Ενέργεια

Aστακός το σύστημα για την “Ελπίδα’’ - Οι προβλέψεις για θερμικές, ΑΠΕ και ζήτηση

Aστακός το σύστημα για την “Ελπίδα’’ - Οι προβλέψεις για θερμικές, ΑΠΕ και ζήτηση
Στα 243 ευρώ/MWh η χονδρική, αυξημένη η συμμετοχή των ΑΠΕ, κατά 11% ανεβαίνει η ζήτηση

 Σε επιφυλακή βρίσκονται οι φορείς που είναι αρμόδιοι για τη λειτουργία του ενεργειακού συστήματος της χώρας εν όψει της αναμενόμενης επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων. Τόσο ο ΔΕΔΔΗΕ και όσο και ο ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία αλλά και με στενή παρακολούθηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχουν θέσει σε ετοιμότητα το προσωπικό τους αλλά και τα συνεργεία των συνεργαζόμενων εργολάβων προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες βλάβες και να διατηρήσουν κατά το δυνατόν την ομαλή τροφοδοσία της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια.

Βοήθεια από τις ΑΠΕ που αναμένονται στο 35,7% του μείγματος

Την ίδια ώρα αυξημένη ετοιμότητα έχει ζητηθεί και από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτών προκειμένου να μπορέσει το σύστημα να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, αν και η πρόβλεψη ισχυρών βόρειων ανέμων παρά τον παγετό εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη συνεισφορά των ΑΠΕ στο σύστημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο σημερινό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να έχουν οι ΑΠΕ με 35,7%, ακολουθούμενες από το φυσικό αέριο με 32%, τον λιγνίτη με 10%, τα υδροηλεκτρικά με 7,1% και τις εισαγωγές με 11,5%.
Πάντως αυξημένη κατά 11% αναμένεται και η ζήτηση για σήμερα (24/1) ενώ η μέση χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 15% σε σχέση με χθες και διαμορφώθηκε στα 243 ευρώ/MWh, ακολουθώντας πάντως τα όσα συμβαίνουν και στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες είναι ανοδικές στο σύνολο τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γερμανία η χονδρική τιμή του ρεύματος έχει διαμορφωθεί στα 245,9 ευρώ/MWh, στην Ιταλία στα 241,8 ευρώ/MWh, στη Γαλλία στα 247 ευρώ/MWh, ενώ στη γειτονική Βουλγαρία βρίσκεται στα 236, 6 ευρώ/MWh και στην Πολωνία στα 202,1 ευρώ/MWh.

Με το σύνολο των λιγνιτικών πλην των γνωστών δύο πανέτοιμα τα θερμικά

Σε ότι αφορά την κακοκαιρία πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν καταγραφεί προβλήματα στο ενεργειακό σύστημα της χώρας ενώ όπως διαβεβαιώνουν παράγοντες της αγοράς ο εφοδιασμός του συστήματος με φυσικό αέριο βρίσκεται σε επίπεδα ικανά να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση για ηλεκτροπαραγωγή και θέρμανση.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό όλες εν λειτουργία θερμικές μονάδες της ΔΕΗ, εκτός από δύο που δεν είναι διαθέσιμες για τεχνικούς λόγους, έχουν προγραμματιστεί να ενταχθούν σήμερα στο σύστημα. Έτσι εκτός από τα λιγνιτικά εργοστάσια Άγιος Δημήτριος 5 και η Μεγαλόπολη 3 που μένουν εκτός λόγω καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αναβάθμισης του το πρώτο και βλάβης το δεύτερο, εντός συστήματος βρίσκονται οι τέσσερις μονάδες του σταθμού του Αγίου Δημητρίου με ισχύ 211 MW η κάθε μία, η Μεγαλόπολη 4 με 238 MW, η Μελίτη με 261 MW, το Αλιβέρι 5 με 410 MW, οι μονάδες 4 και 5 σταθμού του Λαυρίου (φυσικό αέριο) με 536 MW και 378 MW αντίστοιχα, η Κομοτηνή με 411 MW και o ο σταθμός φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη με 811 MW.

Επίσης εντάσσονται σήμερα στο σύστημα οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου η Αλουμίνιο με 320 MW, η Protergia με 430 MW, η Korinthos Power με 428 MW., ο Ήρων CC με 422 MW, η Elpedison Τhes με 400 MW, η Elpedison Θίσβη με 397 MW.

Ανάκληση αδειών στον ΔΕΔΔΗΕ


Στον ΔΕΔΔΗΕ έχουν ανακληθεί άδειες και συνεργεία με τον αναγκαίο εξοπλισμό έχουν ήδη μεταβεί στις περιοχές, όπου με βάση τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας αναμένεται να παρουσιαστούν έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως η Εύβοια, η Στερεά Ελλάδα, η Ελευσίνα. Στο πλαίσιο αυτό συνεργεία του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής βρίσκονται από χθες σε νησιωτικές περιοχές, όπως οι Σποράδες, η Σκύρος, τα νησιά των Κυκλάδων, στην Άνδρο, την Τήνο, στην Κέα κλπ, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν άμεσα σε βλάβες, πτώσεις δικτύου κλπ σε περίπτωση που απαγορευτεί ο απόπλους.
Ειδικά για την περιοχή της Αττικής ο ΔΕΔΗΕ έχει stand by 500 άτομα και 150 οχήματα. Εν τω μεταξύ σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται τόσο το υφιστάμενο όσο και το νέο Κέντρο Αναγγελιών Βλαβών του ΔΕΔΔΗΕ στο 800 400 4000.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης