Ενέργεια

EPEX SPOT: Ρεκόρ στους όγκους συναλλαγών του χρηματιστηρίου ενέργειας το 2021

EPEX SPOT: Ρεκόρ στους όγκους συναλλαγών του χρηματιστηρίου ενέργειας το 2021

 Η άμεση διαπραγμάτευση ηλεκτρικής ενέργειας για μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης στην αγορά αυξήθηκε στις 621,5 τεραβατώρες (TWh) πέρυσι από 614,8 TWh το 2020

 

Οι άμεσοι όγκοι συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο EPEX SPOT σημείωσαν υψηλό ρεκόρ το 2021, σημειώνοντας αύξηση 1,1%, καθώς η γεωγραφική περιοχή που εξυπηρετεί διευρύνθηκε, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η άμεση διαπραγμάτευση ηλεκτρικής ενέργειας για μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης στην αγορά αυξήθηκε στις 621,5 τεραβατώρες (TWh) πέρυσι από 614,8 TWh το 2020, ανέφερε σε ανακοίνωση η EPEX SPOT με έδρα το Παρίσι.
Η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, η Γερμανία, πέρυσι είχε 562 TWh κατανάλωσης ενέργειας.
Οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι επλήγησαν από άνευ προηγουμένου αυξήσεις τιμών, αντανακλώντας την ανάγκη για επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα, ανέφερε το χρηματιστήριο.

Νέα προϊόντα

Το χρηματιστήριο λάνσαρε πέρυσι την αγορά επόμενης ημέρας στην Πολωνία και after-market προϊόντα στο Βέλγιο και την Ολλανδία, ενώ το δεύτερο τρίμηνο θα προσθέσει δημοπρασίες spot για Εγγυήσεις Προέλευσης (ΕΟ) που πιστοποιούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Αυστρία είναι οι μεγαλύτερες αγορές στο χρηματιστήριο, θέτοντας σημεία αναφοράς στις συναλλαγές για την επόμενη μέρα.
Η ενδοημερήσια αγορά - για παράδοση εντός μιας ημέρας - είναι μια μικρότερη αλλά πολύ ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή, που υποστηρίζεται από τη διάδοση της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι όγκοι της επόμενης ημέρας αυξήθηκαν κατά 1,1% και οι ενδοημερήσιοι όγκοι αυξήθηκαν κατά 10,9% τους δώδεκα μήνες.
Η EPEX SPOT ανακοίνωσε ότι πρόσθεσε 28 νέα μέλη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό της σε 308. Ακολουθούν επιλεγμένοι όγκοι και τιμές, σε ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης