οι ελλείψεις σημαίνουν ότι οι traders και οι παραγωγοί με απόθεμα είναι σε θέση να επιτύχουν ένα σημαντικά μεγαλύτερο ασφάλιστρο, το οποίο στην Ευρώπη έχει εκτοξευθεί σχεδόν κατά 30% στα 428,75 δολάρια ανά τόνο από τις αρχές του 2022.

Ζήτηση

«Με περίπου 650.000 τόνους μείωσης της παραγωγικής ικανότητας μέχρι στιγμής στην Ευρώπη, πιστεύουμε ότι άλλοι 900.000 τόνοι παραγωγής κινδυνεύουν να κλείσουν πλήρως ή μερικώς», δήλωσε ο Michael Widmer, αναλυτής της BoA Securities.
Ο Widmer βλέπει τη ζήτηση αλουμινίου στη Δυτική Ευρώπη σε 8,5 εκατομμύρια τόνους φέτος και έλλειμμα πέντε εκατομμυρίων τόνων. Αναμένει παγκόσμια κατανάλωση στους 72 εκατομμύρια τόνους και έλλειμμα 254.000 τόνων.

Ισορροπίες στην αγορά

Οι ηπιότερες από τις συνηθισμένες ταχύτητες ανέμου στην Ευρώπη πέρυσι με αποτέλεσμα  οι ανεμογεννήτριες σε όλο το μπλοκ να παράγουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια επιδείνωσαν την κρίση που οδήγησε τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά ρεκόρ, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έπρεπε να αγοράσουν περισσότερο άνθρακα και  δαπανηρό φυσικό αέριο.

Πριν από την κρίση ηλεκτρικής ενέργειας, η ενέργεια αντιπροσώπευε έως και το 40% του κόστους τήξης αλουμινίου. Ανάλογα με τους αντισταθμιστές και τις πηγές ενέργειας, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 50% ή περισσότερο για πολλούς παραγωγούς.
Οι περικοπές παραγωγής στην Ευρώπη περιλαμβάνουν αυτές στις εγκαταστάσεις της Alcoa στο San Ciprian στην Ισπανία, στο μεταλλουργείο Dunkirk της American Industrial Partners στη Γαλλία και στο εργοστάσιο αλουμινίου της Norsk Hydro στη Σλοβακία.

«Καθώς μπαίνουμε στο 2022, οι ευρωπαίοι παραγωγοί εξακολουθούν να μαστίζονται από το αυξημένο κόστος ενέργειας και δεν φαίνεται να υπάρχει ένδειξη γρήγορης λύσης στο ζήτημα», δήλωσε ο αναλυτής της ING Wenyu Yao.
Ο Yao αναμένει ότι η παγκόσμια αγορά αλουμινίου θα έχει έλλειμμα περίπου 1,5 εκατομμυρίου τόνων φέτος. «Τα αποθέματα θα έπρεπε να έχουν αρχίσει να αυξάνονται στην (κορυφαία παραγωγική) αγορά της Κίνας στην ξηρά σύμφωνα με τα εποχιακά πρότυπα», είπε ο Yao. «Αλλά αντ' αυτού, έχουν μειωθεί στους 766.000 τόνους από την περασμένη Δευτέρα, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας». Οι ελλείψεις αλουμινίου από τις αρχές του περασμένου έτους οδήγησαν σε απόσυρση από τα αποθέματα, τα οποία στις αποθήκες της LME έχουν μειωθεί περισσότερο από το ήμισυ από τα μέσα Μαρτίου πέρυσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης