Ενέργεια

Reuters: Συμφωνία Κίνας με ΗΠΑ για την διάθεση μέρος των αποθεμάτων πετρελαίου

Reuters: Συμφωνία Κίνας με ΗΠΑ για την διάθεση μέρος των αποθεμάτων πετρελαίου
Στα τέλη του περασμένου έτους προσδιορίζεται η συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας

H Κίνα εξετάζει να απελευθερώσει ποσότητες από τα εθνικά στρατηγικά αποθέματα αργού πετρελαίου που διαθέτει, στο πλαίσιο του συντονισμού των ΗΠΑ με άλλους καταναλωτές για τη μείωση των παγκόσμιων τιμών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

H κίνηση αυτή αναμένεται να λάβει χώρα στις διακοπές για το Νέο Κινέζικο Έτος που ξεκινούν την 1η Φεβρουαρίου. Η Κίνα θα παραμείνει κλειστή για τη μεγαλύτερη ετήσια αργία από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου. Η Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων και Στρατηγικών Αποθεμάτων της Κίνας δεν έδωσε περαιτέρω εξηγήσεις στο θέμα αυτό. Οι πηγές, που έχουν γνώση των συνομιλιών μεταξύ των δύο κορυφαίων καταναλωτών αργού στον κόσμο, δήλωσαν ότι η Κίνα συμφώνησε στα τέλη του 2021 να απελευθερώσει μια απροσδιόριστη ποσότητα πετρελαίου ανάλογα με τα επίπεδα τιμών.

«Η Κίνα συμφώνησε να απελευθερώσει σχετικά μεγαλύτερη ποσότητα εάν το πετρέλαιο είναι πάνω από 85 δολάρια το βαρέλι και μικρότερο εάν το πετρέλαιο παραμείνει κοντά στα 75 δολάρια», είπε μια πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το παρασκήνιο των συζητήσεων

Η συμφωνηθείσα αποδέσμευση αποθεμάτων από την Κίνα είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς συζητήσεων, που ανέφερε το Reuters τον Νοέμβριο με την κυβέρνηση Biden να διεξάγει συνομιλίες με άλλους σημαντικούς καταναλωτές πετρελαίου, αφού οι περιορισμένες προμήθειες οδήγησαν τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου σε υψηλά πολλών ετών.

Στο τραπέζι τέθηκε η δυνατότητα συντονισμένης απελευθέρωσης αποθεμάτων αργού με στενούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Ινδίας, καθώς και με την Κίνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν ανταλλαγές αργού και πωλήσεις από τα αποθέματά τους τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ανακοίνωσαν επίσης σχέδια για πωλήσεις αργού. Η Κίνα, η οποία κρατά μυστικά εδώ και καιρό λεπτομέρειες σχετικά με τα κρατικά της αποθέματα, διεξήγαγε τον περασμένο Σεπτέμβριο την πρώτη δημόσια δημοπρασία αποθεμάτων αργού πετρελαίου της τάξης των 7,4 εκατομμυρίων βαρελιών, δηλαδή κατανάλωση περίπου μισής ημέρας στη χώρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης